slkuusiStudentă în anul II la Facultatea de Nursing AMIEDU din Espoo, Finlanda, Satu-Leena Kuusi va participa la București în perioada 23 octombrie – 22 noiembrie a.c. la primul schimb de experiență organizat în cadrul parteneriatului încheiat anul acesta cu Fundaţia AMI – Amiedu şi Hyria Education, din Finlanda, prin programul de mobilităţi europene  ̋Leonardo Da Vinci – On the go. Towards Multicultural Nursing Teams  ̋.

”Sper că voi avea ocazia să cunosc provocările profesiei de asistent medical din România, iar în urma acestei experienţe să lucrez ca mentor pentru asistentele medicale din alte ţări ce vin să lucreze în Finlanda”, a spus Satu-Leena Kuusi, care a început plină de entuziasm o nouă carieră în domeniul nursingului, după ce timp de 28 de ani a lucrat ca angajat al Companiei Siemens.

În cadrul proiectului coordonat de Fundatia Hyria Education, Amiedu este un coordonator al studenţilor în proiectul de mobilitate, iar Școala  Postliceală Sanitară ”Carol Davila” asigură organizarea stagiilor de practică pentru studenții finlandezi la București, pe perioade de circa 2-3 săptămâni. În cadrul acestor stagii sunt asigurate atât suportul practic și mentorat pentru studenți cât și evaluarea şi eliberarea unui certificat care să ateste perioada de practică de bază (basic nursing practice).

Scopul Școlii Sanitare Postliceale ”Carol Davila” este să devină o școala europeană. Prin semnarea acestui acord de parteneriat, elevii şcolii noastre vor avea oportunitatea să realizeze un schimb de experienţă profesională, ce le va permite atât accesul la sistemul sanitar dintr-o altă ţară europeană, cât şi posibilitatea de a cunoaște aspectele sociale şi culturale în ceea ce priveşte profesia de asistent medical, din ţara respectivă.

Obiectivul general al proiectului este acela de familiarizare / descoperire a celorlalte sisteme de sănătate ale ţărilor din Uniunea Europeană (sistemul de educaţie în nursing, facilităţile sistemului de sănătate, spitale, cabinete medicale, mediul de lucru etc).

”Pe lângă acest proiect adresat mobilităţii studenţilor în practica profesională, pregătim încheierea unui alt acord cu Amiedu, Finlanda,  în vederea derulării unui proiect de mobilitate a experţilor, ce va permite profesorilor celor două instituţii să capete cele mai noi informaţii şi metode de predare în nursing, din cele două ţări. De asemenea, participanții vor avea ocazia de a cunoaște organizarea sistemelor de sănătate, modalitatea de organizare a practicii în nursing și altele”, ne-a declarat Prof. Larisa Bănică, Director Coordonator Relații Internaționale

Amiedu este cel mai mare centru educaţional şi vocaţional pentru adulţi din Finlanda, cu o experienţă de peste 30 de ani şi 21000 de stundeţi /anual în cele peste 80 de profesii de bază. Valorile după care Amiedu funcţionează sunt: responsabilitate socială, eficienţă, reliabilitate şi creativitate. Adulţii pot studia pentru certificate generale de educaţie dar şi pentru calificare vocaţională, sau module şi cursuri pentru dezvoltarea calităţilor şi capacităţilor în muncă.

Sistemul de educaţie din Finlanda este declarat cel mai bun sistem de educaţie din lume. Învăţământul este  gratuit de la vârsta preşcolară şi până la universitate. Se presupune că succesul finlandez se datorează îmbinării a trei elemente: familia, şcoala şi resursele socio-culturale. ̋Sistemul educaţional nu este elitist şi nu urmăreşte producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cât mai înalt ˝

(sursa : http://www.corporeanima.ro/secretul-finlandezilor-sistemul-de-invatamant-finlandez/ ) .

UPDATE schimb experienta:
Satu-Leena Kuusi

”Este foarte interesant pentru mine să observ modul de lucru al medicilor și sa aflu care sunt indatoririle nurselor în spitalele din România, dar sunt momente în care aș vrea să mă implic mai mult, însă nu mi se permite încă. Experiența cea mai interesantă a fost atunci când am mers impreuna cu asistentele medicale de la Crucea Alb-Galbenă să oferim îngrijire la domiciliu”, afirmă Satu – Leena Kuusi la finalul primelor două săptămâni ale a stagiului în Româmia. Eleva finlandeză a Facultații de Nursing AMIEDU din Espoo efectuează la București un schimb de experiență cu durata de o lună, în mai multe spitale partenere ale Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila”.

”Prima săptămână a stagiului de practică s-a desfășurat în Spitalul Universitar de Urgență Elias, cu vizitarea următoarelor secții: UPU, Pediatrie și Neurologie. Elevii noștri din anul I AMG și asistentele șefe ale secțiilor respective au însoțit-o timp de 8 ore în fiecare zi”, ne-a spus prof. coordonator al proiectului, Larisa Banică.
Cea de-a doua săptămână a schimbului de experiență a petrecut-o în cadrul Institului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, unde stagiul clinic s-a desfășurat sub supravegherea Prof. Dr. Nica Adriana. Leena a vizitat și sediul Crucii Alb – Galbene din București, și chiar a dorit să participe la deplasările pe teren împreună cu asistentele medicale ale organizatiei, asistand la tehnicile de îngrijire la domiciliu.
În prezent, efectuează stagiul de instruire clinică în Spitalul Medicover.

Câțiva dintre elevii școlii noastre care au însoțit-o ne-au trimis mărturiile lor:

– Florin Dragomir – Anul I G, AMG (click aici)
– Daniela Ducuţă – Anul I G, AMG (click aici)
– Alexandra Codreanu – Anul I G, AMG  (click aici)

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 62

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes