Săptămâna Educaţiei Globale (Global Education Week) a devenit o tradiţie în şcolile și liceele din toată ţara. Anul acesta se desfășoară în perioada 14 – 20 noiembrie și are ca temă: „Este lumea noastră, să acționăm împreună!”.                                       

Istoria Săptămânii Educaţiei Globale începe în anul 1999, când Consiliul Europei, prin organismul său specializat – Centrul Nord – Sud, a iniţiat, la Strasbourg, prima Săptămână a Educaţiei Globale. Scopul acestui eveniment este acela de a promova  în statele membre activităţi şcolare dedicate reducerii săraciei și excluderii sociale. Astfel, fiind o reușită încă de la prima ediţie, sărbătoarea dedicată educaţiei mondiale a ajuns la cea de-a XX-a ediţie.               

Săptămâna Educaţiei Globale încurajează copiii, tinerii și profesorii să iniţieze activităţi educaţionale în domeniul cetaţeniei globale prin dezbaterea unor teme ca: diversitatea şi inegalitatea, atât la nivel local, cât şi global, având la bază principalele teme ale cetăţeniei globale: sensibilizarea întregii lumi asupra rolului de cetăţeni ai globului, respectarea diversităţii și a comunicării interculturale, dorința de a face ca lumea să devină un loc mai echitabil și durabil, responsabilitatea asupra propriilor acţiuni.

Evenimentul și-a propus organizarea în fiecare şcoală din comuna Conţeşti (județul Dâmbovița) a unor activități cu scop educaţional.

La Școala Gimnazială „Dr. Mioara Mincu”, săptămâna a debutat cu lansarea proiectului „Împreună pentru o lume mai bună!”, proiect desfășurat în colaborare cu Școala Bălteni.

Marți, 15 noiembrie, a avut loc activitatea „Dezastre naturale”. Elevii au vizionat prezentări despre impactul oamenilor asupra mediului înconjurător, activități care afectează calitatea mediului și, implicit, calitatea vieții.

Miercuri, 16 noiembrie, am desfășurat împreună cu partenerii noștri de la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” și Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” din București o activitate ce a stat sub semnul profilaxiei, a impactului mediului asupra sănătății noastre și a prevenției.

Alături de noi au fost doamnele prof. Cristina Costache și prof. Anca Mihai, împreună cu elevi din cele două instituții partenere.

„Este o acţiune care se înscrie în programul de educaţie pentru sănătate al şcolii noastre, susţinut în cadrul parteneriatului cu Școala Gimnazială „Dr. Mioara Mincu” din Conțești, misiune de onoare pentru profesorii şi elevii noștri.

Atât elevii, cât şi profesorii au primit cu deosebit interes şi entuziasm prezentările făcute de profesorii şi elevii şcolii noastre, participând activ la aceast eveniment. Activitatea se adaugă firesc în agenda parteneriatului public – privat semnat între școala noastră și Școala Gimnazială „Dr. Mioara Mincu” din Conțești, menit să genereze schimbări pozitive în învățământul din mediul rural.” – a declarat prof. Cristina Costache

Săptămâna Educației Globale (Global Education Week – GEW) este o inițiativă anuală de sensibilizare la nivel mondial, promovată de Centrul Nord – Sud al Consiliului Europei, care se desfășoară anul acesta în perioada 14 – 20 noiembrie 2022.

Campania urmărește, în esență, adoptarea unor stiluri de viață durabile, contribuind, astfel, la un viitor sustenabil. În prezent această inițiativă este adoptată de 42 de țări, printre care se află și România. 

Prin intermediul paginii sale de internet GEW și al setului de instrumente GEW, Centrul Nord – Sud al Consiliului Europei oferă practicienilor îndrumări pentru a pune în aplicare activități de sensibilizare care abordează unul sau mai multe dintre cele cinci domenii distincte ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: Planeta, Oamenii, Prosperitatea, Pacea și Parteneriatul.

În timpul Săptămânii Educației Globale, școlile, organizațiile de tineret, organizațiile guvernamentale locale și naționale și alte părți interesate se reunesc pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța cooperării pentru protejarea lumii noastre, printr-o serie de activități: dezbateri și discuții în direct, festivaluri de filme de scurt metraj, concursuri de postere, conferințe internaționale, ateliere de lucru, expoziții de fotografie, campanii pe rețelele sociale și multe altele.

 

Responsabil cu programe și proiecte școlare și extrașcolare

prof. Alina Mihaela Radu

Școala Gimnazială „Dr. Mioara Mincu” – Conțești (jud. Dâmbovița)

 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 754

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes