„Ne-am întors acasă mai bogate!” 

1Vineri, 15 Noiembrie a.c., şcoala noastră a organizat activitatea de diseminare a rezultatelor schimbului de experienţă în cadrul Modulului European de Nursing, organizat în perioada 7-18 octombrie 2013.

Cele 5 eleve ale noastre participante: Oana Dumitru (Universitat Rovira I Virgili Escola Universitaria D’Infermeria Tarragona, Spania), Gabriela Nenciu şi Ioana Pânzaru (University College Lillebaelt The Nursing Education in Vejle, Danemarca), Issabelle Tomescu (Berner Bildung Bern, Elveţia) şi Adina Dincă (Karel de Grote University College Antwerp, Belgia) au prezentat experienţele lor, afirmând că s-au întors acasă cu mult mai bogate, atât în informaţii profesionale pe care le-au acumulat în cele două săptămâni de practică foarte bine organizată, în trăiri extraordinare pe care le-au avut în preajma oamenilor pe care i-au întâlnit şi în amintiri ale locurilor pe care le-au vizitat. Dar toate au apreciat că s-au simţit la fel de bine pregătite pentru profesia de asistent medical ca şi studenţii universităţilor din cele mai dezvoltate ţări ale Europei şi suntem mândri că şcoala noastră a fost reprezentată cu succes.

Prezentările susţinute în cadrul acestei sesiuni, precum şi poze pot fi descărcate aici.

 

NOUTĂŢI

Participanţii Schimbului ENM – Martie 2014

1384184 243577765798748 61320380 nCu ocazia acestei întâlniri, coordonatorul EMN, prof. Larisa Bănică, a anunţat următorii participanţi din cadrul Schimbului de experienţă din luna martie 2014.

În Belgia, la Haute Ecole de Namur Liége Luxembourg vor merge:

– Ciulică Adrian – Clasa III M, AMG,

– Pantazi Stephanie – Clasa II B,

– Alina Albiniţă – Clasa II B.

În Spania, la Universidad Francisco de Vitoria, Madrid vor merge:    

– Florin Dragomir – Clasa II E

– Daniela Ducuţă – Clasa II E

 

Schimb bilateral pentru elevii BFKT în Finlanda

A fost anunţată demararea înscrierilor elevilor din anul II BFKT la selecţia participanţilor la schimbul de experienţă ce va fi organizat în cadrul acordului bilateral stabilit între şcoala noastră şi Fundaţia Amiedu din Finlanda, Hyria Education. Examenul de selecţie va avea loc în decembrie, conform criteriilor de selecţie ce vor fi publicate în curând.

 

Scoala noastră a găzduit 3 studente din Marea Britanie şi Elveţia

 

Bloc operator Spitalul pentru Copii Grigore AlexandrescuIn perioada 07-18 octombrie, prin programul ENM, SPSCD a gazduit trei studente: Emily Stone din Northampton – UK si Schutz Anuschka si Scheidegger Nicole din Berna – Elvetia.

Pe perioada schimbului, cele trei studente au avut ca obiective sesizarea diferentelor referitoare la sistemele sanitare, observarea diferitelor tehnici de nursing, dezvoltarea abilitatilor de comunicare, dezvoltarea conceptului de multiculturalitate. Studentele din Elvetia au dorit vizitarea sectiilor de pediatrie din spitalele din Bucuresti, iar studenta din UK modulele de chirurgie si medicina interna.

In acest sens, s-au transmis adrese catre urmatoarele spitale: Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Spitalul Coltea si Spitalul de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu.

Pentru o mai buna instruire clinica, s-a propus ca, pe langa elevii scolii, studentele sa fie insotite si de profesori de instruire clinica. Rolul lor a fost acela de a informa sefii de sectii cu referire la vizita studentelor, de a explica tehnici si proceduri, de a facilita accesul pe diferite sectii ale spitalului. Au fost implicate urmatoarele cadre didactice: Maria Parlog, Brad Raluca, Avram Mirela, Costache Cristina si Mihai Anca.

Pentru activitatile culturale au fost propuse mai multe obiective, insa din lipsa de timp s-au vizitat doar urmatoarele: Muzeul Satului, Muzeul Taranului Roman, parcuri, Bucharest City Tour, excursie de o zi la Busteni.

 

Marinescu Victoria, clasa II H AMG,  Presedinte Club ENM:

Bucharest City Tour„Pornind de la dorinta de a cunoaste cat mai bine sistemul sanitar european si de a schimba impresii despre nursing, istorie si traditie am dorit să ne implicăm în organizarea  acestor schimburi de experienta internationale. Este contactul direct cu eleve ce vin din medii educationale diferite, este oportunitatea imbunatatirii aptitudinilor sociale si de comunicare, si nu in ultimul rand nasterea unor legaturi de prietenie.

Intalnirile au avut loc in diferite spitale din Bucuresti (Coltea, Grigore Alexandrescu, Elias, Floreasca). Principalele teme de care au fost atrase elevele au fost urmarirea asepsiei si antisepsiei, atitudinea asistentelor fata de copii si pacienti in general, atitudinea medicilor fata de asistente. Eu si colegii mei, insotiti de doamnele profesoare de nursing din zilele respective, am incercat sa le introducem cat mai bine in atmosfera din spitalele romanesti, sa le aratam cat mai multe din indatoririle asistentei din sistemul nostru sanitar.

Elevele, respectiv Nicolle Scheidegger, Anuschka Schutz si Emily Stone au fost incantate in mare parte de faptul ca am avut acces neconditionat in spitale, au vazut multe lucruri interesante, printre care salile de operatie si medici chirurgi care operau si explicau procedura si in limba lor natala. De asemeni au fost placut impresionate sa vada ca in materie de sterilizare, ca dotari, stam destul de aproape de tara lor, care este una foarte dezvoltata si actualizata in tehnologie. Le-au placut monitoarele din sala prealabila celei de operatii, in care studentii urmaresc interventiile mai complicate, de asemeni sistemul rapid de trimitere al probelor prelevate in timpul operatiilor si trimise de urgenta catre laborator. Ce au avut de reprosat a fost faptul ca asistentele faceau anumite tehnici de nursing fara a pregati pacientul psihic,mai ales in cazul copiilor. Ele ziceau ca petrec mult timp,cu fiecare pacient in parte si pregatirea psihica e obligatorie.

Ca activitati culturale, au avut parte de multe organizate,dar si spontane, care le au placut si le au bucurat. S-au legat si relatii de prietenie, ele fiind foarte deschise si cooperante. Amintesc vizitarea Muzeului Satului, Muzeul Taranului Roman, Muzeul de Geologie, City Tur Bus, plimbari in aer liber prin parcul Herastrau, Centrul Vechi, Parcul Brancoveanu, precum si o excursie de o zi la Busteni. Mancarea traditionala a fost degustata cu placere, insa ceea ce este de departe stiut este ca micii sunt preferatii invitatilor din afara tarii. Cina la Carul cu Bere a avut un feedback pozitiv, totul a decurs firesc si am aratat ca  scoala noastra este deosebit de primitoare si generoasa.

A fost o experienta frumoasa,constructiva si speram ca urmatoarele sa fie si mai reusite!” 

Daniela Ducuţă, elevă la Clasa II E, AMG:

Spitalul de urgenta pentru copii Grigore Alexandrescu„Zilele petrecute alaturi de Anuscka, Emily si Nicole in Spitalul Elias si Spitalul Cantacuzunino au fost cel putin interesante. Astfel am avut ocazia ca alaturi de ele sa descopar lucruri pe care nu le stiam despre sistemul de sanatate din Romania, am putut pune intrebari despre modul in care isi desfasoara activitatea o asistenta medicala in tarile lor si am aflat modulele pe care ele le parcurg in anii de scoala si modul de predare in scolile in care ele se pregatesc.

Am aflat de exemplu ca in Elvetia, chiar din timpul scolii „te specializezi „pentru o anumita sectie, iar Nicole si Anuscka erau multumite de faptul ca urmau sa lucreze in sectia de Pediatrie. In Anglia, asistentele participa activa alaturi de doctori si infirmiere la inbunatatirea timpului pe care pacientul il petrece in spital, m-a incantat in mod speci faptul ca nu exista o ierarhie si nu exista superiori sau inferiori atunci cand la mijloc exista pacientul.

Ma bucur ca fetele au impartasit cu mine din cunostiintele si experienta lor, ma bucur ca am putut petrece timp alaturi de ele.
Aceste schimburi de experienta demonstreaza inca o data faptul ca intre oameni nu pot exista bariere si ca ai ceva de invatat de la orice persoana cu care interactionezi si chiar daca am putut simti umorul 100% englezesc pe pielea mea, ma bucur ca am luat parte la aceasta experienta si le astept si pe urmatoarele.”
 

Emily, Anuschka şi Nicole:

„Vă mulţumim pentru ospitalitate şi pentru faptul ca aţi organizat un schimb de experienţă atât de bogat în oraşul vostru şi in spitalele pe care le-am vizitat. Elevii şcolii voastre merită felicitari pentru eforturile lor pentru a ne însoţi în timpul lor de studiu şi în timpul liber. Multumim de asemena şi conducerii pentru suport şi eforturile de organizare . Vom păstra mereu amintirea acestei experienţe şi vom privi în urmă amintiri foarte placute.”

 

Cina la Carul cu BereLa finalul întâlnirii dintre studentele sosite din Anglia şi Elveţia şi elevii noştri, doamna Director Florinela Ionescu a afirmat că: „Prezentările susţinute de  ne-au arătat câteva dintre diferenţele dintre cele două sisteme de sănătate din Marea Britanie şi Elveţia şi cel din România, deşi suntem convinşi că sunt mult mai multe şi voi poate n-aţi avut curajul să puneţi mai multe întrebări. Mă bucur că între voi s-au creat nişte legături puternice care nu se vor rupe după plecarea invitatelor noastre acasă, şi oricând vor dori să revină, vor fi binevenite la noi la şcoală.”

Organizatorii au înmânat tuturor participanţilor la activităţile Schimbului de experienţă ENM din luna octombrie 2013 câte o diplomă de participare.

 

 Descarca mai jos prezentarile.

{gallery}schimbenmoctombrie{/gallery}

 

Galerie poze elevi ENM in schimb de experienta (descarca mai jos prezentarile)

 {gallery}schimbenmoctombrie/prezentarisipoze{/gallery}

ENM_Marea_Britanie.ppt
ENM_Prezentare_Elvetia.pptx
Prezentare Danemarca
Prezentare Spania
Prezentare Elvetia

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 276

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes