Ziua Internațională a Dreptului de A Ști, celebrată în data de 28 septembrie de către Clubul Absolvenților, a reunit o mare dintre elevii școlii noastre. Cu această ocazie, am dezvăluit celor prezenți, o parte dintre proiectele Comisiei de Inserție a Absolvenților în Câmpul Muncii (comisie care cuprinde atât Clubul Absolvenților, cât și Biroul de Orientare, Promovare și Plasare a elevilor).

Unul dintre aceste proiecte poartă denumirea de ReportoScop și se va derula de-a lungul întregului an școlar. Prin intermediul său, urmărim să surprindem și să redăm poveștile de viață din spatele reușitelor voastre sau a unor oameni de succes din domeniul medical.

În deschiderea activităților Clubului Absolvenților, ne-a fost alături doamna prof. Anca Grecu, director adjunct al școlii, care ne-a declarat:

„Apreciez prezența numeroasă a tuturor celor interesați de preocuparea școlii pentru parcursul vostru profesional, preocupare manifestată atât în timpul școlii, cât și după absolvire acesteia. Vă încurajez să rămâneți aproape de școală și să vă alăturați proiectelor Clubului Absolvenților.”

Doamna prof. Alice Ragazan, inițiatoarea acestui proiect, a destăinuit elevilor prezenți detalii din culisele proiectului:

„Ideea acestui proiect s-a născut în curtea interioară a școlii, acolo unde voi împărtășiți povești uimitoare, greu de accesat de către noi. Scopul demarării acestui proiect vizează promovarea, explorarea și exploatarea laturii creative a fiecăruia dintre voi. Este un proiect motivațional, ai căror protagoniști sunt foștii, actualii sau viitorii elevi ai școlii. Astfel, prin crearea unui vocabular al sentimentelor personale, prin înțelegerea și acceptarea emoțiilor celor din jur și, nu în ultimul rând, prin recunoașterea unicității, fără a judeca, critica și eticheta, ReportoScop se vrea a fi un proiect ambițios și ne dorim să fiți participanți direcți. Noi vă dăm o motivație, voi oferiți-ne o poveste!”.

Invitata noastră de onoare a fost doamna Oana Sandu, jurnalist la Revista DOR Decât o Revistă. Prin intervenția sa, doamna Oana Sandu a încurajat elevii noștri să îndrăznească să-și povesteacă experiența de viață și, în același timp, să fie atenți la orice detaliu din povestea pacienților cu care vor interacționa:

„O poveste bine documentată poate fi un omagiu pentru cel plecat și un sprijin pentru cei rămași, în sensul integrării acelei experiențe”.

Întreaga sală a pulsat emoțional când doamna Oana Sandu  ne-a împărtășit experiențe din viața familială, așa cum le-a trăit încă de la vârsta de 13 ani. Durerea acelei perioade a reprezentat un preambul al viitoarei sale deveniri profesionale, cea de jurnalist. Preocupată să surprindă autenticitatea poveștilor din spatele suferinței omului, Oana Sandu își documentează articolele sale, apelând la o multitudine de surse. Munca desfășurată cu pasiune este redată cu talent în paginile revistei. Preocuparea pentru a surprinde decât realitatea din viața socială a omului, i-a adus succesul profesional, întrucât Revista DOR este apreciată atât în țară, cât și în străinătate.

La activitatea de joi, ne-au fost alături doamna prof. Raluca Brad, director de comunicare, precum și domnișoara prof. Andreea Csolti, șef catedra de Nursing, însoțită de către colegele sale doamna prof. Mirela Avram, doamna prof. Rodica Mușat, doamna prof. Eugenia Olaru și doamna prof. Raluca Kiyak.

Impactul poveștilor reiterate de către doamna Oana Sandu a reactivat experiențe personale trăite atât de către profesori, cât și de către elevi (o parte dintre ei povestind experiențe din viața personală sau din experiența dobândită în timpul stagiilor clinice). Astfel, Nina Miuță, elevă în anul II F, calificarea AMG a afirmat: „M-am regăsit în acest proiect, încă de la primele idei, când am înțeles că nu tindem doar către o profesie și că cel pe care îl vom îngriji nu este doar un pacient. Mai este ceva, iar acest ceva nu este nici o definiție, nici o formulă și nici o tehnică descrisă prin vreun manual; ceva-ul acesta este chiar atitudinea noastră.”

Doamna prof. Rodica Mușat a evidențiat rolul potențialului fiecăruia dintre noi: „Putem face abstracție de erorile din sistemul sanitar prin accesarea resurselor proprii, resurse care pot dilata ființa noastră, pot dilata timpul, favorizând o bună reconectare cu noi”.

Doamna prof. Mirela Avram a punctat ideea conform căreia: „Cunoștințele profesionale ajung să fie apreciate de către pacient doar dacă sunt însoțite de atitudini și emoții autentice”.

Proiectul ReportoScop rezonează puternic cu nevoia fiecăruia dintre elevii școlii care a atins succesul, indiferent de obstacolele și provocările vieții. În acest context, o primă poveste este în plin travaliu al scrierii și va livra către voi repere emoționante trăite de către Alexandru Pantazi, elev în anul I, calificarea BFKT. Sportiv de performanță, Alexandru își ghidează sensul în viață după motto-ul: Sportul – motivația existenței.

Deschisă rămâne și promisiunea Elenei Bușilă, elevă în anul III H, calificare AMG,  de a insera în cuprinsul proiectului ReportoScop și povestea sa. Feedback-ul oferit de către Elena, surprinde chintesența activității de astăzi:

Proiectul ReportoScop este mai mult decât binevenit, tocmai pentru a îndepărta ideea tabu de a spune cu adevărat ce simți, deoarece într-o societate încă plină de îndoctrinări şi preconcepții, de dificultăți şi controverse, a fi tu este un „must do”! Ca viitori asistenți medicali, de multe ori vom fi ca un „pansament” pentru suferința pacientului. Dar nu orice fel de pansament, ci unul binecuvântat, întrucât îngrijirea bolnavului este o profesie eternă.

Mesajul meu de încheiere pentru toți cei prezenți la evenimentul din debutul activităților Clubului Absolvenților a urmărit să redea o parte dintre abilitățile necesare unui asistent medical: starea de prezență, spontaneitatea, capacitatea de a fi empatic prin evitarea riscului de a transfera în relația cu pacientul propria experiență de viață, dar și ecranarea emoțiilor, pentru a evita identificarea proiectivă cu pacientul. „Este dreptul tău să știi că în spatele fiecărei măști pe care alegem să o expunem, se află o poveste mai mult sau mai puțin dureroasă! Este dreptul tău să știi că boala nu este străină niciunuia dintre noi și că îndrăzneala de a o recunoaște este un beneficiu! Este dreptul tău să știi că ne pasă și că doar împreună putem aduce zâmbete și mult bine fiecăruia dintre noi.

Așadar, dacă ai o poveste și tu poți fi parte din acest proiect! Este datoria noastră să te asigurăm că ai dreptul să înveți să știi să te bucuri că ești!Îndrăznește!

Prof. Adriana PĂUNESCU

Responsabil Clubul Absolvenților

Comisie de Monitorizare a Inserției Absolvenților în Câmpul Muncii

 

{gallery}ReportoScop{/gallery}

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 150

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes