Luna octombrie este „Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar”, începând cu anul 2014. Marcată în țări din întreaga lume, campania își propune să crească atenția și gradul de conștientizare a populației privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei afecțiuni.
Anul acesta, cadrele didactice și elevii calificărilor asistent medical de farmacie și asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare au dat startul primei ediții a proiectului „Power of Pink”. Tema prezentărilor și posterelor realizate a fost „Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viața!”. Vineri, 12 noiembrie, a avut loc premierea participanților.
„În calitate de formatori de educatori pentru sănătate, începând de anul acesta dăm startul proiectului „Power of Pink” pentru a promova, printr-o serie de manifestări, importanța vitală a prevenției și programelor de screening pentru cancerul de sân. Acest tip de cancer reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în țara noastră, fiind prima cauză de mortalitate (8,68%) în rândul femeilor din grupa de vârstă 15 – 49 de ani. Așadar, dragi elevi, felicitări pentru implicarea în prima acțiune din cadrul acestui proiect!” – au afirmat prof. Mariana BĂRĂSCU și prof. Mioara MARCU (șef Catedra Farmacie – Balneofiziokinetoterapie), coordonatorii proiectului.
Prezentă la eveniment, doamna prof. Aurelia ȘOVA, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a afirmat: „Activitatea organizată de Catedra Farmacie – Balneofiziokinetoterapie este foarte importantă pentru prevenția cancerului de sân. În calitate de Educatori pentru Sănătate este important ca voi să aveți toate informațiile și să reușiți să îi educați și să îi mobilizați pe cei din jur – prieteni, cunoștințe, familie – să înțeleagă faptul că este vital să prevenim înainte de a ajunge să tratăm. Apreciez activitatea organizată de Catedra Farmacie – Balneofiziokinetoterapie și felicit pe toți elevii participanți și prezenți azi la eveniment!”
Invitatul special al evenimentului, doamna prof. dr. Ioana SOARE – medic primar Expertiza medicală a capacității de muncă ne-a prezentat „Rolul și etapele screening-ului în depistarea precoce a cancerului mamar”.
Eleva Gabriela Roxana CRISTEA – II A – AMF – ne-a spus „Povestea fundiței roz”. Fundița roz este recunoscută cu ușurință de multe dintre noi. Ne îndeamnă să ne apărăm feminitatea, să ne susținem reciproc și să luptăm împreună pentru o cauză. Ea ne încurajează să nu ne dăm bătute și să fim puternice împreună. Prima fundiță folosită cu scopul de a promova o cauză a fost cea galbenă, realizată de Penney Laingen în 1979, soția unui militar american ținut ostatic în Iran alături de alți camarazi. Inspirată de o melodie a vremii, „Tie a Yellow Ribbon” („Leagă o fundiță galbenă”), Penney a legat panglici galbene de copacii din fața curții pentru a transmite susținerea față de prizonieri și dorința de a-și revedea soțul. Nu a trecut mult timp și fundițele galbene au fost adoptate în număr mare de oameni, în semn de solidaritate.
Un deceniu mai târziu, activiștii care doreau să atragă atenția asupra bolnavilor care mureau de SIDA în America s-au inspirat din povestea fundiței galbene și au început să o promoveze pe cea roșie. La scurt timp, anul 1992 a fost considerat „anul panglicilor” și fiecare cauză a început să aibă una.
Prima utilizare a fundiței roz îi aparține lui Susan Komen, care, în cadrul cursei orașului New York organizată în 1991, a început să distribuie panglici roz participanților din partea Fundației Cancerului Mamar. Astfel, fundițele roz au început să joace un rol important și să devină un simbol al luptei femeilor împotriva cancerului mamar odată cu panglicile distribuite de Charlotte Hayley.
Charlotte Hayley a susținut cercetările împotriva bolii prin împărțirea de bilețele cu fundițe roz care atenționau asupra faptului că, deși bugetul anual al Institutului Național de Cancer este de 1,8 miliarde de dolari, doar 5% sunt alocați studiilor pentru cancer mamar. Prin aceste bilețele împărțite prin supermarketuri și prin trimiterea de scrisori către persoane influente, Charlotte a convins mai mulți oameni să susțină cauza.
Treptat, marile companii, sursele media și ONG-urile au început să folosească și ei fundița roz ca un simbol de conștientizare a gravității cancerului mamar și a luptei dificile pe care multe femei o poartă împotriva acestei afecțiuni.
Emanuel DRAGOMIRESCU, elev în clasa III A – BFKT ne-a vorbit despre „Depistarea precoce a cancerului de sân”.
Evenimentul s-a încheiat cu anunțarea premianților. Juriul a apreciat originalitatea, creativitatea și valoarea artistică și impactul lucrării în raport cu tema propusă (consistența mesajului transmis). Pe baza punctajului obținut, elevii câștigători sunt:
1. Maria CREȚU – clasa III A – BFKT – „Am ales să mă înscriu la acest concurs cu gândul la un om minunat, depistat de curând cu această boală cruntă. Dragile mele, când simțiți că ceva nu este în ordine, mergeți la medic! Nu amânați, să nu fie prea târziu! Cu încredere, tratament, voință și multă putere se poate trece cu bine, iar voi puteți avea o viață plină de povești frumoase!”
2. Teodora Elena NEAGOE – clasa I A – AMF – „Cred în roz! Și tu poți să o faci! Programează-te din timp la un control! Luptă cu fiecare încercare a vieții! Și niciodată, niciodată nu te lăsa învinsă! Fii mereu pozitivă, frumoasă și conștientă!”
3. Andreea Corina PAPA – ENACHE – clasa III A – AMF – „Ai grijă de tine și de cei dragi ție, fii puternică! Arată lumii cine ești cu adevărat! MERGI LA UN CONTROL!”
Dragi elevi, cu toții sunteți câștigători! FELICITĂRI tuturor participanților!
prof. Raluca Brad