Zilele Ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” – Secţiunea pentru Asistenţi Medicali desfăşurate în perioada 24-25 Octombrie 2013 la Amfiteatrul Nicolae Cajal al Institutului ” Prof. Dr. Matei Balş” au reunit peste 30 de lucrări ştiinţifice cu tematică privind bolile infecţioase şi HIV/SIDA.
Au participat la lucrări alături de asistenţii medicali ai spitalului cât şi elevi ai şcolii noastre din anii II şi III calificarea Asistent Medical Generalist, însoţiţi de profesori de nursing coordonatori.
„Acţiunea a fost iniţiată acum 9 ani şi în cadrul acestei sesiuni dedicată asisitenţilor medicali au fost prezentate lucrări ştiinţifice din domeniul nostru de activitate. În paralel, zilele acestea la Rin Grand Hotel s-a desfăşurat sesiunea de comunicări a medicilor, coordonată de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Directorul General al Institutului nostru. De doi ani însă noi am preferat o locaţie separată de cea în care se desfăşoară medicii , pentru ca asistenţii medicali care participă la lucrări să poată fi şi aproape de secţiile în care lucrează, în cazul în care este nevoie de ei. Lucrările cu un caracter ştiinţific elaborat, au câte un autor şi 2 coautori şi cuprind o cazuistică variată din activitatea noastră”, ne-a declarat doamna As. med. pr. Steluţa Popovici, Director de Îngrijiri al INBI „Prof. Dr. Matei Balş”. Din cadrul echipei de organizare a făcut parte şi doamna As. princ. Luiza Albu, Reprezentant OAMGMAMR şi profesor colaborator al şcolii noastre.
„Le mulţumim elevilor de la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” care au participat la evenimentul nostru, precum şi doamnelor profesoare Rodica Muşat şi Maria Pop care i-au însoţit şi credem că participarea la această sesiune le-a îmbogăţit cunoştinţele cu privire la domeniul bolilor infecţioase şi totodată au câştigat şi o mai mare încredere în măsurile de protecţie care se pot lua pentru prevenirea îmbolnăvirii. Colaborarea pe care o avem cu şcoala dumneavoastră este deosebit de bună şi o dovadă în acest sens este aceea că mulţi dintre cei care fac practica la noi au devenit după absolvire membrii ai echipei noastre” a mai adăugat d-na Steluţa Popovici.
Între temele prezentate în prima zi a sesinii de comunicări menţionăm:
Rujeola – Aspecte clinice,
Manifestări neurologice la adolescentul cu infecţie HIV
Aportul nutritiv şi Necesarul Eneretic al organismului.
Sepsis cu dubla etiologie – bacteriana şi fungică
Îngrijirea pacientului traheostomizat în ATI
Îngrijirea pacientului cu hepatită acută virală
Infecţia cu rotavirus
Botulismul – prezentare de caz
Ce a de-a doua zi a evenimentului a adus în discutţie teme cu privire la îngrijirea pacientului comatos in ATI, a femeii gravide cu HIV, incompatibilitatea de grup si RH in sarcina, infectia ctronica cu HVC precum şi manifestari neurologice sau alte afecţiuni asociate cu HIV-SIDA. Au captat interesul prezentările de caz: varicela, oreionul, erizipelul bulbos şi antraxul.