Comunicat de presa
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a găzduit în perioada 01- 04 aprilie a.c. un schimb de experienţă cu 6 profesoare de nursing din Finlanda, sosite la noi în țară prin Proiectul european Leonardo Da Vinci– VETPRO – „On the go towards multicultural nursing team”, încheiat cu Hyria Education, Amiedu, Finlanda.
Pe parcursul celor 4 zile, schimbul de experienţă a prevăzut activităţi variate: organizarea unor lecţii deschise cu elevi la calificările: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie şi balneofiziokinetoterapie, la care grupul de educatori finlandezi a participat. Oaspeţii au vizitat campusurile şcolii noastre, dar şi unităţi în care se desfăşoară activităţi de nursing precum, Hospice – Casa Speranţei, Crucea Alb Galbenă, Spitalul de Geriatrie „Ana Aslan”. De asemenea, au avut loc întâlniri extrem de constructive între profesorii Catedrei de Nursing a Şcolii „Carol Davila” şi profesorii finlandezi, cu privire la cunoaşterea sistemelor de sănătate şi de educaţie în nursing, fiecare cu specificul său. Una dintre ţările cu cel mai înalt standard de viaţă din lume, Finlanda este renumită ca fiind şi ţara cu cel mai performant sistem de învăţământ.
De asemnea, în această perioadă oaspeţii au participat şi la activităţi socio-culturale.
Au participat la schimbul de experienţă organizat în cadrul acestui proiect profesorii: Elina Lukkarinen , Şef de Catedră Riihikoti (nursing home pentru bătrâni), Riihimäki, Finland; Kristiina Muhonen, profesor instruire clinică, Hyria Education, Hyvinkää; Eeva Pyhälammi, Director Executiv, Hyvinkään Veteraanitalosäätiö, Hyvinkää; Maria Valkama, trainer, Amiedu, Helsinki; Katri Sarala, Şef de Catedră, Helsingin Seniorisäätiö, Kannelkoti, Helsinki; Irja Bergholm, Sortso Osuuskunta, Helsinki şi Nuutinen Liisa – coordonator.
„O şcoală europeană este şcoala care înţelege nevoile de dezvoltare profesională şi personală continuă atât a elevilor cât şi a profesorilor. Pe lângă numeroasele parteneriate internaţionale pentru schimburile de elevi, şcoala se preocupă de creşterea calităţii actului educaţional prin proiecte şi parteneriate pentru profesorii săi. Vizita VetPro este un exemplu în acest sens, un exemplu ce le permite profesorilor şcolii noastre să conştientizeze importanţa educaţiei interculturale, a educaţiei fără graniţe pentru ca, mai apoi, să le transmită elevilor aceste cunoştinţe.
Depaşim graniţele ţării atât prin schimburile de elevi, cât şi prin cele de profesori pentru a creşte progresiv, dar sigur, calitatea actului educaţional!”, a declarat prof. Larisa Bănică, coordonator al Programului Modulul European de Nursing.
Kristiina Muhonen, profesor instruire clinică, Hyria Education, Hyvinkaa a declarat: „Ne-am atins obiectivele propuse înainte de acest schimb de experiență intercultural. Am dorit să vedem metodele de predare din România, de interacționare cu studenții, de relaționare dintre profesori și studenți. Am vrut de asemenea să aflăm detalii despre sistemul de învățământ medical și despre îngrijirile acordate la domiciliu și bătrânilor, ceea ce s-a şi întâmplat”.
Mai mult decît atât, așteptările oaspeţilor din Finlanda au fost depășite, după cum afirmă Kristiina Muhonen:
„Am creat o rețea de cooperare și am stabilit contacte. Aceste contacte pot fi utilizate în instituțiile româneşti și finlandeze. Am schimbat idei și am stabilit oportunităţi de cooperare . Am convenit deja că ne vom dezvolta noi parteneriate. Ne-am simțit foarte bine în acest schimb de experienţă. Bucureștiul ne-a plăcut foarte mult”, a mai adăugat.
„Sesiunea de reflecţii şi dezbateri de vineri, 4 aprilie a.c. a prilejuit un schimb foarte consistent de impresii şi informaţii, s-au transmis mesaje formale şi informale pentru o bună colaborare pe mai departe între instituţiile noastre. Doamnele profesoare din Finlanda şi-au arătat admiraţia pentru activităţile ce se desfăşoară în şcoala noastră şi pentru calitatea procesului de învăţământ, apreciind totodată şi ospitalitatea românilor”, a afirmat prof. Maria Pârlog, Responsabil Îngrijire Clinică, în cadrul Catedrei de Nursing a Şcolii „Carol Davila”.
Programul Leonardo Da Vinci– VETPRO are în vedere proiectarea, gestionarea și furnizarea de programe de formare a profesorilor cu scopul îmbunătățirii calității și sprijinirii inovației în sistemele educaționale de formare profesională.
Obiectivul general al proiectului „On the go towards multicultural nursing team” îl constituie dezvoltarea competențelor de formare a profesioniștilor în educație și transferul de metode de lucru și bune practici în asigurarea calității educației.
De asemenea, prin acest proiect se urmărește promovarea calității în formarea profesională continuă a cadrelor didactice având că scop implementarea sistemului de calitate și a unor metode de management școlar performant la nivel european; sprijinirea inovației și dezvoltării de instrumente pentru îmbunătățirea accesului la educație și realizarea unor parteneriate la nivel european centrate pe cooperare, pe asigurarea calității în toate sectoarele educației și realizarea de activități de schimb de experiență și de bune practici cu caracter transnațional.
Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” are o experienţă de 24 de ani în Educaţia pentru Sănătate, fiind prima şcoală postliceală sanitară particulară din România, înfiinţată în 1990. Proiectul schimbului de experienţă în cadrul programului european Leonardo Da Vinci– VETPRO, se alătură unui şir de alte proiecte de schimbrui europene la care elevii şi profesorii şcolii noastre participă. Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este membră a Modulului European de Nursing din care fac parte 29 de şcoli şi universităţi de nursing din 14 ţări europene. Anual,în cadrul ENM se organizează 3 schimburi de experienţă, ultimul schimb din acest an şcolar urmând să se desfăşoare în luna mai 2014.
De asemenea, astăzi 7 aprilie, şcoala noastră a demarat un alt proiect derulat cu fonduri europene în cadrul progasmului Leonardo Da Vinci,în cadrul căruia un grup de 20 de elevi din anii II şi III de studiu participă la un stagiu de pregătire e 3 săptămâni într-o clinică particulară din oraşul Pafos, Cipru.
Galerie foto
{gallery}stories/2014/comunicatfinlanda{/gallery}
Schimbul de experiență Finlanda- Romania – Ziua a III-a
A treia zi a schimbului de experiență, din cadrul Proiectului Leonado da Vinci – VETPRO Finlanda – România, a debutat cu vizita la Institutul de Geriatrie ” Ana Aslan”.
„Am fost primiţi de Directorul de Îngrijiri Camelia Cîrjan, care a fâcut un scurt istoric al Institutului”, ne-a spus prof. Eugenia Olaru., care împreună cu elevele Claudia Brînculescu – An III BFKT şi Victorița Lefter (Ilie) – An I BFK au însoţit echipa de profesori din Finlanda.
„A fost prezentată baza de tratament de la Institut, iar reprezentantele delegaţiei finlandeze au remarcat dotarea și modul în care sunt asistaţi pacienţii. Apoi, a fost prezentată activitatea deosebită a Dr. ANA ASLAN, personalitate istorică, medicală care a înființat această specialitate geriatrică în lume. Au fost vizitate inclusiv apartamentul memorial, muzeul si biblioteca Institutului.
Delegația din Finlanda a fost încântată de dotarea bazei de tratament și de formele de recuperare utilizate, inclusiv de tratamentul cu Gerovital, care se efectuează în exclusivitate în bazele Institutului”, a mai spus doamna profesor Eugenia Olaru.
{gallery}stories/2014/finlanda2/ziua3{/gallery}
Schimbul de experiență Finlanda- Romania – Ziua a II-a
Cea de a doua zi a schimbului de experienţă, din Cadrul Proiectului „VetPro Finlanda – Romania”, a debutat cu vizita la Centrul de Îngrijiri Paliative – Hospice ”Casa Sperantei”.
Oaspetii noştri din Finlanda, alături de prof. Aurelia Şova şi prof. Raluca Brad s-au bucurat de o primire caldă din partea echipei cu suflet mare de la Hospice ” Casa Speranţei”.
Au fost prezenţi şi 2 elevi ai şcolii, secţia BFKT, Andrei Ghelt şi Victoria Ilie. Ei vor participa la un schimb de experienţă cu Hyria Education Ami – Foundation, Amiedu – Finlanda, în luna aprilie.
După discuţiile de la centru, au urmat vizitele la domiciliul celor care beneficiază de îngrijire specială. Au fost momente emoţionante, sensibile, pacienţii vizitaţi având afecţiuni foarte grave.
”Ne-am simţit ca între prieteni. Au fost discuţii extrem de interesante despre ce înseamnă îngrijirile la domiciliu atât în ţara noastră, cât şi în Finlanda. Orele petrecute alături de echipa Hospice ”Casa Speranţei” au fost cât o lecţie de viaţă!” – a afirmat prof. Raluca Brad.
Ziua a continuat cu vizita la Fundatia ”Crucea Alb – Galbena” Romania.
{gallery}stories/2014/finlanda2{/gallery}
Schimbul de experiență Finlanda- Romania – Ziua a I-a
Şcoala noastră a primit astăzi vizita profesională a unei echipe de 6 profesori de nursing din Finlanda, ţara considerată cu cel mai evoluat sistem de educaţie european. Au fost întâmpinate cu paine şi sare, conform tradiţiei româneşti, Elina Lukkarinen , Sef de Catedra Riihikoti (nursing home pentru batrani), Riihimäki Finland; Kristiina Muhonen, profesor instruire clinica, Hyria Education, Hyvinkää; Eeva Pyhälammi, Director Executiv, Hyvinkään Veteraanitalosäätiö, Hyvinkää; Maria Valkama, trainer, Amiedu, Helsinki;Katri Sarala, Sef de Catedra, Helsingin Seniorisäätiö, Kannelkoti, Helsinki; Irja Bergholm, Sortso Osuuskunta, Helsinki şi Nuutinen Liisa – coordonator.
Programul vizitei, ce se va desfăşura în perioada 1-4 aprilie a.c., va include lecţii deschise la toate cele trei specializări ale şcolii: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie si asistent medical de balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală. Au susţinut lecţii demonstrative prof. Mihaela Itul Toderesc şi prof Raluca Brad.
Întâlnirea de astăzi a debutat cu o scurtă întâlnire de prezentare şi s-a finalizat cu un seminar de discuţii alături de profesorii şcolii despre sistemele de educaţie, sănătate şi procesul de instruire clinică din fiecare ţară, în vederea sesizării diferenţelor. Această discuţie are ca scop îmbunătăţirea activităţii instructiv – educative în procesul de instruire clinică.
De asemenea, profesorii din Finlanda vor avea posibilitatea în zilele care urmează să participe, alături de profesorii şcolii, la procesul de instruire clinică din insituţii partenere precum: Hospice Casa Speranţei, Fundaţia Crucea Alb Galbenă sau Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”.
{gallery}stories/2014/schimbfinalnda{/gallery}
Ce_am_invatat_1.pdf
impresii_1.pdf
Sistemele_de_educatie_si_sanatate_1.pdf
Sistemul_de_invatamant_finlandez_1.pdf