Eleva școlii noastre, Daniela Ștefania Ilie(clasa II J – AMG), participă la Schimbul European Nursing Module desfășurat la Zurich University of Applied Sciences, Wintherthur, Elveția. Iată câteva din relatările ei din prima săptămână:
5 MARTIE
Astăzi am început programul la facultate – Zurich University of Applied Sciences (ZHAW) – la 08:30. Sunt foarte încântată! Totul este foarte bine organizat. Au fost prezenți studenții din toate țările.
Mai întâi, ne-am prezentat fiecare. Ulterior, în sala de curs, am interacționat și s-au organizat diferite jocuri pentru a participa toți și a ne cunoaște mai bine. De exemplu, fiecare persoană a ales o carte poștală și a explicat ce vede în ea, ce îi place și de ce a ales-o.
Am discutat despre experiențele interculturale, despre ce trebuie să facem când lucrăm cu persoane care aparțin unor culturi diferite.
După aceea, am jucat „Five tricks”, care este un joc cu cărți. Am primit instrucțiuni, am citit fiecare regulile jocului, am organizat mese de câte 4 persoane. La final, erau 2 câștigători care se mutau la o altă masă. Regula principală a jocului a fost să nu vorbim în timp ce jucăm, să folosim orice alte semne, din ochi, din cap da/nu, eventual să scriem pe o hârtie, dar nu cuvinte, doar semne. A fost foarte distractiv pentru că fiecare a înțeles regulile în felul lui, la prima masă în principiu toți au înțeles același lucru, dar când ne-am mutat la altă masă ne-am dat seama că cei rămăși acolo au jucat după alte reguli. În continuare nu aveam voie să vorbim. Pentru ca în final să tragem concluzii despre cum a reacționat grupul 1 când a observat că grupul 2 „joacă” după alte reguli? Se supără? Consideră că grupul 2 greșește? Sau poate consideră că au greșit ei?
Am mai avut un alt joc cu întrebări; trebuia să mergem la ceilalți membri să culegem informații pentru a răspunde.
Am vizionat și documentarul „The power of Transcultural nursing”, care prezintă ideile dezvoltate de dr. Madeleine Leininger despre importanța valorilor, tradițiilor și practicilor culturale în nursing.
Seara am organizat evenimentul „International Dinner”. Fiecare țară a trebuit să aducă mâncare tradițională, să își aranjeze masa, iar cea mai bună prezentare/mâncare/organizare a câștigat. Mâncarea românească a fost foarte apreciată și am fost aleasă câștigătoare!
Mâine vom avea program în școală. Cel mai mult vom sta în facultate, unde se discută despre experiențe interculturale, jucăm diferite jocuri, în echipe, ne uităm la filmulețe, comentăm pe baza lor.
6 MARTIE
Astăzi am încheiat cu succes a treia zi din Experiența Interculturală din Elveția.
Am omis să vă spun că programul este 8:30 – 17:00, în fiecare zi, și rugămintea este să fim prezenți cu 10 minute mai devreme. Elvețienii sunt foarte punctuali!
Pauza de masă este între 12:00 – 13:00, timp în care putem servi prânzul la restaurantul sau în bucătăria facultății, dacă avem mâncare de acasă.
Am început ziua foarte interactiv, după cum am fost obișnuiți, jocuri de echipă, de cultură, am desenat harta lumii, am dansat. După-amiază, fiecare echipă a prezentat sistemul de sănătate al țării din care provine.
7 MARTIE
Ieri am vizitat Centrul de demență Sonnweid din Wetzicon. Am mers cu trenul, ne-am întâlnit toți în gară, care este foarte aproape de facultate. Am fost însoțiți de o doamnă profesor din Olanda (doamna Judith) și de doamna director de la ZHAW (doamna Susan).
Am fost întâmpinați de managerul Centrului, ne-au servit cu cafea/ceai, apoi am vizitat clădirile, saloanele, am servit prânzul în restaurantul de acolo, apoi am fost timp de o oră să observăm cum se desfășoară activitatea în centru.
Am fost impresionată. În România nu am văzut un astfel de centru. Este foarte curat, modern, foarte mare. Asistentele sunt relaxate, foarte atente cu pacienții, se poartă extrem de frumos cu aceștia, îi mângâie, îi ajută să mănânce.
Pacienții sunt liberi să se plimbe unde vor, în orice clădire. Au mai mult spațiu deschis, tocmai pentru a crea o comunitate, pentru ca pacienții să nu fie singuri, închiși într-o cameră.
În fiecare săptămână sunt organizate seri cu tematică: umor, muzică, biserică, yoga etc.
8 MARTIE – ZI LIBERĂ
prof. Raluca BRAD