Elevul școlii noastre Ionuț Claudiu Aicoboae (2 F AMG) participă alături de Silvia Răcăreanu (Cazacu) – 2 i AMG și Oana Nicoleta Pazurate – 3 J AMG la la schimbul de experienţă European Nursing Module desfășurat la Berner Bildungszentrum Pflege – Berna.

Iată impresiile sale după prima săptămână petrecută în Elveția:

Luni – 10 octombrie, 2022

Astăzi am luat contact pentru prima dată cu sistemul elvețian de predare al nursing-ului. Sincer, nu am mai întâlnit astfel de metode moderne de predare, însoțite permanent de feedback și de o atmosferă relaxată între studenți și profesori, însă mereu axată pe îndeplinirea sarcinilor de lucru, dar fară a fi ceva impus, ci doar prin forța exemplului. Toate acestea mi-au dezvăluit un model foarte reușit de leadership și time management.

Am luat parte la demonstrații practice și am fost pe rând pacienți și asistenți, exersând un joc de roluri. Foarte interesant mi s-a părut faptul că au actori care interpretează rolul de pacient. Mereu este indusă ideea de egalitate între studenți și profesori, constant îți este amintit să pui întrebări și să discuți liber, fără rețineri. Critica este obiectivă, non-ofensivă și lipsită de tensiune, mai degrabă constructivă.

Am făcut și niște exerciții socio-culturale; am fost așezați la întâmplare în bănci și am fost invitați să ne cunoaștem. Ne-au pus să alegem o fotografie care ne reprezintă pe noi și am explicat alegerea făcută. Am urmărit și materiale video educaționale de scurtă durată, dar sugestive.

La sfârșitul zilei, am ieșit în grup să exploram centrul vechi al Bernei. Bună idee!

Marți – 11 octombrie, 2022

Deja mă simt mult mai confortabil în Berna. Asta poate se datorează și faptului că stau la o familie de elvețieni foarte drăguți, care mereu îmi sunt alaturi și mă ghidează cu sfaturi și informații. Dar să trecem la subiect. Am început ziua la ora 08:30 am la Domicil Schwabgut, un centru pentru vârstnici cu diverse afecțiuni. Am întâlnit-o pe Barbara, managerul acestui loc și mi s-a explicat ceea ce voi face pe parcursul celor 6 ore.

Am fost alocat la Secția Dementia Unit și Parkinson; am observat rutina zilnică a asistentelor, cum administrează medicația, cum este îngrijit fiecare vârstnic în funcție de un plan de îngrijire personalizat și mereu actualizat.

Pacienții sunt toaletați dimineața, cei imobili sunt mobilizați cu un elevator și transferați în cărucior, apoi sunt aduși în zona de servire a mesei. Sunt susținuți să fie independenți și le sunt respectate dorințele. Unii vârstnici cu disfagie și lipsa dentiției sunt încadrați la dieta pasată; de asemenea, sunt foarte atenți și stricți cu persoanele alergice. Am hrănit vârstnicii care aveau această dificultate. Am încercat să ajut mereu când aveau nevoie de ajutor și au fost foarte încântați și recunoscători.

Am rămas profund impresionat de atmosfera de colegialitate (egalitate combinată cu leadership), incluziune și atitudinea relaxată, dar în același timp mereu focusată pe îndeplinirea obiectivelor de lucru. Time managementul elvețian a ieșit iarăși la suprafață și asta nu este un clișeu.

Cuvintele cheie care definesc modul de gândire elvețian: task / facts oriented, colectivism, egalitate, natură, ecologism.

Miercuri – 12 octombrie, 2022

Deja este miercuri, săptămâna se apropie de final, însă capăt din ce în ce mai multa încredere. Am participat la raportul de dimineața al asistentelor, unde este prezentată starea pacienților și evoluția acestora de peste noapte. Am ajutat la schimbatul bandajelor, curățarea și dezinfectarea rănilor. În jur de ora prânzului, am fost martorul unui incident cu un pacient care și-a pierdut echilibrul și a căzut, lovindu-se destul de serios la cap. A fost solicitată ambulanța, care a ajuns în exact 10 minute și a intervenit foarte eficient și precis.

Am rămas surprins de pregătirea personalului și de colegialitate. Totul este documentat în computer într-un program de îngrijiri extrem de modern. O idee care mi-a rămas în minte este faptul că persoanele vârstnice sunt încadrate în două categorii: inima roșie înseamnă că nu avem dreptul să-i resuscitam în caz că li se întâmplă ceva grav, iar inima verde înseamnă că îi putem resuscita / salva.

Am încheiat ziua cu o rătăcire în grup prin Berna. Concluzia zilei: indiferent de situație, totul se rezolvă în echipă, cu calm și precizie elvețiană (time management again).

Joi – 13 octombrie, 2022 

Ultima mea zi la Centrul pentru vârstnici – Domicil Schwabgut. Încep ziua vizitând pacienții care au nevoie de îngrijire personală. Aceștia suferă de demență, Alzheimer și Parkinson, Diabet tip 1 sau 2. Le oferim îngrijire, măsurăm glicemia, funcțiile vitale, îi spălam și verificăm dacă este necesară schimbarea bandajelor la membrele inferioare, verificăm stadiul escarelor, dacă sunt îmbunătățiri. După ce terminăm de îngrijit pacienții, îi aducem în zona de mese, unde vor servi micul dejun, ținând cont de persoanele alergice, cu disfagie sau de cei care au nevoie de ajutor pentru a lua masa.

Toate paturile pacienților au saltele anti-escare și elevatoare.

Medicația pentru tura de zi este pregătită și organizată de către staful de noapte, fiecare pacient având cutiuțe speciale cu zilele săptămânii și perioadele din zi când trebuie să primească tratamentul.

Vineri – 14 octombrie, 2022 

A doua zi petrecută la școală începe cu sesiuni de reflecție și impresii despre ceea ce am văzut în locurile de practică. Am avut că task să descriem o situație întâlnită în practică, o întâmplare care ni s-a părut neobișnuită sau bizară; am fost împărțiți cu toții în grupe pentru schimbul de impresii și munca în echipă.

Din nou ne-au fost prezentate filmulețe despre standardele ridicate de viață din Elveția și despre populația îmbătrânită.

La finalul filmulețelor am prezentat o temă ce urmărea dimensiunea culturală în viziunea noastră; am avut posibilitatea să scriem ceva creativ sau să desenăm, la final fiind acordat un mic premiu.

Duminică – 16 octombrie, 2022

Am călătorit cu trenul din Berna către Thun – durata 20 de minute – apoi, din Thun către Oberhofen cu autobuzul, pentru a putea vizita Podul Sigriswil. Am continuat călătoria pe jos până la Podul Sigriswill situat la o altitudine de 180 de metri; înfricoșător să te uiți în jos de la acea altitudine! Am străbătut podul și am continuat drumeția de-a lungul lacului Thunersee, care ne-a oferit peisaje uluitoare. Nu am putut să nu remarc și prezența vârfurilor Eiger, Monch și Jungfraujoch, acoperite de zăpadă.

Ne-am continuat drumeția în jurul lacului; am întâlnit peisaje din care nu lipseau vacile, oile și renumitele case elvețiene „Chalet”.

A fost o zi superbă de toamnă, cu peisaje superbe din Elveția! Ce altceva îți mai poți dori?!

 

Ionuț Claudiu Aicoboae (2 F AMG)

 

 

 

prof. Raluca Brad 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 362

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes