Joi, 8 noiembrie 2018, a fost sărbătoare în cadrul școlii noastre. Vizita domnului prof. dr. Pavel Chirilă ne-a însuflețit dorința de cunoaștere și de conectare cu valori morale și spirituale adecvate.

Respectarea drepturilor omului și a binelui său natural reprezintă preocupări constante ale doctorului Pavel Chirilă. Prin vasta sa experiență științifică, dobândită atât din rolul său de medic internist, doctor în Științe medicale, dar și din rolul său de profesor, prin transmiterea principiilor bioeticii medicale, studenților de la Facultatea de Teologie, a devenit un activ promotor al conceptului de medicină creștină.

Încă din debutul prezentării sale, atenția ne-a fost condusă către abordarea problematicii medicale, dintr-o perspectivă spirituală, bioetică.

Prof. dr. Pavel Chirilă: Bioetica studiază ceea ce este rău și ceea ce este bine în medicină și în cercetarea medicală. Orice studiu începe de la embrion, despre care știm cu toții că nu are un statut bine definit. Întrucât organele nu sunt evidențiate, înseamnă că embrionul nu este o persoană umană. Lipsa unui statut al embrionul a generat studii care, de cele mai multe ori, au fost în afara eticii promovate de medicină.

Atitudinea morală pune în valoare existența principiilor, pe când etica pune în valoare regulile adecvate unei atitudini cu adevărat morale. De-a lungul timpului, abordările bioeticii au fost din perspectivă laică, științifică, dar și religioasă. Bioetica laică a stârnit deseori critici din partea bioeticii creștine, întrucât aceasta din urmă promovează atitudini riguroase.

Degenerarea regulilor și valorilor umane și morale, reprezintă un atact la natura ființei umane, un atac asupra Creatiei, respectiv asupra determinismului genetic, social și psihologic.”

Preocuparea medicinei creștine se circumscrie perspectivei veșnice asupra vieții, omul devenind liber să facă alegeri în viață. Se dezvoltă astfel și se promovează atitudinea ProViață, iar elevii participanți la această întâlnire au fost încurajați să o manifeste în relația cu pacienții.

Asistentul medical poate să devină un bun diagnostician printr-o atenție sporită în realizarea anamnezei, în jurul căreia se circumscrie secretul diagnosticării pacientului.

„Anamneza bolnavului înseamnă a sta de vorbă cu sufletului său, iar sufletul este Cineva și nu ceva. Legile eticii ne cer să abordăm egal orice bolnav, fie el bogat, sărac, homosexual, sau Sfânt.

Deși O.M.S. a definit sănătatea ca fiind starea de bine din punct de vedere bio-psiho-social, adaug și dimensiunea spirituală a sănătății. Aceasta din urmă ne conduce către funcționarea în liniște și armonie. Sufletul se vindecă mai ușor și în totalitate, întrucât reprezintă chipul lui Dumnezeu în om. Sufletul e veșnic, iar trupul este stricăcios. Mecanismul îmbolnăvirii datează încă de când sufletul nu a mai ascultat de Dumnezeu, motiv pentru care corpul nu mai ascultă de suflet, iar primul simptom menționat și în Sfânta Scriptură este teama. Vindecarea începe după ce tu i-ai putut ierta pe toți cei care ți-au greșit și după ce ne vom asuma suferința, fără a-i învinovăți pe ceilalți pentru durerea noastră.”

Timp de 2 ore, toți cei prezenți la activitate au însoțit explicațiile profesorului Pavel Chirilă, intervenind cu întrebări pentru a clarifica diverse cazuri medicale. Astfel, viitorii asistenți medicali au avut acces la repere bioetice în abordarea adecvată a unor problematici medicale curente: intervenția în structura genetică a embrionului, identitatea de gen, avortul, moartea cerebrală, cadrul legal și voluntar în prelevarea de organe/transplant, clonarea, cancerul.

Feedback-urile celor prezenți la întânirea cu prof. dr. Pavel Chirilă puteau fi auzite peste tot, pe holurile școlii, iar gândurile ne sunt încă menținute la perspectiva din care au fost abordate conceptele de boală și de sănătate.

Prof. Aurelia Șova, directorul școlii: „Suntem onorați de prezența domnului prof. dr. Pavel Chirilă în mijlocul elevilor și al profesorilor noștri. Promovarea unor atitudini deschise și tolerante față de pacient influențează pozitiv etica elevilor noștri. Dezvoltarea profesională și spirituală trebuie să fie preocuparea fiecăruia dintre noi și ne bucurăm când întâlnim astfel de oameni, temerari în aceste demersuri.”

Prof. Anca Grecu, director adjunct: „Întâlnirea cu prof. dr. Pavel Chirilă a reprezentat un prilej de reconsiderare a noțiunilor de boală și de sănătate. Abordarea lor dintr-o perspectivă creștină permite identificarea atât a cauzelor spirituale ale îmbolnăvirii, cât și prefigurarea unor atitudini menite să aducă alinarea suferinței și, de ce nu, chiar vindecarea trupească și sufletească.”

Prof. Adriana Păunescu: „De-a lungul întregii activități, timpul s-a dilatat și ne-a permis fiecăruia dintre noi să primim reperele principiale promovate de către omul de știință Pavel Chirilă. Încă din timpul acestei întâlniri revelatoare și cu sens, ne-am propus să tindem către o rarefiere a atitudinilor noastre manifestate față de noi, dar și față de ceilalți, printr-o ecologizare și igienizare emoțională sanogenă. Să ne păstrăm natura umană și să fluidizăm această goană a emoțiilor și a gândurilor, către inimă, acolo de unde toate pleacă, toate vin, toate prin ea trec, acolo unde toate există!”

Prof. Rodica Mușat: „ O mare onoare, rară și armonizatoare este prezența inegalabilului prof. dr. Pavel Chirilă. Prin alocuțiunea sa, ne-a ghidat prin hățișurile științei contemporane și nu în paralel, ci interconectând cele mai profunde și umane adâncimi ale ființei în context religios-creștin. A orchestrat cu măiestrie un discurs ontologic și ontogenetic, plasând sufletul uman acolo unde îi este locul: în sânul lui Dumnezeu. Căci ce este cunoașterea fără adevărul ultim? Ce este medicina fără suflet? Ce este știința fără energia necreată? Îi mulțumesc pentru aceste momente de grație!”

Prof. Maria Baldovinescu: „În cadrul orelor de biochimie și de genetică, mă preocup pentru familiarizarea elevilor cu concepții care susțin influeța mediului fizic și spiritual asupra fiziologicului naturii noastre. În același context a fost și tema dezbaterii de astăzi. Sunt fapte dovedite științific prin care se susține ideea că echilibrul fizic, psihic și social atrage după sine sănătatea, iar dezechilibrul atrage boala. Întrevederea de astăzi ne ajută să deschidem ochii pe care, periodic, îi închidem în contextul actualei societăți.”

Prof. Andreea Cenușă: Întâlnirea cu doctorul Pavel Chirilă a reprezentat o ocazie de a privi şi dintr-un alt punct de vedere activitatea personalului medical. Departe de a fi un simplu executant, asistentul medical trebuie să înţeleagă mecanismele ce se află în spatele unor practici medicale (fetilizarea in vitro, clonarea, transplantul, etc.) care au ca scop declarat ameliorarea sau vindecarea unor probleme ale pacienţilor. Doar astfel, specialistul ajunge să discearnă, prin raportare la propria conştiinţă, etica atitudinii sale în relația cu pacientul. Prin urmare, întrevederea la care am participat şi temele puse în discuţie, au avut darul de a pune în lumină o serie de aspecte ale unor probleme de etică medicală, puţin discutate de lumea medicală: o lume educată să trateze doar boli şi nu oameni; o lume care nu mai are timp de întrebări și răspunsuri adecvate menite a oferi pacientului atât o perspectivă completă asupra bolii, dar și ocazia introspecţiei, a descoperirii de sine, ocazia de a alege informat drumul terapeutic.

Liliana Tocmag, absolventă SPSCD: „ Mă bucur pentru că mi-am alocat timp pentru a participa la activitatea Clubului Absolvenților, întrucât am trăit momente de înfrumusețare a Sinelui. Pentru mine, această întâlnire înseamnă alegerea unui drum către Spiritualitate, prin respectarea valorilor; înseamnă clarificare a ceea ce credem că este corect față de mine și alții; înseamnă, în primul rând, educație pentru viață, pentru a-mi păstra demnitatea, umanitatea si credința. Acum știu și cred că oricine cere ajutorul, îl poate primi și poate fi îndrumat către atitudini pozitive față de viață și religie. Mulțumesc!

Adina Răgălie (Cirap), elevă clasa II C – AMG: „Auzisem de doctorul Pavel Chirilă de la prieteni, din literatura medicală și de la alți specialiști în terapii holistice. Entuziasmul meu crescuse la gândul că, în sfârșit, aveam să-l întâlnesc, să-l ascult și să-i pun o sumedenie de întrebări. O surpriză foarte plăcută a fost când am găsit sala plină de elevi și de profesori curioși. Curiozitatea mea a fost stârnită de abordarea integrativă, prin care se intersectează cadrul medical alopat, cu medicina naturistă și cu medicina creștină.Cu o voce calmă și blândă, au fost descrise prin cuvinte simple, ușor de înțeles, subiecte grele, care m-au ajutat să constientizez faptul că actul medical integrativ este cel mai eficient în abordarea ființei umane. Doar o abordare nu vindecă, ci tratează simptomatologia. Îndrăznesc să spun că, în multe cazuri, medicina alopată scurtează viața, prin efectele adverse ale medicamentelor. De la domnul doctor am mai reținut și că „medicina naturistă nu face victime”. Am plecat de la această întâlnire cu și mai multe întrebări, dar Einstein spunea: „Important este să nu te oprești niciodată din a pune întrebări.” Sunt recunoscătoare școlii pentru crearea acestei oportunități!”

Ștefania Ioniță, elevă clasa II D – AMG: Astăzi am avut onoarea de a-l cunoaște pe domnul prof. dr. Pavel Chirilă. Un om valoros, un om minunat, un om simplu, dar dornic să ne împărtășească cunoștințele sale. A reușit să pătrundă în inimile noastre și să ne deschidă noi viziuni asupra binelui, asupra vieții, asupra valorilor spirituale și religioase. Aceste întâlniri sunt benefice pentru perfecționarea noastră ca asistenți medicali, ca oameni și sper că vom mai avea parte de întâlniri cu dumnealui.

Florin Simionescu, elev clasa II D – AMG: Clubul absolvenților ne-a surprins, din nou, într-un mod plăcut, prin prilejuirea întâlnirii cu prof. dr. Pavel Chirila. Cu un talent magnific, prin împărtășirea unor cazuri și povestioare interesante, ne-a ajutat să înțelegem lectii de nursing, dar mai ales de viață, trezind în noi flacăra empatiei și a compasiunii față de pacienți. Mulțumesc pentru că mi-ați permis ca astăzi să mai învățat o lecție de viață!

 

Prof. Adriana PĂUNESCU

Responsabil Clubul Absolvenților

        

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 509

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes