Primul schimb de experiență ENM din acest an școlar a debutat cu întâlnirea dintre cadrele didactice, elevii SPSCD și Catrina
Noergaard și Nina Thers, sosite din Silkeborg, Danemarca. Cu această ocazie s-a realizat un prim contact al elevilor noștri cu studentele daneze. S-au stabilit legături și au avut loc discuții despre programul din următoarele 2 săptămâni și despre
așteptările pe care le au participanții la această experiență.
Prof. Raluca Brad a susținut o prezentare despre sistemul sanitar din România. Schimbul ENM înseamnă atât pregătire clinică și seminarii alături de elevii SPSCD, cât și program liber de vizitare a unor obiective turistice, în vederea cunoașterii tradițiilor și culturii noastre. Obiectivele ENM vizează sesizarea diferențelor referitoare la sistemele sanitare, dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare, dezvoltarea conceptului de multiculturalitate.
Întrebate despre așteptările pe care le au de la acest schimb de experiență, studentele daneze au afirmat: „Ne-am dorit să vizităm această parte a Europei. Nu cunoaștem foarte multe despre România si tocmai de aceea am ales să venim aici. Vrem să vedem ceva diferit de țara noastră și credem că aici vom avea această oportunitate. În Danemarca, asistentul medical tratează fiecare pacient în funcție de nevoile sale și se pune accent pe comunicarea cu acesta. Suntem curioase să vedem cum procedați voi în România! Dorim să aflăm în ce constă programul unui asistent medical în spitalele voastre.”
Marți, Catrina Noergaard și Nina Thers, însoțite de prof. Raluca Brad și elevi ai clasei II B – AMG și Andreea Pamfil, eleva anul III – AMG, au vizitat Spitalul Universitar de Urgență, secțiile Chirurgie Toracică și Neurochirurgie. A fost un prim contact al studentelor daneze cu un spital românesc, iar impresiile au fost bune. Miercuri, programul va continua cu vizita la Spitalul Clinic de psihiatrie „Alexandru Obregia”.
(prof. Raluca Brad)
{gallery}2014/schimbexperientaenmoctombrie{/gallery}
În cea de-a doua zi a schimbului de experienţă, Membrii Clubului ENM, impreuna cu prof. Cristina Costache, le-au insotit pe cele două studente din Silkeborg, Danemarca – Catrina Noergaard și Nina Thers la Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia.
„Pentru mine as putea spune ca a fost o experienta foarte interesanta si frumoasa, fiind pentru prima data cand intru pe o sectie de Psihiatrie”, a spus Marius Madalin Murgu, elev în anul III AMG, în urma participării la această acţiune din cadrul schimbului de experienţă cu studentele daneze . „În cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia” am vizitat centrul de terapie numit ,,TREPTE”,un serviciu de zi pentru persoane cu probleme severe de sănătate mintală, ce funcţionează ca structura distinctă. El ofera o gamă largă de programe care au ca obiectiv comun reabilitarea psiho-socială a persoanelor cu probleme psihice. Printre aceste programe se afla cursuri de limba engleza, aplicatii hand-made, desen si multe altele. Ei fiind invatati sa vorbeasca si engleza, au incercat sa comunice cu studentele noastre din Danemarca si se descurcau chiar foarte bine.
Studentele au fost uimite si frumos surprinse de acest lucru. Pe langa asta fiecare dinte noi am primit o bratara hand made frumos colorate in functie de cum eram noi imbracati (culoarea hainelor noastre).
Studentele mi au spus ca in spitalele pe unde au fost ele nu exista un asemenea centru ,,TREPTE”, insa unele din activitatile pe care acesti oameni le fac aici se intampla si acolo. Cred ca vor mai reveni in Romania, pentru ca se citea pe chipul lor cat de mult le a placut experienta de aici”, mai spune Mădălin Murgu.
Iata cateva cuvinte din partea studentelor: Nina Thers :,, I liked it a lot, I thought it was really good in the psychiatric, it was nice to see, I will recomand Romania to other students from Denmark, it has been a really good time in Romania”.
Si Caterina Norgaard : ,,It was really exiting! We had such a good day with you guys, we will recommend everyone who goes to Romania to see the psychiatrics”.
Galerie Spitalul Obrjia – Bucuresti
{gallery}2014/enmoctombrie/1{/gallery}
Elevii noştri in străinătate
Andreea Manea şi Ramona Papadie ne scriu din Suedia, unde participa la schimbul de experienta ENM:
„In cea de-a doua zi a schimbului am mers impreuna cu asistenta medicală care ne coordonează activitatea acasa la cativa pacienti, pentru a le recolta analize si pentru a le pregati tratamentul. Am mers apoi la centrul de ingrijiri primare pentru a duce analizele la laborator.”
Tudor Victoria, aflata in Spania, a inceput stagiul clinic in spitalul San Francisco de Asis.
Iorga Horatiu a ajuns la Berna, Elvetia: „In cea de-a doua zi a schimbului am fost si la spital. Oamenii de aici sunt foarte primitori si se ocupa de noi, ne explica tot ce trebuie sa stim,Conceptul de ingrijire multidisciplinara a pacientului este aici luat in serios. Fiecare pacient care este in reabilitare neurologica, are un program personalizat de fizio si logoterapie plus evaluare zilnica a evolutiei starii sale. Am vizitat si orasul Berna. In prima poza e Casa Parlamentului (Bundeshaus) si in a doua e Muzeul de Istorie al Bernei”
Galerie Berna, Spania si Danemarca
{gallery}2014/enmoctombrie/2{/gallery}
Alături de prof. Raluca Brad şi de eleva Andreea Pamfil, cele două studente daneze au fost pe secţiile de chirurgie şi neurochirurgie în Spitalul Universitar Bucureşti. Dupa-amiaza celei de-a doua zile le-a fost rezervata activităţii susţinute de dl Prof. Vajeu în şcoală. Au petrecut seara vizitând Centrul Vechi împreună cu elevi ai şcolii noastre.
În ultimele zile ale săptamanii au mers in Spitalul Clinic Colţea, unde alături de prof. Anca Mihai şi o echipă dedicată de elevi (Mihai Creţu, Ana Maria Beldie, Stan Doru şi Niculcioiu George) au vizitat secţiile medicală şi hematologie.
{gallery}2014/enmoctombrie/3{/gallery}