În perioada 07 – 18 martie 2022, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat schimbul de experiență EUROPEAN NURSING MODULE (ENM) la care au participat 12 studenți sosiți din Spania, Belgia, Danemarca și Anglia.

În cadrul sesiunii de diseminare organizată de coordonatorul ENM al școlii noastre, prof. Alina Ioniță, au fost prezenți elevi, dar și cadre didactice: prof. Mioara Marcu – șef Catedra Nursing și Științe, prof. Natalia Chitic – responsabil Învățământ clinic, prof. Corina Bucur.

Prezentă la eveniment, doamna prof. Aurelia Șova, director al școlii noastre, le-a adresat studenților străini câteva cuvinte:

„Ne bucurăm pentru că ați fost invitații noștri în aceste două săptămâni. Sperăm că a fost o experiență plăcută și v-ați simțit bine în România, atât în stagiile din spitale, cât și în activitățile de la școală. Aștept cu nerăbdare și interes să aflu impresiile voastre cu privire la acest schimb internațional. Vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi pentru a ne împărtăși din experiențele voastre!”

În cadrul evenimentului, cei 12 studenți de la prestigioase universități din Spania, Belgia, Danemarca și Anglia au prezentat informații despre sistemul de sănătate din țara natală și au vorbit despre impresiile cu privire la activitățile desfășurate în cele două săptămâni de program:

Kimberly Herman – Artesis Plantijn University College, Antwerp – Belgia: „Am avut parte de o experiență cu adevărat bogată în aceste două săptămâni! Vă mulțumesc pentru varietatea programului desfășurat de școală și pentru că am simțit implicarea dumneavoastră încă din prima zi petrecută aici.

De remarcat relația deschisă asistent – pacient, care este una esențială în procesul de îngrijire, din punctul meu de vedere.

Pot spune că m-am simțit foarte în siguranță, protejată în București, lucru pe care nu îl pot afirma despre orașul natal. Pandemia a accentuat mult probleme sociale cu care se confruntă deja Belgia și acest lucru se resimte din plin. Bucuria cu care am fost întâmpinată și deschiderea dumneavoastră ca popor m-au bucurat enorm. Nu am simțit o clipă că sunt străină! Deliciile culinare tradiționale  m-au impresionat!”

Olaia  Murillo Saez de Jauregui  – Escuela Universitaria de Enfermería de Vitoria-Gasteiz, Vitoria – Spania: „Mă bucur enorm că am participat la ENM în România. Au fost două săptămâni pline, în care am conștientizat rolul asistentului medical în cadrul sistemului de sănătate. Pot spune că atât în Spania, cât și în Romania relația de comunicare cu pacientul este una foarte deschisă, de colaborare și permanent suport!”

José Adrián Ortega Martínez – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „În stagiul clinic de la Spitalul Colentina am asistat la numeroase proceduri. Am remarcat faptul că tehnicile folosite aici sunt similare cu cele de la noi. Materialele folosite însă diferă puțin!”

Luis Enrique Castrejón Prado – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „Sunt încântat de organizarea și curățenia  secției de ortopedie de la Spitalul Colentina; de asemenea, am asistat la un program de gimnastică  recuperatorie  pentru  o pacientă căreia i se montase o proteză de genunchi, fiind suferindă de gonartroză. Pot spune că e la fel ca în Spania și din punct de vedere procedural, dar și al comunicării cu pacientul.”

Amelia Santos Clemente – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „O experiență inedită – așa aș descrie schimbul ENM. Încă din prima zi, când am făcut cunoștință cu elevii, ne-am împrietenit foarte repede! Școala dumneavoastră ne-a primit cu drag și s-a simțit acest lucru! Un prim impact cu spitalele din România: dezinfectarea mâinilor și utilizarea mănușilor sterile se realizează un pic diferit față de sistemul din Spania.”

Alfonso González Arnaiz – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „M-a impresionat organizarea de la Maternitatea Polizu de pe secția de Neonatologie și lăuze. Pot adăuga faptul că sistemul sanitar este avansat în România deoarece aveți asistente care se ocupă de mamă după ce naște, cât și  asistente care îngrijesc separat nou-născutul. În Spania nu există această diferențiere. Faptul că poți beneficia de o rezervă private, chiar și contra cost, este un aspect pozitiv; nu avem acest sistem în Spania în spitalele de stat.

Am putut să sesizez atenția și profesionalismul asistentelor, care m-au uimit foarte mult. Le mulțumesc și elevilor scolii care au fost alături de noi, în permanență! Mulțumim pentru tot!”

Gemma Gordon – University of Northampton, Northampton – Anglia: „Nu știam multe lucuri despre România și despre poporul roman. Dar, în cele două săptămâni petrecute alături de dumneavoastră pot spune, cu siguranță, că m-am simțit ca acasă. Este într-adevăr uimitor să fii primit cu atâta ospitalitate și căldură! Am  asistat la o intervenție chirurgicală de histerectomie condusă integral de o echipă de cadre medicale – toate femei – ceva atipic pentru Marea Britanie.”

María Llorente de Santiago – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „Nu știu când a trecut timpul, cele două săptămâni, dar aș repeta oricând acest program! Îl recomand tuturor studenților care vor să înțeleagă valoarea și importanta asistentului medical prin intermediul diferențelor socio-culturale! Sistemele din România și Spania nu sunt aproape deloc diferite dacă ne referim la implicarea și responsabilitatea asistentului medical. Pot spune că atât la noi, cât și la voi se fac eforturi pentru ca pacientul să se simță cât mai în siguranță!

Elevii școlii au fost în permanență cu noi și ne-au îndrumat tot timpul; ne-au ajutat cu partea de traducere, iar școala ne-a deschis porțile cu drag!”

Amalie Bülow Pedersen – Silkeborg University College, Silkeborg – Danemarca: „M-am simțit bine primită și m-am bucurat de fiecare activitate din acest program! Danemarca, în comparație cu România, se remarcă prin  dotările de ultimă generație; însă aici am descoperit cât de mult contează atitudinea și valorizarea umană. Profesionalismul se regăsește în ambele sisteme, dar ce am observat aici și mi s-a părut deosebit este felul în care se compensează aproape orice deficit. Vreau să împărtășesc acest aspect cu cei din Silkeborg.”

Sabine Johansen – Silkeborg University College, Silkeborg – Danemarca: „Acest program mi-a dat posibilitatea de a înțelege și compara două sisteme de sănătate complexe în felul lor, dar diferite mai ales prin forma lor de organizare. În Danemarca, fiecare unitate medicală este specializată pe o anumită afecțiune. Spitalele sunt coordonate de o singură organizație, ceea ce duce la proptitudine în acțiune. Categoric vorbim despre politici sanitare diverse, cuvântul de ordine la noi este prevenția. De remarcat în spitalele de aici buna comunicare dintre cadrele medicale și relația asistent-pacient. Vă mulțumesc pentru organizarea activităților și experiența culturală inedită!”

Alfonso González Arnaiz – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „Vă mulțumim tuturor pentru felul în care ne-ați întâmpinat. A fost o experiență plăcută și s-a văzut implicarea dumneavoastră în organizarea programului, atât în școală, cât și în spitale. Elevii ne-au îndrumat și au petrecut timpul liber alături de noi, iar școala a fost în permanență în contact pentru feedback-ul față de activitățile din stagiu! În spital, am asistat la diverse proceduri de îngrijire. Mi-a plăcut cel mai mult pe secția de Chirurgie.”

Sergio Moreno Horno – Universidad Francisco de Vitoria, Madrid – Spania: „M-am bucurat de fiecare experiență trăită în acest program și pot spune că îl recomand tuturor atât pentru aspectul cultural, cât și pentru latura profesională. Am fost primiți cu bine atât în școală, cât și în stagiul clinic. Doresc să mulțumesc tuturor pentru implicare, atât elevilor, cât și organizatorilor!”

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este prima școală din București ce a devenit membră a Modulului European de Nursing (ENM), activând din anul 1999.

În fiecare an şcolar, activitatea din cadrul ENM se desfăşoară în 3 perioade: octombrie, martie şi mai. În aceste perioade elevi ai școlii vor efectua stagii de instruire clinică în cele mai bune şcoli de nursing și unități sanitare din Europa.

În acelaşi timp, școala organizează activităţi pentru procesul de instruire clinică şi activităţi culturale pentru studenții străini care ne vizitează în cadrul schimbului de experiență.

Vă așteptăm în luna mai pentru ultimul schimb ENM din acest an școlar!

 

prof. Alina Ioniță

responsabil Relații și Proiecte internaționale, coordonator European Nursing Module

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 193

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes