În ultimele 3 zile, activitățile noastre din stagiul de pediatrie, de aici, din clinică Royal Artemis s-au desfășurat în 2 grupe de câte 5 elevi.
Am fost invitați să vizităm blocul operator și ni s-a făcut un instructaj de protecție și securitate în muncă a asistentului medical ce lucrează cu instrumentar chirurgical. Ni s-a prezentat aparatura, instrumentarul și alte materiale pe care clinică le pune la dispoziție în departamentul de chirurgie și chirurgie plastică și reparatorie, ce sunt utilizate atât pentru cazurile pentru adulți, cât și cele de pediatrie.
Ni s-au explicat circuitele funcționale utilizate în acest departament, precum și procedurile chirurgicale cele mai comune practicate în clinică, pe cazuistică de pediatrie.
Apoi, una din cele 2 grupe a avut ocazia să participe la pregătirea preoperatorie a unui copil în vârstă de 11 ani care în urmă unui traumatism prin cădere a rămas cu câteva așchii de lemn în mână stânga. Responsabilitățile noastre au fost: observația (facies, tegumente, orientare), culegerea de date (alergii cunoscute, împrejurarea în care s-a întâmplat accidentul etc), pregătirea psihică și fizică a pacientului, măsurarea semnelor vitale (puls, respirație, tensiunea arterială, saturație, temperatură corpului), precum și ajutorul acordat cadrelor medicale în privință pregătirii instrumentarului și a materialelor necesare intervenției. Apoi am participat la reorganizarea locului de muncă și am condus pacientul în salon.
Cealaltă grupă de cinci elevi a participat la îngrijirile postoperatorii acordate unui copil în vârstă de 6 ani ce a suferit un traumatism prin strivire a degetului. După ce s-a intervenit în acest caz, grupă noastră sub îndrumarea personalului clinicii, a preluat pacientul conducându-l în salon, am asigurat microclimatul corespunzător, am măsurat și notat în F.O. funcțiile vitale. Sub supravegherea și îndrumarea asistentei medicale, am administrat analgezic și antibiotic în perfuzia intravenoasă conform schemei de tratament indicată de medic. Am participat la supravegherea evoluției postoperatorii a copilului.
Un alt caz care ne-a fost prezentat și la îngrijirea căruia am avut ocazia să participăm, a fost cel al unei fete de 16 ani care a fost adusă de mamă ei în urmă ingestiei accidentale de medicamente. Am participat la preluarea acesteia în serviciul de terapie intensiva unde a fost conectată de urgență la un monitor pentru măsurarea funcțiilor vitale, timp în care medicul de gardă a efectuat consultul și a decis montarea unei sonde nazogastrice în vederea efectuării spălăturii gastrice. Noi am participat la pregătirea materialelor necesare, am supravegheat pacienta și am asistat medicul la efectuarea procedurii și la recoltarea probei din spălătură gastrică. Am pregătit materialele pentru recoltarea probelor biologice (sânge și urină) și am ajutat la recoltarea acestora. Pacienta a rămas sub supraveghere până a două zi.