Vineri, 20.05.2022, a avut loc sesiunea de diseminare a programului European Nursing Module care s-a desfășurat în perioada 09 – 20 mai 2022.

În cadrul programului, pe parcursul celor două săptămâni, școala noastră a fost gazdă pentru Boutaina el Masoudi, studentă la Artesis Plantijn University College of Antwerp (AP Hogeschool Antwerpen) – Belgia.

Alături de elevii școlii noastre, Boutaina a avut ocazia să cunoască cum funcționează sistemul de sănătate din România, în cadrul stagiilor efectuate la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” și Spitalul Medicover.

Vă prezentăm impresiile ei:

„Încă de când am ajuns în România și am fost primită de către echipa școlii dumneavoastră, am simțit ospitalitatea și căldura poporului român. Am observat relația deschisă și apropiată dintre cadrele didactice și elevi; voi vorbi despre acest aspect când voi reveni acasă. În Belgia, lucrurile stau diferit. Cred că este vorba de diferența culturală.

În Spitalul Militar am întâlnit foarte multă strictețe pe partea de organizare a activității; am mers împreună cu elevii școlii pe secția de Urgențe. Categoric, relația asistent medical – pacient, asistent – medic, asistent – elevi practicanți este de departe ceva remarcabil, fiind caracterizată de repect și colaborare, reciprocitate.

La Medicover, doamna director de îngrijiri ne-a întâmpinat cu drag și ne-a prezentat secția de Ginecologie unde ne-am familiarizat cu proceduri specifice departamentului. Am întâlnit aici modelul de spital asemenator Belgiei, foarte curat și organizat, cu aparatură modernă și standarde profesionale înalte.

Cu siguranță, pot afirma că în România asistenții medicali au mult mai multe responsabilități decât în Belgia și sunt foarte implicați în a stabili o relație de încredere în echipa medicală, fapt ce facilitează procesul de îngrijire.

În Belgia, dreptul la asistență medicală este garantat pentru orice categorie socială, chiar și pentru persoanele care nu înregistrează venituri. Avem un sistem medical cu spitale organizate pe patru nivele. De asemenea, sistemul belgian de sănătate este bazat pe prevenția bolilor și promovarea stilului de viață sănătos.

Am avut ocazia să vizitez, alături de Claudiu, Sasha și Andrei, orașul Brașov și punctul de belvedere de pe Tâmpa, peisaje pitorești și care îmi vor rămâne întipărite mult timp în inimă. Mulțumesc din suflet școlii și elevilor dumneavoastră pentru implicare!

Cât despre București, pot spune că am descoperit un oraș cosmopolit, cu oameni eleganți, dar și primitori; cel mai mult mi-a plăcut centrul orașului, pe care îl asociez cu marile capitale europene, străzi largi, magazine moderne, foarte curat!

Cu siguranță, voi recomanda și altor colegi din universitate să aleagă experiența ENM în România!”

 

prof. Alina – Gabriela Ioniță

Responsabil Relații și Proiecte Internaționale

Coordonator European Nursing Module

 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 274

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes