Şcoala noastră a demarat luni, 18 mai a.c. un nou proiect Erasmus+ derulat în parteneriat cu şcoala sanitară din Turcia „Eleşkirt 70th Year Republic Vocational and Technical Anatolia HighSchool Yunus Emre Caddesi” .
În cadrul proiectului „Protecţia sanătăţii mamei şi a copilului în sarcina cu mare risc, învăţarea practicilor de prevenţie a decesului”, şcoala noastră găzduieşte un grup de 15 elevi turci cu vârste între 17 si 18 ani. Aceştia, însoţiţi de un profesor coordonator al şcolii lor, vor participa pe parcursul a 4 săptămâni, în perioada 17.05-13.06.2015, la un program de pregătire teoretică şi practică, atât în şcoala noastră, cât şi în spitale din Bucureşti. Vor fi însoţiţi de profesori de nursing şi elevi ai şcolii noastre.
Proiectul are şi o componentă culturală, elevii turci urmând să vizitieze mai multe obiective turistice din Bucureşti şi din împrejurimi.
În prima zi a acestui schimb de experienţă, oaspeţii noştri au asistat la o prezentare a ţării noastre şi a sistemului sanitar românesc, susuţinută de prof. Raluca Brad. De asemenea, prof. Violeta Zlota, prof. Anca Mihai şi prof Cristina Costache i-au antrenat în discuţii despre profesia de asistent medical, pe care ei doresc să o urmeze.
În următoarele 3 zile vor participa la cursuri de învăţare teoretică şi practică a metodelor şi tehnicilor de îngrijire folosite în cazul femeilor însărcinate, prezentarea problemelor de îngrijire medicală la pacienţi.
 
 
{gallery}stories/2015/proiect-erasmus-turcia{/gallery}


 
ZIUA 2
 
În cea de-a doua zi la Bucureşti, elevii turci au participat la primul curs desfășurat în cadrul școlii noastre, susținut de d-na dr. Cristina Codreanu. Temele abordate au fost: Anatomia si fiziologia aparatului genital feminin, Modificările oraganismului matern în timpul sarcinii, Dezvoltarea produsului de concepție, Hemoragiile în sarcină. Elevii au fost interesați de subiectele discutate, cursul fiind unul interactiv.
 
 
{gallery}stories/2015/proiect-erasmus-turcia/1{/gallery}
 


 

SĂPTĂMÂNA I - LA FINAL
 
Elevii turci au încheiat prima săptămână cu succes! Cursurile, susținute de d-na dr. Cristina Codreanu, despre Disgravidie, Diabetul gestațional sau Nașterea la domiciliu au trezit interesul oaspeților noștri, care au ascultat foarte atent informațiile primite și au pus întrebări suplimentare. Urmează încă trei săptămâni pline, în care pe lângă cursurile teoretice, vor beneficia și de stagii de instruire clinică.

 
{gallery}stories/2015/proiect-erasmus-turcia/2{/gallery}
 
 

 

SĂPTĂMÂNA A III-A A PROIECTULUI

După două săptămâni de pregătire teoretică, când elevii şcolii sanitare din Turcia „Eleşkirt 70th Year Republic Vocational and Technical Anatolia HighSchool Yunus Emre Caddesi” au participat la cursuri susținute de profesorii școlii: dna dr. Codreanu, prof. Maria Pop și prof. Gina Tulache, urmează două săptămâni de instruire clinică. Începând de astăzi cei 15 participanţi la proiectul Erasmus+ vor efectua stagii practice în Maternitatea Polizu alături de dna prof Anca Mihai și în Spitalul Clinic Cantacuzino, alături de dna prof Cristina Costache.


{gallery}stories/2015/proiect-erasmus-turcia/3{/gallery}

 


 

Impresii

Viorica Badea (Nicolae), elevă anul IIIC, AMG.

 Am 47 de ani, sunt de profesie technician constructor și împreună cu soțul meu conducem de 20 de ani o firmă de construcții industriale.

 Urmează întrebarea firească: De ce această nouă profesie și de ce abia acum? Am ales să urmez această școală în cel mai optim moment al vieții mele  și bineînțeles pentru a-mi împlini un vis din adolescenţă.

 Despre programul ERASMUS+ aflasem câte ceva de la două dintre colegele de clasă care au participat anul trecut și de  la doamnă profesor Măria Pârlog care a venit personal în clasă noastră încurajându-ne să participăm la selecție. Decizia finală a fost luată în urmă unei discuții cu doamnă profesor Lidia Moise care a reușit să mă convingă să-mi înlătur barierele legate de vârstă și de comunicarea în limbă engleză. Nu pot decât să le mulțumesc enorm pentru această minunată oportunitate.

 Pentru mine personal programul ERASMUS + este o amintire extrem de prețioasă și o experiență care mi-a depășit așteptările începând de la examenul pentru selecție și orele de pregătire profesională, lingvistică,culturală și până la întoarcerea în țara .M-a ajutat să mă autodepășesc, să mă redescopăr și să-mi sporesc încrederea în mine şi în oameni.

 Am văzut cum funcționează un spital privat într-un alt sistem sanitar,am cunoscut medici și asistenți medicali extrem de doritori să împărtășească din experiența și cunoștințele lor. Am constatat că sunt oameni comunicativi, relaxați și modești, oameni calmi, care iubesc viața .Am vizitat locuri minunate, încărcate de istorie, tradiții și cultură (situri arheologice, mânăstiri, muzee) am gustat din mâncarea și băutură tradițională poporului cipriot.

 Recomand cu drag tuturor elevilor acestei școli să îndrăznească să se înscrie la selecțiile viitoare deoarece comunitatea Erasmus este practic o a două familie  în care îți faci prieteni pe viață.Veți  trăi experiențe de neuitat și pe lângă toate acestea cuvântul ERASMUS „dă” foarte bine în CV-urile voastre, deoarece mai toate firmele apreciază această experiență de practică în străinătate și se consideră( și chiar așa este!)  că devii mai comunicativ, mai deschis la colaborare, înțelegi culturi și obiceiuri.

 Mulțumiri tuturor profesorilor implicați în acest proiect și mult succes în cele viitoare! 

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 236

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes