Luni, 06 martie 2017, la ora 13.00, în Sala A1, sediul din str. Viitorului, va avea loc prima întâlnire din cadrul schimbului de experiență EUROPEAN NURSING MODULE ( ENM ) din această primăvară.

Sunt invitați să participe toți elevii interesați să interacționeze cu cei 13 studenți sosiți din Ostfold (Norvegia), Tarragona (Spania), Vittoria (Spania) și Winterthur (Elveția). Vor avea loc discuții pe teme legate de sistemele de sănătate, profesia de asistent medical și învățământul sanitar.

Oaspeții noștri vor avea în următoarele două săptămâni un program de instruire clinică în Spitalul Universitar de Urgență Elias, Maternitatea Polizu, Spitalul Clinic De Urgență Pentru Copii „Marie Curie”, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar – Arseni, Hospice „Casa Speranței”, Life Memorial Hospital MedLife. Vor fi însoțiți de profesori de nursing și elevi ai școlii noastre. De asemenea, vor avea diverse ocazii să cunoască tradițiile și cultura noastră printr-un program diversificat ce va include și vizite la obiective turistice: Palatul Parlamentului, Muzeul Satului, Centrul istoric al Bucureștiului etc.                                                                                                      

Pe site-ul și pagina de Facebook a școlii veți găsi zilnic detalii despre activitățile din cele două săptămâni.

Tot în această perioadă, 6 – 17 martie 2017, cinci elevi ai şcolii noastre vor pleca în schimbul de experienţă ENM  după cum urmează:

Deaconescu Bianca ( clasa II D – AMG ) – Universidad Francisco de Vitoria Madrid (Spania)

Ivancia Maria  ( clasa II B – AMG ), Mircea Mariana ( clasa II P – AMG ), Panait Andra ( clasa II F – AMG ), Mincu Mihaela ( clasa III C – AMG )   – Zurich University Of Applied Sciences Winterthur (Elveția)

Ei vor realiza un jurnal de practică conform obiectivelor de nursing specifice anului de studiu; de asemenea, vor oferi detalii despre experiența lor personală și profesională.

Deaconescu Bianca și Mincu Mihaela au primit câte o bursă din partea European Nursing Module ( ENM ) pentru desfășurarea schimbului de experiență, iar Panait Andra, Mircea Mariana și Ivancia Maria au primi burse din partea școlii, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” fiind singura școală membră a ENM care oferă burse pentru elevii participanți la schimburile de experiență.

În perioada martie 2016 – martie 2017, din cei 13 elevi participanți la schimburile de experiență European Nursing Module ( ENM ), 6 au beneficiat de bursă ENM.

European Nursing Module ( ENM ) oferă un număr de 12 burse pe an (4 pentru fiecare schimb).

Angelo Pătrașcu, Laura Buruiană, Camelia Grădeanu, Sorana Oancea și Lidia Macuc sunt beneficiarii programului ENM din luna octombrie 2016. Cei cinci participanți ne-au relatat despre experiențele lor personale, profesionale și culturale acumulate pe parcursul celor două săptămâni petrecute în Suedia, Belgia și Spania. De asemenea, au oferit detalii despre sistemele sanitare și cele de învățământ din țările vizitate. Relatăm mai jos câteva din impresiile lor:

„Posibilitatea de a face un stagiu de practică la Madrid, în cadrul proiectului European Nursing Module, a reprezentat pentru mine oportunitatea de a cunoaște un altfel de sistem medical. Personalul spitalului a fost foarte atent la nevoia mea de a cunoaște tehnicile din cadrul secției de Obstetrică și Ginecologie și de a le pune în practică. Aceștia mi-au creat posibilitatea de a participa efectiv la primirea urgențelor, la monitorizarea sarcinii și travaliului; am asistat atât la nașteri naturale, cât și la cezariană. Experiența pe care am trăit-o mi-a confirmat încă o dată faptul că îmi doresc să fiu asistent medical. Nu în ultimul rând, m-a impresionat dotarea Universității Francisco de Vitoria  cu echipamente și materiale de studiu și disponibilitatea doamnei profesor Alina Renghea de a ne ajuta și a ne îndruma. Îmi doresc să am cât mai multe experiențe de acest tip.” ( Sorana Oancea – clasa II A – AMG )

 

 „Pentru mine, experiența pe care am trăit-o prin intermediul ENM-ului, a însemnat posibilitatea de a acumula cunoștințe despre viitoarea mea profesie și de a realiza cât de importantă este relația dintre asistentul medical și pacient. Am avut posibilitatea să cunosc oameni minunați, dispuși să împărtășească din cunoștințele lor, fără a cere nimic în schimb. Am învățat că răbdarea este cheia succesului. Privind în ansamblu, am fost încântată de tot ceea ce am trăit în cele 2 săptămâni. Am avut șansa de a fi „găzduită” de un sistem sanitar unde oamenii sunt relaxați și nu își aduc problemele personale la muncă,  unde pacientul este pe primul loc. Faptul că nu există discriminare între oameni și culturi a făcut ca această experiență să fie minunată și nu găsesc cuvintele potrivite pentru a exprima exact ce simt. Tot ce am trăit este acum parte din mine și sunt convinsă că acesta este într-adevăr drumul pe care vreau să îl urmez. Era o vorbă care spunea: „vreau o țară ca afară!”. Ei bine, eu vreau să fiu un „asistent medical ca în afară”!” ( Lidia Macuc – clasa II A – AMG )

Angelo Pătrașcu ( clasa II F – AMG ): „Pentru mine, programul European Nursing Module ( ENM ) a însemnat posibilitatea de explorare a unei culturi diferite, asimilarea de noi valori și nu în ultimul rând prieteni noi.”

Camelia Grădeanu ( clasa II G – AMG ) și Laura Buruiană ( clasa II H – AMG ): „Acest schimb de experiență a fost o oportunitate  de care ne-am bucurat. Recomandăm colegilor noștri să participe deoarece vor afla lucruri noi și vor descoperi oportunități de dezvoltare personală și profesională. Ce am învățat noi? Am învățat că zâmbetul este un instrument general de acceptare și înțelegere, multe lucruri devin realizabile și datorită lui. De asemenea, atitudinea conduce la situații favorabile și ușor controlabile. Vă mulțumim pentru șansa de a trăi această experiență!”

„Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este printre puţinele şcoli care oferă elevilor posibilitatea interacţiunii cu studenți din alte ţări, fie prin participarea la schimburile de experienţă, fie prin contactul pe care îl realizează cu studenţii în timpul activităţilor din şcoală. În cadrul Comisiei de proiecte şi parteneriate internaționale se desfășoară mai multe activităţi cu specific internațional. Cea mai importantă activitate este conturată de Modulul European de Nursing ( ENM ).

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este prima școală din București ce a devenit membru al modulului, activând din anul 1999.

Elevii noștri au fost SINGURII din reţea care au beneficiat constant de BURSĂ DE STUDIU, în valoare de 350 EURO, din partea şcolii.

În fiecare an şcolar, activitatea din cadrul ENM se desfăşoară în 3 perioade: octombrie, martie şi mai. În aceste perioade școala oferă BURSE pentru cei mai buni elevi ai școlii, care pentru două săptămâni vor efectua stagii de instruire clinică în cele mai bune şcoli de nursing și unități sanitare din Europa. În acelaşi timp, organizează activităţi pentru procesul de instruire clinică şi activităţi culturale pentru studenții străini care ne vizitează şcoala.” – ne-a precizat d-na prof. Larisa Costin, coordonator Comisia proiecte și parteneriate internaționale.

( prof. Raluca Brad )

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 99

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes