MEDICINA IN MILENIUL III

Interventie pentru îmbunatatirea calitatii învatamântului sanitar formativ Scrisoare deschisa catre Domnul Ministru Prof. Dr. Mircea Cinteza,

Confederatia Nationala a Femeilor din România, Fundatia Umanista „Carol Davila” si Consiliul de conducere al Scolii Sanitare Postliceale „Carol Davila”, cu filiale în 34 de judete, va adreseaza felicitari si elogii pentru numirea dumneavoastra în fruntea celui mai important minister.
Totdeodata, va rugam sa urgentati ceea ce v-ati propus înca din prima zi a instalarii dumneavoastra: îmbunatatirea asistentei primare, fara de care nu putem îmbunatati indicatorii starii de sanatate, mai ales în majoritarul mediu satesc din România – fara asistenta de baza: trei medici (generalist, pediatru si stomatolog), cadre medii: moase (nu s-au mai format de 20 de ani în scolile noastre sanitare), asistent igiena, asistent ocrotire-pediatrie si asistent generalist. Toate aceste resurse umane, de cea mai mare importanta într-o comuna, trebuie sa fie remunerate de catre primar, sa li se ofere locuinta si un petec de pamânt pentru gradina, pentru a-i fixa de localitate.
În al doilea rând, va rugam sa dispuneti de urgenta, cu sprijinul Domnului Prim-Ministru Calin Popescu Tariceanu, înfiintarea unei directii speciale, cu cel putin patru medici specialisti, în management sanitar, atât pentru învatamânt superior medical, cât si pentru cel mediu. Ministerul Educatiei si Cercetarii nu poate dispune cum sa fie învatamântul formativ pentru toate treptele în ocrotirea sanatatii. Acest lucru numai dumneavoastra îl cunoasteti si, ca beneficiar, va impuneti atât curricula, cât si modul de evaluare si acreditare.
Scoala Sanitara Postliceala „Carol Davila” înfiintata în anul 1990, institutie de învatamânt preuniversitar particular, aflata sub patronajul Confederatiei Nationale a Femeilor din România, organizatie nonguvernamentala si nonprofit, desfasoara activitate de pregatire profesionala a absolventilor de liceu, cu diploma de bacalaureat, pentru profesia de asistent medical.
Va rugam sa dispuneti completarea nomenclatoarelor calificarilor profesionale pentru care se asigura pregatire prin învatamântul preuniversitar, precum si durata de scolarizare aprobate prin HG nr.721 publicata în MO nr.452/20.05.2004 cu specializarile:
Ë asistent medical generalist (nursa) – cu durata de 3 ani;
Ë asistent medical generalist cu specializarea în obstetrica-ginecologie (moasa) – cu durata de 3 ani;
Ë asistent medico-social – cu durata de 3 ani;
Ë asistent medical de laborator – cu durata de 2 ani;
Ë asistent medical de radiologie – cu durata de 2 ani;
Ë asistent medical de kinetoterapie – cu durata de 2 ani;
Va adresam aceasta rugaminte, datorita faptului ca sistemul de formare a asistentilor medicali este realizat, în marea majoritate a tarilor lumii civilizate, nu prin colegii, ci prin învatamânt postliceal sanitar care este în concordanta cu cerintele conducerii unitatilor sanitare si ale absolventilor de liceu ce doresc pregatirea în aceste specializari din domeniul sanitar.
Mentionam ca Scoala Sanitara Postliceala „Carol Davila”, cu învatamânt preuniversitar, a fost admisa în 1999 în cadrul Modulului European de Nursing (ENM), iar între 21-24 aprilie 2004. la sediul Scolii Sanitare Postliceale „Carol Davila” s-au desfasurat lucrarile celei de-a 12-a Conferinte a Modulului European de Nursing, participând 24 tari si reprezentanti din Canada si SUA.
Lucrarile Conferintei s-au bucurat de un deosebit succes. Atât invitatii din România – personalitati din domeniul educativ si al sanatatii, cât si strainii au apreciat în mod deosebit activitatea Scolii Sanitare Postliceale „Carol Davila”.
Î n conditiile aprobarii solicitarilor noastre începând cu anul scolar 2005-2006, vom organiza examen de admitere pentru specializarile:
– asistent medical generalist (nursa) – cu durata de 3 ani
– asistent medical cu specializare în obstetrica-ginecologie (moasa) – cu durata de 3 ani
– asistent medical balneofizioterapie – cu durata de 3 ani
– asistent medico-social – cu durata de 3 ani
– asistent medical kinetoterapeut – cu durata de 2 ani
– asistent medical laborator – cu durata de 2 ani
– asistent medical radiologie – cu durata de 2 ani
– asistent medical de farmacie – cu durata de 2 ani
– asistent medical de igiena si sanatate publica – cu durata de 2 ani
– asistent pentru ocrotirea persoanelor vârstnice – cu durata de 2 ani
– Facultatea de Chimie Alimentara, Igiena si Dietetica si doua colegii universitare, cu durata de trei ani: Asistenti Medicali Urgente Medico-Chirurgicale si Asistenti Obstetrica – Ginecologie (moase diplomate).
Rezultatele obtinute în formarea asistentilor medicali de catre Scoala Sanitara Postliceala „Carol Davila” Bucuresti si filialele sale au fost remarcate de catre conducerile unitatilor sanitare din tara si strainatate, dovada fiind numarul mare de absolventi care au ocupat prin concurs posturi în reteaua sanitara de la noi si din tarile occidentale ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii si Canada.
Pentru Ziua Mondiala a Sanatatii, OMS propune sarbatorirea în anul 2005 sub deviza „Fiecare mama si fiecare copil conteaza foarte mult”. Deci, ne adresam prin dumne
88avoastra Ministerul Sanatatii ca împreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Muncii si Ministerul Culturii si Cultelor sa apelam la organizatii nonguvernamentale, ca reprezentanti ai societatii civile astfel încât „mama si copilul” sa fie mai fericiti, mai sanatosi, mai feriti de pericole, de boli grave si incultura.Ne intristam ca în România mortalitatea materno-infantila este mare, ca la sate nu sunt moase si asistente de ocrotire. Exista absenteism scolar ridicat, analfabetism, boli cu transmitere sexuala, tabagism, alcoolism si alte droguri utilizate de la vârste fragede. Tatii sunt violenti cu sotiile si cu minorii. Sotiile nu-si alapteaza copii si uneori îi abandoneaza; nu sunt educate sa-si aleaga bine viitorii tati ai copiilor, sa nu fie ele însele lipsite de tact cu acestia; sa stie sa-i îngrijeasca, sa-i hraneasca sa fie mai iubitoare si cu credinta în Dumnezeu.Mileniul III a ajuns la jumatatea primului deceniu. Se va dezvolta mult mai bine si va dainui daca vom fi buni crestini, adica mai toleranti fata de „Bunul Dumnezeu” – Marele nostru creator.

 


Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 526

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes