Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București a dezvoltat în ultimii ani un acord bilateral cu Ami Foundation – Amiedu din Helsinki – Finlanda.
Datorită acestei colaborări, elevele şcolii noastre – Larisa – Florentina Văduva şi Cristiana – Anita Vittner, anul I – calificarea Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, vor participa la un nou schimb de experiență în perioada 06 – 17 mai 2019.
Programul lor de instruire teoretică și practică se va desfăşura în zona metropolitană Helsinki, alcătuită din capitală (Helsinki) şi cele trei oraşe Vantaa, Espoo şi Kauniainen de pe malul Golfului Finic; va cuprinde activităţi ce reflectă misiunea şcolii noastre, aceea de a oferi elevilor o excelentă pregătire teoretică, practică şi oportunităţi de dezvoltare personală, profesională şi culturală, venind astfel în sprijinul necesităţilor actuale, de adaptare şi ajustare a nivelului de pregătire al elevilor pe plan european, internaţional.
Le dorim succes şi aşteptăm cu deosebit interes jurnalele lor despre această experiență.
prof. Gelu COSTACHE
șef Catedra Balneofiziokinetoterapie și Recuperare
Sistemul de învățământ în Finlanda
Finlanda nu este doar una dintre țările cu cel mai înalt standard de viață din lume, ci și țara cu cel mai performant sistem de învățământ.
La ultima evaluare PISA (Programme for International Student Assessment) la care a participat, România a ocupat locul 48 din 72. Programul măsoară nivelul de bază al cunoştinţelor elevilor de 15 ani la matematică, citire şi ştiinţe. Nu este deloc un rezultat onorabil. În Europa, cel mai bun scor îl înregistrează Finlanda, ţară cunoscută pentru faptul că elevii nu primesc aproape nicioadată teme pentru acasă.
„În Finlanda, copiii merg la şcoală cu plăcere. În clasele primare ziua este scurtă, cu pauze la fiecare 45 de minute şi o pauză mai lungă sau siesta în care copilul primeşte o masă caldă. Sunt învățați să nu risipească mâncarea. Temele sunt puţine şi de multe ori sunt sub forma unor experimente pe care elevul le face acasă. La liceu se munceşte. În broşura fiecărui liceu scrie că liceul nu este obligatoriu, iar atunci când vii acolo îţi iei responsabilitatea învăţării. Elevii de liceu au câteva materii obligatorii, iar restul le aleg în funcţie de interese. De exemplu, Bacalaureatul în limba engleză are cel mai ridicat nivel de dificultate din Europa”, afirmă Bianca Biro, profesor în Finlanda.
Elevii pleacă toţi cu aceeaşi şansă la educaţie indiferent din ce familie provin. Sunt încurajaţi şi responsabilizaţi. La finalul anilor de studiu ştiu şi ce le rezervă viitorul. Aşa se face că abandonul şcolar nu prea există.
„Dacă nu am fi avut acest sistem de educaţie de calitate, am fi forţat oamenii să plece din țară. În anul 1970, Finlanda suferea de un fenomen al migrării. Mulţi finlandezi s-au mutat în Suedia. Atunci s-a decis să se facă această reformă majoră în educaţie. Desigur, economia s-a dezvoltat în acelaşi timp, iar majoritatea oamenilor s-a întors înapoi în Finlanda. Ştiu că în acest moment aproximativ 11% din PIB se duce către educaţie, iar asta spune multe. Chiar am creat un slogan în Finlanda, este printre cele mai repetate: Cea mai bună investiţie pentru ca o societate să prospere în viitor este să educi toţi copiii ei”, afirmă Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei în România.
Cu toate acestea, nu înseamnă că în Finlanda totul este perfect!
Eeva Pyhälammi, director executiv, Hyvinkään Veteraanitalosäätiö: „Guvernul alocă cei mai mulţi bani din PIB pentru sistemul de sănătate şi cel de învăţământ. Sistemul nostru de învăţământ este considerat a fi cel mai performant însă, trebuie să spun că avem și noi probleme pentru că nu există suficientă motivație, deoarece este accesibil pentru toată lumea. Poți alege să faci tot ceea ce dorești. Chiar și dintre cei care sunt studenți la Nurse School, atunci când termină studiile, aleg să practice altă profesie.”
Sistemul de sănătate
Elina Lukkarinen (asistent medical): „Despre sistemul de sănătate putem să spunem că pune accent pe prevenție și pe medicina de bază. Dar, avem unele probleme. Guvernul afirmă că avem un sistem de sănătate mult prea costisitor și este necesar să reducem din cheltuieli. De asemenea, o problemă foarte importantă este aceea că există multe persoane în vârstă, iar numărul celor apți pentru muncă este mai mic.
Încercăm să dezvoltăm prevenția și educația pentru sănătate. În fiecare școală există un asistent medical responsabil cu acest lucru. Este bine să aflăm cât mai de timpuriu dacă există o problemă de sănătate.
Diferența dintre un spital de stat și unul privat nu este prea mare. Dacă alegi să mergi la un spital privat nu vei plăti cu mult mai mult decât într-un spital public.
Asigurarea medicală este generală și acoperă aproape toate costurile. Serviciile de sănătate sunt organizate de autorităţile locale și includ educație sanitară și consultații, îngrijire medicală, sănătate mintală, transport pentru pacienți, prestații stomatologice, asistență medicală pentru școli și studenți, medicina muncii, controale și teste de screening periodice. Sistemul de asigurări de sănătate rambursează, de asemenea, costul serviciilor medicale din sectorul privat, conform unei liste de tarife fixe.”
Kristiina Muhonen (asistent medical, profesor de nursing): „Trebuie să spunem că medicii respectă foarte mult munca asistenților medicali și au încredere în îngrijirile acordate de aceștia pacienților. Înainte de a lua o decizie legată de tratament, se consultă cu asistentul medical cu privire la starea generală a acestora. Asistentul și medicul lucrează în echipă și au o relație foarte strânsă.”
prof. Raluca BRAD
Spune si altora despre asta, alege platforma!
Afișări articol: 349