Valentina (Niculescu) Căpraru – clasa III L – AMG – participă la cursul Tour of Flanders – Mental Wellbeing, organizat de Universitatea Vives din Kortrijk – Belgia, partener al școlii noastre.

Valentina ne-a transmis prezentarea cursului cu numărul 9. Miercuri, 15 decembrie 2021, va avea loc ultimul curs teoretic, iar pe data de 22 decembrie se va desfășura evaluarea de grup. Valentina este în echipă cu studenți din Belgia și Norvegia.

 

„miercuri – 08.12.2021

Tema: Raționamentul clinic în procesul de nursingModelul Tracy Levett-Jones

 Lectori: Chloe Baten – asistent medical de specialitate și prof. univ.  Birgit Van Biesbroeck

Unitățile de îngrijire acută au în îngrijire pacienți cu probleme complexe de sănătate, care au șanse mai mari să se îmbolnăvească sau să se îmbolnăvească grav în timpul spitalizării. Deși semnele de avertizare preced adesea evenimentele adverse grave, există dovezi consistente că pacienții „cu risc” nu sunt întotdeauna identificați sau gestionați corespunzător. „Eșecul de a salva”este legat de abilitățile slabe de raționament clinic. Raționamentul clinic este procesul prin care asistenții colectează indicii, procesează informațiile, ajung la înțelegerea problemei sau a situației unui pacient, planifică și implementează intervenții, evaluează rezultatele și reflectează asupra procesului și învăță din acestea. Raționamentul clinic eficient depinde de capacitatea asistentului de a colecta indicii potrivite și de a lua măsurile potrivite pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit și pentru motivul potrivit

În cadrul acestui curs am aprofundat raționamentul clinic în procesul de nursing, mai exact stabilirea diagnosticului de nursing. În Belgia, se folosește pe scară largă același sistem specific României în stabilirea diagnosticului de nursing. Însă, pe parcursul acestor două ore de curs, am învățat despre un alt sistem, un concept numit Ciclul de raționament clinic, promovat de Tracy-Levett Jones, profesor de Nursing în Australia. Acesta organizează procesul de raționament clinic în mai multe etape și ghidează fiecare profesionist din domeniul sănătății, în special medici și asistenți, prin pași sistematici care implică considerații logice. 

Există opt faze ale raționamentului clinic și trebuie remarcat că acest proces, deși împărțit în faze, este unul continuu. În realitate, nu se trece întotdeauna de la o etapă sau o fază la alta, ci mai degrabă se trece înainte și înapoi de la o fază la alta până când se face o evaluare precisă a stării de sănătate a pacientului.

Diferitele faze ale raționamentului clinic includ:

Luarea în considerare a faptelor de la pacient sau situație

Aceasta este faza în care ni se prezintă pentru prima dată un caz clinic. Aici primim informațiile de prezentare și starea medicală actuală a pacientului, de exemplu, un nou-născut internat din cauza icterului neonatal.

Colectarea de informații

În această fază, luăm în considerare cu atenție istoricul medical al pacientului, istoricul de prezentare a plângerilor, planul de tratament actual, rezultatele investigațiilor efectuate și semnele vitale actuale. Apoi, analizăm descoperirile folosind cunoștințele stabilite de fiziologie, farmacologie, patologie, cultură și etică pentru a stabili indicii și a trage informații.

Prelucrarea informațiilor adunate

Aceasta este o etapă critică și nucleul raționamentului clinic. Aici procesăm datele despre starea actuală de sănătate a pacientului în legătură cu modelele fiziopatologice și farmacologice, știm ce detalii sunt relevante și determinăm rezultatele potențiale pentru posibilele decizii pe care le luăm.

Identificarea problemei

Cu o fază solidă de procesare a informațiilor, vom putea determina motivul din spatele stării curente a pacientului.

Stabilirea obiectivelor

Aici stabilim obiectivele de tratament pentru situația pacientului. Planurile de tratament nu trebuie să fie nelimitate sau fără un obiectiv orientat în timp. Aflăm ce pas să facem și cât de repede atingem rezultatul dorit.

Luarea măsurilor

Acum implementăm acțiunile / pașii necesari pentru a îndeplini obiectivele de tratament ale pacientului. Acest lucru va implica, desigur, alți membri ai echipei de asistență medicală, astfel încât toată lumea ar trebui să fie actualizată cu privire la obiectivele tratamentului pentru pacientul respectiv.

Evaluarea

În această fază, evaluăm eficacitatea cursului de acțiune pe care l-am întreprins. Acest lucru ne va permite să determinăm dacă să reajustăm sau să continuăm linia de acțiune.

Reflecţia

Această fază a raționamentului clinic întărește deprinderea. În această fază, reflectăm asupra lucrurilor noi pe care le-am învățat despre caz, la ceea ce am fi putut face diferit pentru a obține un rezultat mai bun și la ceea ce ar trebui evitat în evenimente similare în viitor.

Urmărirea acestor faze ale ciclului de raționament clinic va facilita rezolvarea problemelor și luarea deciziilor, permițându-ne, ca profesioniști din domeniul sănătății, să oferim cea mai bună îngrijire pacienților.

Am beneficiat de multiple exemplificări, simulări în acest sens, toate puse la dispoziție de doamna asistent medical Chloe Baten.”

 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 192

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes