Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat activitatea de diseminare a informațiilor despre schimbul European Nursing Module din luna mai.

Elevii noștri, care au beneficiat de burse din partea Modulului European de Nursing (ENM), au împărtășit cu cadrele didactice și cu elevii școlii experiența trăită pe perioada celor două săptămâni de schimb internațional (09 – 20 mai 2022).

Ei au participat la stagii clinice în spitale din Europa și au interacționat cu studenți și cadre didactice de la prestigioase universități:

-Gina Ganea (II J – AMG), Irina Dermengi (II H – AMG), Gabriel Samoilă (III L – AMG) – Berner Bildungszentrum Pflege AG – Berna, Elveția;

-Denisa Nedelcu, Robert Albu – II A – AMG – Artesis Plantijn University College of Antwerp (AP Hogeschool Antwerpen) – Belgia.

Iată impresiile lor despre această experiență:

Gina Ganea și Gabriel Samoilă: „În schimbul ENM din luna mai, de la Universitatea din Berna, am întâlnit studenți din țări precum Germania, Belgia, Țările de Jos și Togo. Am participat la sesiuni de reflecție și interacțiune socio-culturală care să ne dea posibilitatea de a înțelege mai profund rolul nostru ca viitori asistenți medicali, precum și ipostaza pacientului aflat în suferință.

Câteva diferențe față de România:

În Elveția, posturi precum brancardier și infirmier nu există.

Toate datele personale ale pacientului consemnate în foaia de observație sunt introduse de către asistentul medical în sistemele specifice spitalului / centrului, iar echipamentele medicale de înaltă performanță ușurează mult munca acestuia; astfel, se poate dedica mai mult pacientului.

Pacienții sunt implicați de către asistenți în procesul de îngrijire, inclusiv când vorbim despre despre măsurarea funcțiilor vitale, ceee ce conferă autonomie acestora și le dă mai multă încredere în forțele lor și în puterea de recuperare.

Nivelul de pregătire al asistentului în Elveția corespunde cu nivelul 5 din România.

Programul ENM asigură dezvoltarea de competențe și abilități profesionale, ajută la îmbunătățirea percepției de sine în conștientizarea punctelor tari și a punctelor slabe pentru a trece de anumite bariere socio-culturale și de comunicare și pentru a-ți da posibilitatea de adaptare rapidă la schimbările de mediu. Este o experiență unică, în care cuvintele cu greu își găsesc locul pentru a descrie amalgamul de emoții și sentimente trăite timp de două săptămâni!

Am trăit tot felul de sentimente, de la anxietate la bucurie, uimire, la sentimentul de „a fi un străin”.

Cea mai mare provocare a fost interacțiunea cu personalul medical și cu pacienții de diferite naționalități.

Mulțumim mult și suntem recunoscători școlii pentru susținere!”

Denisa Nedelcu și Robert Albu: „Experiența ENM este unică! Am repeta oricând programul European Nursing Module!

Ce am descoperit în Spitalul Universitar din Belgia: o lume total diferită! La fel cum spuneau și colegii care au fost în Elveția, asistentul medical este foarte dedicat pacientului, se ocupă de toaleta completă a acestuia, precum și de servirea mesei. Este în permanent contact cu pacientul pentru ca el să nu resimtă povara afecțiunii sale, se respectă cu strictețe intimitatea acestuia. De asemenea, aparatura performantă permite asistentului să petreacă mult timp cu pacientul și să lege acea legătură de încredere atât de necesară în procesul de îngrijire și recuperare a pacientului!

Ne-a uimit faptul că ei nu folosesc mănuși la anumite tehnici și proceduri specifice, se pare că este o formă de respect față de pacient.

Încurajarea autonomiei pacientului face parte din procesul de recuperare.

Programul ENM ne-a dat posibilitatea de a interacționa cu oameni din culturi diferite și cel mai important: ne-a ajutat să înțelegem rolul nostru complex ca asistenți, dar și să ne apreciem mult mai mult cultura noastră!

Vă mulțumim pentru oportunitatea oferită și pentru suportul permanent oferit pe întreaga perioadă a schimbului pe care îl recomandăm din suflet tuturor elevilor școlii!”

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, cu o experiență în educație de peste 32 de ani, este membră a Modulului European de Nursing (ENM) din anul 1999.

Școala noastră a organizat Conferința anuală a Modulului în anul 2004, urmând să organizeze și în 2024 acest eveniment de anvergură.

Modulul European de Nursing este o reţea de şcoli şi universităţi din Europa (din ţări precum: Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Norvegia, Franţa, Belgia, Spania, Italia, Țările de Jos, Elveţia, Serbia etc.), ce are ca activitate principală schimbul de experienţă pentru elevi.

În fiecare an şcolar, există trei schimburi de experienţă, în lunile octombrie, martie şi mai.

Elevii selectaţi în cadrul acestui proiect îşi aleg şcoala sau universitatea unde, pentru două săptămâni, vor desfăşura stagiul de instruire teoretică și clinică. Pot participa în proiectul ENM, elevii din anii II şi III de studiu, calificarea asistent medical generalist. Selecţia se realizează pe baza unui interviu şi depunerea unui portofoliu de activitate, iar condiţia esenţială pentru participarea la acest proiect este cunoaşterea limbii engleze.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a pus accent întotdeauna pe dezvoltarea competențelor profesionale și lingvistice ale elevilor, pentru a le facilita accesul într-un sistem medical din străinătate sau pentru a-i forma ca profesioniști de elită, care să lucreze în spitalele din România. Întotdeauna au fost derulate în școală programe internaționale pentru elevi, care să le permită acestora desfășurarea stagiilor de instruire clinică în spitalele din Europa.

În contextul actual european, schimburile de experienţă şi parteneriatele internaţionale devin o prioritate în formarea profesională a elevului. Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” oferă posibilitatea elevilor săi de a se forma la standarde europene, de a-şi dezvolta competenţele profesionale şi lingivstice.

 

prof. Alina Ioniță – responsabil Relații și Proiecte Internaționale

coordonator European Nursing Module (ENM) 

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 132

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes