Ziua Inimii face parte dintr-o campanie internațională de sensibilizare cu privire la prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

Țara noastră ocupă, din păcate, locul 1 în Europa la mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.

În anul 2021, o persoană din patru se afla în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară.

Bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național.

„La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare.” – spune Prof. Dr. Dragoș Vinereanu – Șeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgență din București, Președintele Fundației Române a Inimii.

Cel mai important mesaj este acela că bolile cardiovasculare sunt prevenibile: „Chiar dacă bolile cardiovasculare sunt foarte frecvente, în proporție de 80% sunt prevenibile, iar acest fapt ține de modul în care avem grijă de noi înșine, mâncând sănătos, făcând mișcare zilnic, renunțând la fumat, dar și urmând un control periodic la medicul curant.” – mai spune Prof. Dr. Dragoș Vinereanu.

Cu toate că reprezintă o problemă de sănătate publică prin mortalitate și morbiditate, bolile cardiovasculare pot să fie prevenite în cea mai mare parte. Se estimează că în țara noastră ar putea fi prevenite aproximativ 28% dintre decesele prin boală ischemică a inimiii. O parte dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare nu sunt modificabili (vârsta, factorii genetici), dar cea mai mare parte a lor se poate modifica, printre aceștia numărându-se fumatul, dieta necorespunzătoare, sedentarismul, dislipidemiile (niveluri anormale de lipide în sânge). De asemenea, hipertensiunea arterială este o boală cardiovasculară care reprezintă la rândul ei un factor de risc pentru alte boli cardiovasculare și diabetul zaharat – o afecțiune care are factori de risc comuni cu bolile cardiovasculare și reprezintă la rândul său, un factor de risc pentru aceste boli. (sursa: www.insp.gov.ro/2023/09/29/29-septembrie-ziua-mondiala-a-inimii/)

Îngrijirea sănătății inimii ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare. Printre măsurile care pot fi luate pentru a menține inima în formă și a scădea riscul de apariție a bolilor cardiovasculare se numără:

-Exerciții fizice efectuate regulat;

-Menținerea unui alimentații echilibrate;

-Oprirea fumatului;

-Stoparea consumului de alcool;

-Efectuarea de controale medicale preventive cu regularitate.

Un stil de viață echilibrat și monitorizarea constantă a stării de sănătate a sistemului cardiovascular reduc riscul apariției și agravării bolilor de inimă sau a atacului cerebral. Aveți o singură inimă. Aveți grijă de ea!

***

Ziua Inimii a fost celebrată de către Societatea Română de Cardiologie și în incinta Spitalului Clinic Colentina. Pacienții, personalul medical și aparținătorii au beneficiat de măsurarea tensiunii arteriale și de consiliere privind afecțiunile cardiovasculare.

La această activitate au participat și elevi ai clasei 1 G – AMG împreună cu doamna prof. Mirela Iavorschi.

 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 523

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes