Eleva școlii noastre, Elena-Raluca Cioroianu (Cojocaru – Muj), clasa 2 A AMG, a participat în perioada 09 – 20 octombrie 2023, la schimbul de experiență European Nursing Module (ENM) desfășurat la Hanze, University Of Applied Sciences Groningen -Țările de Jos (Olanda).

Raluca ne-a transmis jurnalul experienței ei de două săptămâni în Groningen:

 

Olanda – țara morilor de vânt, a eolienelor, a bicicletelor și a văcuțelor

Prima zi…

Cu multe emoții și temeri am aterizat pe aeroportul Schiphol din Amsterdam; eram abia la mijlocul călătoriei după 3 ore de zbor și urma să iau trenul cu destinația Groningen, pentru încă 2 ore și 10 minute.

După o întâmplare haioasă care au avut că protagoniste o blondă, o brunetă și o roșcată, am reușit să ne recuperăm bagajele. Trenul a ajuns la ora afișată, iar drumul spre Groningen a fost atât de lin și fară zgomote, încât aproximativ jumătate din pasageri adormiseră deja la a doua stație. M-am cazat și a urmat o sesiune de apeluri video cu cei de acasă.

09.10.2023

Locul de întâlnire a fost fixat cu câteva săptămâni înainte de a ajunge, respective Hanze University of Applied Sciences, sediul din Petrus Driessenstraat 3, iar primul lucru care mi-a atras atenția la intrare a fost numele meu pe ecranul televizorului spunând: Bună ziua!

Ulterior, am făcut cunoștință cu alți participanți în programul ENM, inclusiv 3 colegi și coordonatoarea lor din Indonezia. Mi-a plăcut felul direct al profesoarelor de a ne atrage atenția că olandezii sunt foarte organizați, au timpul planificat și iubesc punctualitatea și chiar au apreciat punctualitatea noastră.

În cursul zilei, am desfășurat mai multe activități privind interculturalitatea.

A fost mai greu la început, dar încet, încet am început să ne cunoaștem, să ne spunem opiniile în cazul situațiilor prezentate, a jocurilor interactive și bineînțeles a pauzelor de ceai / cafea unde puteam să comunicam mai liber despre orice.

Un joc de cărți m-a impresionat însă. Am fost împărțiți în grupuri de 4 / 5 persoane la un pachet de cărți, iar fiecare participat a primit un set de reguli. Nu aveam voie să comunicăm verbal, doar prin semne. Foaia mea conținea regulile următoare: se împart cărțile, câte 5 pentru fiecare participant. Se pune o carte cu fața în jos, apoi se întoarce. Dacă majoritatea cărților sunt de inimă roșie sau romb, câștiga cartea cea mai mică, iar dacă majoritatea este inimă neagră sau treflă, câștiga cartea cea mai mare.

Primele jocuri au fost puțin frustrante pentru că nu înțelegeam de ce 2 fete din grupa mea erau nelămurite. Pe parcursul jocului am încercat cu o altă colegă să le explicăm prin semne / cu cărți ce se întâmplă. Până la urmă au înțeles regula noastră și ne-am distrat copios până la final.

Intriga jocului a fost că: fiecare participant primise reguli diferite, iar la sfârșitul jocului am reflectat cu toții asupra fiecărui jucător cum a acționat și asupra faptului că până la final a fost acceptată o singură regulă.

Întorcerea către hotel a fost mai plăcută, fiindcă nu mai ploua.

10.10.2023

Ziua a început foarte frumos, cu un cer senin și o temperatură de toamnă caldă (18⁰ – 20⁰ C), fix ca în București. Prin urmare, am parcurs cele 20 de minute pe jos până la sediul Hanze University of Applied Sciences admirând clădirile, respirând un aer curat și încercând să mă feresc de vitezomanii pe biciclete.

Astăzi a fost prima zi a prezentărilor despre țara natală și despre sistemul de învățământ medical. Astfel, am aflat că în Indonezia un rol important în cultura lor și în procesul de vindecare al unei afecțiuni îl reprezintă shamanul sau dukun-ul, care are un rol de vindecător tradițional, expert în obiceiuri locale. Acești vindecători pot avea puteri vindecătoare, dar pot fi și practicanți ai magiei negre.

De asemenea, astăzi am învățat un nou cuvânt în limba engleză: MAKATON – este un instrument de comunicare prin semne și simboluri pentru a permite persoanelor cu dizabilități sau dificultăți de vorbire / învățare să comunice. Makaton susține dezvoltarea abilităților esențiale de comunicare, cum ar fi atenția, ascultarea, înțelegerea, memoria, limbajul expresiv și vorbirea. Foarte interesant, nu?

După cursuri, ne-am decis să ieșim la plimbare prin Groningen. Eu și Mel (din Anglia) ne-am testat papilele gustative cu mâncare picantă tailandeză. Guuuuustos!

11.10

Ziua a început drăguț, cu obișnuita plimbare către Hanze Universitet. Înainte să ajungem în Olanda am fost informați că vom lua cina împreună, prin urmare fiecare trebuia să își pregătească un fel de mâncare tradițional sau să vină cu anumite ingrediente de acasă, dacă știe că nu se găsesc aici în Olanda.

Prin urmare, am venit pregătită cu tradiționala noastră zacuscă.

Ajungem imediat la seara noastră culinară interculturală, nu înainte de a vă spune că ziua a trecut foarte repede – cu prezentările colegilor din Elveția, Danemarca și Indonezia. Cred că imaginile vor spune mai multe.

Azi am învățat un cuvânt danez nou: HYGGE – care însemnă distracție, să petreci timp de calitate atât cu prietenii, cât și singur.

Apoi, am luat prânzul la cantina universității, care seamănă tare mult cu ceva ce vedem prin filme, bineînțeles fiecare era cu pachețelul lui. Ce am apreciat la studenții olandezi este nelipsita bicicletă la școală și faptul că cei mai mulți își aduc mâncărica de acasă la caserolă.

Să revenim…Am intrat în bucătărie. A pregătit fiecare o rețetă cum s-a priceput mai bine. Pozele atașate vor explica mai bine decât mine!

 Finalul serii a fost deosebit fiindcă astăzi era ziua băiețelului unei colege din Anglia și i-am cântat fiecare „La mulți ani” în limba maternă.

A fost Hygge!!           

 

12.10

Joi am vizitat un azil de bătrâni „12 hoven” sau „twaalf hoven” și o clădire multifuncțională „de Tirrel”  într-un sat apropiat orașului Groningen – Winsum.

„12 hoven” face parte din fundația „De Hoven” care se ocupă cu îngrijirea persoanelor în  provincia Groningen.

De Hoven are 6 locații: 2 în satul Winsum – „Twaalf hoven” și „Winkheem”, în satul Appingedam – „Damsterheerd”, în satul Baflo „Viskenij”, în satul Bedum – „Alegunda Ilberi”,

iar în satul Delfzijl – „Vliethoven”.

Fundația consideră că e important că persoanele în vârstă să își păstreze propriile obiceiuri chiar și atunci când vin să locuiască într-una din locațiile de mai sus, să interacționeze în continuare cu familia și prietenii lor. Comunitatea locală este implicată în activitățile din locație.

Instituțiile se ocupă cu: îngrijirea bătrânilor; îngrijirea persoanelor cu probleme fizice și dificultăți în mișcare; îngrijirea bătrânilor cu demență; îngrijirea persoanelor cu sindromul Korsakoff; îngrijirea persoanelor cu afecțiuni mintale.

De asemenea, am vizitat și clădirea multifuncțională „De Tirrel” unde își au sediul două școli, un centru pentru îngrijire a persoanelor cu probleme mintale, un azil de bătrâni, oferă și facilități sportive și zone pentru activități sociale și reacreative pentru rezidenți (bătrâni care locuiesc permanent în clădire), o grădiniță. În această clădire am servit și prânzul.

Ulterior ne-am continuat expediția în satul Wilsum, explorând străduțele colorate și îngrijite.

Zilele de 13, 14, 15 octombrie au fost libere, respectiv fiecare participant la schimbul ENM din Groningen 2023 a făcut ce a simțit.

Ziua de 13 a început cu o ploaie de țoată frumusețea, așa că am citit câteva cursuri în prima parte a zilei. Apoi, am verificat vremea (pot fi și 3 anotimpuri într-o zi, important este să ai umbrella / pelerina de ploaie la tine și haine în straturi: bluză, pulover, geacă) și am plecat în recunoaștere prin oraș către locul unde voi fi repartizată în perioada 16 – 19 octombrie. 

Pe 14 octombrie am vizitat capitala Amsterdam, iar pe 15 octombrie am făcut mai multe activități pregătitoare pentru săptămâna ce urmează.

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 468

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes