„Transmiterea TBC – ului”, „Da – Putem pune sfârșit TBC-ului!”, „Tuberculoza – domeniul farmaceutic”, „Simptomele Tuberculozei”, „Tuberculoza – metode de prevenire”, „Bacilul Koch”, „Rifampicina – arma principală de luptă împotriva TBC-ului”, „TBC-ul și prezența în viața omului”, „Medicația în TBC – eficiență sau rezistență”, „Transmiterea TBC”, „Prevenția medicamentoasă în TBC”, „Este timpul să spunem: Stop TBC”, „Tuberculoza din punct de vedere al microbiologiei”, „TBC și impactul în viața omului”, „Scheme de tratament recomandate de OMS în tratamentul tuberculozei”, „Izoniazida – medicament important în tratamentul tuberculozei”, „Influența negativă a țigărilor în tuberculoză”, „Alimentația în tuberculoză”, „Educația pentru sănătate în tuberculoză”, „Prevenirea tuberculozei”, „Rezistența bacteriană în medicația TBC”, „Rolul etambutolului”, „Microbiologia TBC-ului”, „Efectele psihologice ale tuberculozei” – o listă lungă de 26 de titluri susținute în cadrul Sesiunii de Comunicări Științifice desfășurate cu ocazia Zilei Mondiale a TBC-ului.
Elevii școlii noastre au fost încântați să se implice pentru a descoperi și aprofunda câteva teme care au legătură cu una dintre bolile cele mai ucigașe și infecto-contagioase din lume, provocând 1,6 milioane de decese în fiecare an și afectând alte milioane, cu impact enorm asupra familiilor și comunităților.
Lucrările au fost abordate din perspectivele prevenției, educației pentru sănătate, microbiologiei, psihologiei, nursing-ului, domeniului farmaceutic, recuperării psiho-motorii.
Lucrările elevilor participanți au fost coordonate de profesorii: Marilena Pușcaș, Cristina Costache, Adriana Jerca, Luciana Gălățanu, Alina Grecu.
Au fost urmărite aspecte referitoare la rigurozitatea științifică, dar și la modul de prezentare și comunicare a informatiei.
În deschiderea sesiunii, doamna director adjunct -prof. Sorina Negrei i-a felicitat pe toți participanții și a subliniat importanța pregătirii și participării la activitățile extrașcolare, care vin să întregească tabloul integrării în viața reală a tuturor temelor abordate la orele de curs.
Profesorii coordonatori Daniela Vlădescu și Mirela Avram au moderat activitatea, au evocat susținerea oferită de toată echipa de profesori pentru implicarea elevilor, iar la sfârșit au înmânat adeverintele și diplomele de participare.
Evenimentul a reprezentat pentru elevi o iesire din zona de confort, punerea într-o situație nouă prin schimbarea publicului și abordarea unei teme atât de cunoscute, dar în același timp provocatoare prin impactul asupra pacienților, dar și a comunității.
„Data viitoare știu cum voi aborda prezentarea.”
„Aștept cu nerăbare următoarea sesiune de comunicări științifice.”
„Cum ar fi dacă data viitoare vom aborda o tematică mai largă, nu doar o patologie?”
„Nu voi rata următorul eveniment.”
„Nici nu m-am gândit cât de răspândit în lume este TBC-ul!”
Acestea sunt câteva dintre impresiile primite de la elevii care ne dau motivație pentru a fi mereu încrezători în dorința și potențialul viitorilor asistenți medicali de a cunoaște și de a se dezvolta.
Tuberculoza (TB) este o boală transmisibilă, una dintre cauzele principale de moarte în întreaga lume.
Până la pandemia de coronavirus (COVID-19), tuberculoza era principala cauză de deces dintr-un singur agent infecțios, clasându-se peste HIV/SIDA.
TBC este cauzată de bacilul Mycobacterium tuberculosis, care se răspândește atunci când persoanele bolnave de TBC expulzează bacteriile în aer (de exemplu, prin tuse). Se estimează că un sfert din populația globală a fost infectată cu TBC, dar majoritatea oamenilor nu vor dezvolta boala și unii vor elimina infecția. Din numărul total de oameni care dezvoltă TBC în fiecare an, aproximativ 90% sunt adulți, cu mai multe cazuri printre bărbați decât femei. Boala afectează de obicei plămânii (TB pulmonară), dar poate afecta alte locuri la fel de bine.
Fără tratament, rata mortalității cauzate de boală este mare (aproximativ 50%). Cu tratamentele recomandate, în prezent (o cură de 4-6 luni de medicamente anti-TB), circa 85% dintre oameni pot fi vindecați. Curele de 1-6 luni sunt disponibile pentru a trata infectia TBC. Acoperirea universală de sănătate este necesară pentru a se asigura că toate persoanele cu boala sau infectia poate accesa aceste tratamente.
Numărul de persoane care se infectează și dezvoltă boala (și numărul de decese cauzate de TB) poate fi redus și prin acțiuni multisectoriale care să abordeze factorii determinanți ai tuberculozei, cum ar fi sărăcia, subnutriția, infecția cu HIV, fumatul și diabetul.
Unele țări și-au redus deja povara bolii TBC la mai puțin de 10 cazuri și mai puțin de un deces la 100 000 de locuitori pe an.
La nivel mondial s-au gândit angajamente globale pentru ca toate statele membre ale OMS și ale Națiunilor Unite (ONU) să pună capăt epidemiei de TBC, prin adoptarea Strategiei „WHO’s End TB” a OMS și Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale ONU.
Strategia a inclus repere (pentru 2020 și 2025) și ținte (pentru 2030 și 2035) pentru reduceri mari ale ratei de incidență a TB (cazuri noi la 100 000 de locuitori pe an), numărul absolut de decese și costuri legate de TB cu care se confruntă pacienții cu TBC și gospodăriile acestora.
Eforturile intensificate susținute de finanțare sporită pentru serviciile esențiale pentru TB, precum și cercetarea sunt urgențe necesare pentru atenuarea și inversarea impacturilor negative a pandemiei de COVID-19 asupra TBC. Nevoia de acțiune a devenit și mai presantă în contextul socio-economic actual.
sursa: www.reliefweb.int/report/world/global-tuberculosis-report-2022
prof. Mirela Avram