Vineri, 17 februarie 2023, la Colegiul Economic „Costin C. Kiriţescu”, a avut loc un eveniment din cadrul Proiectului Regional „Învăţaţi să ajutaţi!”.

Echipa școlii noastre, formată din prof. Cristina Costache şi prof. Anca Mihai, împreună cu elevii voluntari ai clasei II B – AMG, Iulian Bordianu și Oana Drăgușin (Mincu), a prezentat oferta educaţională pentru anul școlar 2023 – 2024. De asemenea, au fost oferite detalii despre Campania de Admitere care este în plină desfășurare.

„Efectele stresului asupra sistemului imunitar” și „Stilul de viață sanogen” au fost subiectele prezentate sub deviza Educație pentru Sănătate.

Cu toții experimentăm momente stresante pe parcursul vieții. Unele sunt depășite cu ușurință, întrucât generează un nivel de tensiune pe care o putem gestiona eficient, altele în schimb pot fi atât de intense, încât ne fac să alunecăm într-un cerc vicios, în care stresul generează și mai mult stres.

O definiție științifică și cuprinzătoare cu privire la stres este încă în discuție printre specialiști. Totuși, generic vorbind, stresul reprezintă răspunsul corpului nostru la presiune. Acest răspuns este declanșat atunci când experimentăm ceva nou și neașteptat, când ne este amenințat sentimentul de siguranță ori când simțim că avem puțin sau deloc control asupra unei situații.

Între stres și sistemul imunitar există o relație complexă. Sistemul nostru imunitar „știe” când suntem stresați din cauza muncii, familiei, finanțelor sau evenimentelor curente. Scutul de apărare al organismului este sensibil la stresul psihologic, mai ales dacă este cronic.

În ultimii 30 de ani, au fost realizate peste 300 de studii privind stresul și imunitatea, iar acestea au arătat că provocările psihologice generează modificări evidente la nivelul anumitor caracteristici ale răspunsului imun.

Cel care afectează în mod negativ organismul uman este stresul cronic (cu o durată mai lungă de timp). În această situație, răspunsul imunologic este suprimat. Stresul cronic poate produce niveluri mai mari de cortizol (hormonul stresului) decât cele normale.

Potrivit unor studii recente, nivelurile ridicate de cortizol împiedică răspunsul antiinflamator al organismului, ceea ce determină infecții continue. Dacă inflamația este persistentă și larg răspândită, poate crește nivelul colesterolului din sânge și cauza boli cronice.

Iată de ce este important să menținem nivelul stresului la un nivel cât mai scăzut.

Mulţumim cadrelor didactice şi conducerii Colegiului Economic „Costin C. Kirițescu” pentru frumoasa colaborare desfășurată de-a lungul anilor!

 

prof. Cristina Costache

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 366

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes