Activitatea schimburilor de experiență internaționale continuă chiar și în contexul pandemiei COVID-19.
În perioada 19 – 23 octombrie, școala noastră a participat la Săptămâna Internațională a Universității Vives din Belgia. Este important să menținem cât mai multe legături cu școli de profil din Europa, să dezvoltăm abilități, aptitudini profesionale și de comunicare. Vă prezentăm alte impresii ale elevilor noștri, participanți la evenimentul internațional:
Daniela Pavel (Irimia) – 2 B – AMG: „Participarea la International Week „Diversity in Care” a fost prima experiență internațională la care am fost prezentă ca viitor asistent medical. La finalul ultimei sesiuni, când am revăzut munca echipei din care am făcut parte, alături de 6 reprezentanți ai Belgiei și un reprezentant al Greciei, după ce microfoanele și camera s-au închis, am redeschis e-mail-ul să văd dacă nu mai este, totuși, încă o sesiune de lucru la care am primit invitație. Au fost trei zile intense, pe parcursul cărora organizatorii ne-au vorbit despre punctele forte ale unor sisteme de sănătate recunoscute pentru calitatea actului medical și organizarea care acoperă mai toate cerințele unei societăți moderne (Wheel of care – Belgium – webinar 1), despre inegalitate și cum gestionăm o situație de inegalitate din punct de vedere etic și legislativ (Female genital mutilation – webinar 2), ne-au dus prin lume alături de echipele lor de voluntari (în Uganda și Suedia – temele webinariilor din ziua a doua). Toate aceste teme au avut la bază ideea de sustenabilitate, pornind de la cele 3 puncte cheie – cei 3 P – Planet, People, Profit.
Provocarea a fost limba engleză, pentru că fiecare participant o vorbea cu o adaptare fonetică specifică naționalității sale; dar, a fost interesant să vedem cum, după 8 – 9 ore de conversație în prima zi, în a doua vorbeam toți o engleză mai „curată”…cât de repede ne adaptăm!
Ce am învățat?
Am învățat cât este de important să nu uităm niciodată că suntem într-o echipă în profesia pe care ne-am ales-o, că nu ar trebui să existe „eu și ceilalți”; că fiecare poate, la un moment dat, să greșească și că echipa ne poate salva; că, într-adevăr, ideea de „nu pot” nu există.
Am văzut că mai avem mult de lucrat până să avem un sistem sanitar sănătos. Dar, am înțeles, din nou, că fiecare poate face ceva în acest sens.
Am văzut cum studenții din alte țări sunt formați nu doar pentru a fi buni profesioniști, dar și pentru a fi jucători de echipă. Iar asta am sesizat cel mai bine când am participat la realizarea proiectului final pentru evaluare.
Aș mai participa la astfel de proiecte? Clar DA! Pentru că asemenea evenimente îți deschid mintea, deschid orizonturi, te completează și te dezvoltă ca om și ca viitor profesionist.”
Alina Andreea Eșeanu – 2 A – AMG: „Din punctul meu de vedere, întreaga săptămână a fost foarte interesantă și am învățat o mulțime de lucruri noi. Am participat la 4 webinarii, dar două m-au marcat. Primul dintre ele a fost FGM – Female genital mutilation – din acest webinar am învățat că, indiferent de rasă sau sex, cu toții trebuie să avem aceleași drepturi. Nimeni nu trebuie discriminat și nimănui nu trebuie să i se încalce propriile voințe. În urma practicării acestor „ritualuri”, fetele sunt marcate pe viață și, chiar dacă se întâmplă o singură dată, este trauma este ireversibilă.
Al doilea webinar a fost despre Ghana. Coordonatorul acestui webinar a fost Jonathan Hope, un om extraordinar, care l-a avut ca invitat pe Eric Ekow Ewvise. În timpul acestui webinar am avut ocazia să înțeleg particularitățile acestei țări și, în același timp, am avut oportunitatea de a vorbi extrem de deschis cu o persoană de acolo. Eric a avut un discurs liber și radia de fericire și de bunătate. Un moment de neuitat a fost când fratele lui, Coco, bătea la tobe și Eric ne-a învățat un dans tradițional. El m-a făcut să îmi notez un nou target în viață: să ajung în Ghana și să ajut copiii să citească și să îi învăț nursing.
Toate aceste experiențe ne ajută să vedem cum funcționează alte țări, să înțelegem mentalitatea altora și să încercăm, fiecare din noi, să devenim mai buni.
Recomand tuturor colegilor mei să participe la cât mai multe asemenea activități deoarece ajută la dezvoltarea abilităților umane și la desăvârșirea competențelor profesionale.”
Romain Gamalet – 2 J – AMG: „La Săptămâna Internațională VIVES am participat la 4 webinarii: In contact with refugees, A story about the climate, Internship experience Europe – Valencia, Internship experience Intercontinental – Ghana. A fost foarte interesant și instructiv. Chiar ai ocazia să înveți și să înțelegi obiceiurile, tradițiile unor culturi total diferite. Cu siguranță, îmi doresc să particip și pe viitor la asemenea schimburi de experiență.”
prof. Raluca Brad