DSC07055Primul schimb European Nursing Module ( ENM ), din acest an școlar, s-a încheiat cu sesiunea de diseminare a informațiilor susținută de elevii SPSCD Iorga Horațiu, Marinescu – Tudor  Victoria, Manea Andreea și Păpădie Ramona. Cei patru participanți ne-au relatat despre experiențele lor la Berna ( Elveția ), Madrid ( Spania ) și Örebro ( Suedia ). De asemenea, au oferit detalii despre sistemele sanitare si cele de învățământ din țările vizitate.Relatăm mai jos câteva din impresiile acestora:

Iorga Horațiu ( anul III – AMG ): „Acest schimb de experiență, desfășurat la Berna, mi-a oferit ocazia de a lua contact cu un sistem de sănătate care beneficiază de alte resurse financiare, de a vedea cum acționează un asistent medical de acolo în situații limită și cum relaționează cu pacientul. O mare diferență este aceea că, în Elveția, studenții au ocazia să se ocupe de pacienți încă din anul I și sunt remunerați pentru activitatea lor. Este o mare responsabilitate, dar în felul acesta poți învăța cel mai bine. Pot spune că ești „forțat” să înveți și ai posibilitatea să vezi dacă poți face față cerințelor. De asemenea, am observat că asistentul medical are o autonomie mai mare. Cadrele medicale acționează întotdeauna ca o echipă, iar relația cu pacientul se bazează pe încredere și respect.

Doresc, în mod special, să menționez că schimbul de experiență ENM este o mare oportunitate pe care SPSCD o oferă elevilor. Vreau să mulțumesc școlii pentru această ocazie! Recomand și altor elevi să meargă și să vadă cum funcționează un sistem sanitar din altă țară europeană. Este o provocare! Vei vedea dacă ești pregătit pentru un alt sistem de sănătate.” 

Marinescu – Tudor  Victoria ( anul III – AMG ): „Această experiență m-a ajutat foarte mult. Am învățat să am mai multă încredere în mine, să depășesc anumite bariere și temeri. M-a ajutat să mă decid pe ce secție mi-ar plăcea să lucrez: Chirurgie sau Obstetrică – Ginecologie. Am primit o ofertă de a lucra în Spania, însă nu m-am decis dacă doresc să plec din țară. Vreau să schimb ceva și aici!”. 

Manea Andreea ( anul II – AMG ): „A fost o experiență foarte frumoasă, unică! Recomand și altor elevi să aibă curaj și să folosească această ocazie pentru a lua contact cu un alt sistem de sănătate! Oamenii de acolo ne-au apreciat pentru cunoștințele, abilitățile și pentru munca noastră. Eu și colega mea am optat pentru Îngrijiri la domiciliu. În centrele unde am mers noi, am constatat că asistentul medical poate lua multe decizii, are un rol bine deteminat în cadrul echipei de îngrijiri.Mi-ar plăcea să lucrez acolo, deși limba suedeză este destul de dificilă. Mi-aș dori însă ca și sistemul sanitar românesc să dezvolte asistența medicală la domiciliu.”

În încheiere, aș remarca prezența într-un număr mare a elevilor SPSCD, interesați de programul ENM, ce presupune schimburi interculturale și profesionale cu numeroase instituții de învățământ sanitar din Europa.

( prof. Raluca Brad )

 {gallery}2014/schimbenmoctombrie{/gallery}

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 219

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes