DSC04619Tot mai mulți elevi manifestă deschidere pentru proiectele europene ale SPS „Carol Davila”. În ultima zi a acestui schimb, participarea elevilor a fost una dintre cele mai numeroase din ultimii 3 ani. La prezentarea despre sistemul sanitar danez a studentelor Catrina Noergaard și Nina Thers, sosite din Silkeborg, au participat atât elevi din anul II AMG, membri ENM, cât și numeroși aspiranți din anul I.

În acest cadru, Catrina si Nina au afirmat: „A fost o experiență interesantă și pentru aceasta vă mulțumim! Am întâlnit profesori dedicați și elevi pasionați de această profesie. În spital am apreciat pregătirea și cunoștințele cadrelor medicale. Ca puncte slabe am sesizat lipsa mănușilor și o asigurare deficitară a intimității pacienților. Am vizitat atât spitale publice, cât și un spital privat; cu această ocazie am putut observa diferențele între un spital construit în timpul comunismului și unul din zilele noastre. Putem spune că spitalul privat este asemănător cu spitalele din țara noastră. Am fost impresionate de vizita la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, de modul în care sunt tratați pacienții de acolo. Vom recomanda și altor colegi de ai noștri să vină în România.

Obiectivele acestui schimb au fost atinse. Am aflat numeroase informații despre un alt sistem sanitar. Am învățat cum să fim independente într-o țară străină, având o cultură și tradiții diferite de ale noastre. Am interacționat cu mulți oameni și ne-a impresionat faptul că românii sunt persoane mult mai deschise decât danezii. De asemenea, a fost o bună ocazie să ne îmbunătățim cunoștințele de limba engleză, pe care elevii voștri o vorbesc foarte bine. Putem spune că, după această experiență, apreciem mai mult sistemul de învățământ danez care este mai flexibil decât al vostru. Vă mulțumim pentru această experiență și sperăm să ne revedem!”.

„Acest schimb de experienţă a fost organizat atât pentru studentele din Danemarca dar mai ales pentru voi, elevii şcolii noastre, care aţi avut foarte multe de învăţat din activităţile la care aţi participat în fiecare zi al[turi de studentele din Danemarca. Mă bucur că sunteţi azi, aici, într-un număr atât de mare,  şi vă doresc să aveţi cu toţii dorinţa de a vă implica în programul ENM”, a spus doamna Director Daniela Stoian, prezentă la eveniment.

„Orice s-a întâmplat în acest schimb de experienţă, bun sau rău, este o experienţă pe care aţi acumulat-o, din care puteţi învăţa. Cei care v-aţi implicat aţi avut ocazia de a exersa limba engleză, de a vă îmbogăţi cunoştinţele de nursing, de a cunoaşte mai multe lucruri despre o altă ţară, direct de la sursă şi încă multe altele. Un astfel de schimb este de fapt o şansă de a deveni mai buni, de a vă îmbunătăţi cunoştinţele despre lume şi despre nursing aşa cum se practică şi în alte ţări europene”, a afirmat prof. Larisa Bănică, coordonator al programului ENM.

 

Sistemul sanitar danez

Toți cei care sunt rezidenți permanenți în Danemarca pot folosi sistemul de sănătate danez liber. Cele mai multe examene și tratamente sunt gratuite.

Toți rezidenții permanenți primesc un card național de asigurări de sănătate de la autoritățile locale. Cardul funcționează ca o carte de identitate și trebuie să fie prezentat la toate vizitele la medici, camerele de urgenta și spitale.

În Danemarca, toți cei care au o problemă acută de sănătate au dreptul la tratament gratuit într-un spital. Acest drept se aplică și vizitatorilor din alte țări.

Toate persoanele care au reședința în Danemarca aleg un medic generalist ( medic de familie), ce poate fi contactat în cazul în care se îmbolnăvesc.

Cei care au o urgență pot suna la 112, care este un centru de alarmă și va trimite o ambulanță.

În Danemarca, există servicii speciale oferite persoanelor în vârstă care au nevoie de îngrijire și asistență. Persoanele în vârstă pot aplica pentru asistența la domiciliu, pentru îngrijire personală și asistență. De asemenea, pot aplica la acest sistem persoanele foarte bolnave sau cu handicap.

Taxele pe care cetățenii danezi le plătesc asigură și aceste servicii în mod gratuit.

 

Sistemul de învățământ sanitar

În Danemarca, pregătirea asistenților medicali durează 3 ani și jumătate, fiind împărțită în 14 module, care alternează între practică și teorie.

Practica poate fi în spital, la psihiatrie și îngrijire la domiciliu. Este obligatoriu să se realizeze în toate cele 3 locuri.

Fiecare Modul se finalizează cu un examen, oral sau scris. Stagiul practic se încheie cu o probă practică și un examen oral.

Examenul de licență – examenul final constă în redactarea și prezentarea unei lucrări.

 ( prof. RALUCA BRAD )

   {gallery}2014/schimbuldetoamna{/gallery}

ENM_October_2014.pdf

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 136

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes