În perioada 10 – 21 octombrie 2022, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat schimbul de experiență EUROPEAN NURSING MODULE (ENM) la care au participat 6 studenți sosiți din Spania, Elveția, Danemarca și Olanda:

Anouk Van Der Lei – University of Groningen – Olanda; Laura Nicholaisen – Silkeborg University College – Danemarca; Paula Vidal Moreno și José Luis Lara Barranco – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania; Isabel Jimenez Garcia – Universidad Vitoria-Gasteiz – Spania; Alicia Flückiger – Berner Bildungszentrum Pflege, Berna – Elveția.

În cadrul sesiunii de diseminare organizată de coordonatorul European Nursing Module (ENM) al școlii noastre, prof. dr. Andreea Csolti – director adjunct, responsabil Relații și Proiecte internaționale, au fost prezenți elevi, dar și cadre didactice: prof. Mioara Marcu – șef Catedra Nursing și Științe, prof. Alina Ioniță și prof. Raluca Brad.

Prezentă la eveniment, doamna prof. Aurelia Șova, director al școlii noastre, le-a adresat studenților străini câteva cuvinte:

„Ne bucurăm pentru că ați fost invitații noștri în aceste două săptămâni. Sperăm că a fost o experiență plăcută și v-ați simțit bine în România, atât în stagiile din spitale, cât și în activitățile de la școală. Aștept cu nerăbdare și interes să aflu impresiile voastre cu privire la acest schimb internațional. Vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi pentru a ne împărtăși din experiențele voastre!”

În cadrul evenimentului, cei 6 studenți de la prestigioase universități din Spania, Elveția, Danemarca și Olanda au prezentat informații despre sistemul de sănătate din țara natală și au vorbit despre impresiile cu privire la activitățile desfășurate în perioada petrecută în România. Timp de două săptămâni au avut un program de instruire practică în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu Rusescu” – Maternitatea Polizu și Spitalul Medicover, alături de elevi ai școlii noastre și sub coordonarea doamnelor prof. Natalia Chitic și prof. Anca Mihai.

De asemenea, au avut ocazia să cunoască tradițiile și cultura noastră printr-un program ce a inclus vizite la obiective turistice.

La finalul programului, feedback-ul studenților străini a fost unul pozitiv, fiind impresionați de suportul și atenția de care au beneficiat din partea școlii noastre, dar și ale cadrelor medicale din spitale. Au dorit cu toții să mulțumească pentru tot sprijinul arătat pe perioada șederii lor în România. Ne-au mărturisit că sunt recunoscători pentru faptul că nu s-au simțit singuri într-o țară străină, cu o cultură și cu tradiții diferite de locurile lor natale. De asemenea, recomandă cu căldură și altor studenți să ne viziteze și să participe la acest program.

Laura Nicholaisen – Silkeborg University College – Danemarca: „La toate întrebările pe care le-am avut, am primit răspunsuri. Toată lumea a fost drăguță și prietenoasă cu noi. Am venit singură din Danemarca, dar nu m-am simțit în niciun fel singură.”

Alicia Flückiger – Berner Bildungszentrum Pflege, Berna – Elveția: „A fost o experiență foarte interesantă și plăcută din care am învățat multe și pe care aș repeta-o oricând!”

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este printre puţinele şcoli care oferă elevilor posibilitatea interacţiunii cu studenți din alte ţări, fie prin participarea la schimburile de experienţă, fie prin contactul pe care îl realizează cu studenţii în timpul activităţilor din şcoală. În cadrul Comisiei de Proiecte şi Parteneriate internaționale se desfășoară mai multe activităţi cu specific internațional. Cea mai importantă activitate este conturată de Modulul European de Nursing (ENM).

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este prima școală din București care a devenit membru al modulului, activând din anul 1999.

În fiecare an şcolar, activitatea din cadrul ENM se desfăşoară în 3 perioade: octombrie, martie şi mai. Timp de două săptămâni, elevii efectuează stagii de instruire în cele mai bune şcoli de nursing și spitale din Europa. În acelaşi timp, școala noastră organizează activităţi pentru procesul de instruire clinică şi activităţi culturale pentru studenții străini care participă la schimbul de experiență în România.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat Conferința anuală a Modului European de Nursing – European Nursing Module (ENM) în anul 2004, urmând să organizeze și în 2024 acest eveniment internațional important.

Următorul schimb de exepriență din acest an școlar se va desfășura în luna martie 2023.

În perioada următoare, vom organiza sesiunea de diseminare a rezultatelor schimbului de experiență European Nursing Module (ENM) desfășurat de cei trei elevi ai şcolii noastre – Silvia Răcăreanu (Cazacu), Oana Nicoleta Pazurate și Ionuț Claudiu Aicoboae – la Berner Bildungszentrum Pflege – Berna – Elveția.

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 242

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes