Stagiul de 3 săptămâni de pregătire practică în clinica Internaţională Royal Artemis Medical Center din Pafos, Cipru a demarat luni 7 aprilie a.c. pentru toţi participanţii la proiect cu vizita clinicii si explicarea circuitelor functionale. Am participat la un curs de 2 ore în limba engleză, desfăşurat într-un centru privat de limbi straine. Au vizitat apoi clinica unde urma să se desfăşoare programul de practică şi au cunoscut echipa de medici şi asistenţi medicali cu care urma să lucreze. 

Începând cu cea de-a doua zi a stagiului, elevii anului II au fost repartizaţi în secţia de cardiologie şi au învăţat aici să facă EKG, exersând sub supraveghere, unii pe altii. Le-au fost puse la dispoziţie toate materialele necesare, au învăţat să organizeze locul de muncă, să intervieveze pacienţii, să aplice corect electrozii precum şi utilizarea corectă a aparatelor.

“A fost o experienţă nouă să folosesc materialele şi aparatele ca să exersez în timp real. Una este să vezi de la distanţă şi alta să efectuez procedura. Am fost învăţaţi, de asemenea, să utilizăm tensiometrul cu manometru pentru a măsura tensiunea arterială. Şi l-am avut la discreţie”, spune Ramona Tudor, elevă la clasa II I.

Elevii au învăţat cum se intervievează şi se pregăteşte fizic şi psihic pacientul pentru diferite proceduri în secţia de cardiologie. Exerciţiul dialogului cu pacientul în limba engleză a fost foarte util şi real. “Am putut vorbi într-o altă limbă [limba engleză] cu pacienţi din mai multe ţări ale lumii, chiar şi vorbitori nativi ai limbii engleze”, mai spune eleva Ramona Tudor.

Horaţiu Iorga, elev al clasei II I afirmă: “Am fost impresionat de faptul că, oricât de ocupaţi ar fi fost, medicii şi asistentele medicale au răspuns tot timpul tuturor întrebărilor noastre, cu explicaţii detaliate.”

Cea de-a treia zi a stagiului a debutat pentru grupa anului II cu realizarea anamnezei unor pacienti de origine britanică cu infarct miocardic şi angină pectorală instabilă.

Elevilor li s-au explicat toate procedurile urmate în clinică în cazul celor două afecţiuni şi tratamentele medicamentoase aplicate.

“Pacientii ne-au impărtăşit părerile personale cu privire la diferenţa dintre cele două sisteme medicale: britanic şi cipriot, concluzionând că sistemul privat cipriot este net superior din perspectiva relaţiei pacient – medic, care aici este una personalizată. Pacientul nu este tratat statistic, ca un obiect de studiu” spune Daniela Ducuţă elevă în clasa II E.

Elevii s-au ocupat de pregătirea fizică şi psihică a pacienţilor şi au fost încântaţi de deschiderea acestora pentru colaborare cu medicii şi cu ei, ca elevi practicanţi. “Nu ne-am asteptat ca pacienţii britanici să fie atât de deschişi faţă de noi” spune eleva Paula Macovei din clasa 2C.

După finalizarea programului în secţia de cardiologie, elevii au avut oportunitatea de a vizita şi alte secţii ale clinicii, precum cele de chirurgie, ORL, nefrologie şi dializă, gastro-enterologie şi ATI, unde au asistat sau au participat efectiv la anumite proceduri terapeutice.

 {gallery}stories/2014/proiectcipru/ziua6{/gallery}

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 274

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes