Copiii de la Școala Generală „Doctor Mioara Mincu” din Conțești ( județul Dâmbovița ) ne-au colindat cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Pentru ei, ziua a fost lungă, dar frumoasă și interesantă, după cum ne-au declarat. Programul a început la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, după care a urmat vizita la școala noastră. Au fost întâmpinați de doamna director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Aurelia Șova, prof. Violeta Zlota ( șef Catedra de Nursing și Științe ), prof. Roxana Constantinescu și prof. Marilena Pușcaș.  Au avut ocazia să afle multe informații despre școala noastră, despre profesia de asistent medical și tehnicile de prim ajutor de  la prof. Raluca Brad și prof. Mirela Avram, care au interacționat cu elevii și au răspuns întrebărilor acestora.

Copiii, însoțiți de doamna director Lucia Nicolae, prof. Alina Radu, prof. Adrian Mirică și Stela Huian ne-au întâmpinat cu zâmbete și bucurie, cântece și mulțumiri. Am fost impresionați să constatăm ca unii dintre ei aveau deja cunoștințe despre anumite tehnici de prim ajutor, dobândite în urma vizitelor pe care echipa școlii noastre le-a avut la Școala din Conțești. Au fost foarte încântați să descopere instrumentele medicale din sala de demonstrație și chiar și-au manifestat dorința de a deveni asistenți medicali.

Surprizele au continuat, astfel că, după ce am luat masa împreună, a urmat serbarea de Crăciun. Colindele pregătite de ei ne-au  amintit de anii copilăriei, iar Moș Crăciun a fost  încântat de programul lor și le-a oferit multe daruri.

 

Tradiții de iarnă la „Carol Davila”

 

La fel ca în fiecare an, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” intră în atmosfera sărbătorilor de iarnă prin activități și programe speciale. Serbarea de anul acesta – „Tradiții de iarnă” – a fost organizată și coordonată de doamna prof. Violeta Zlota. În deschiderea evenimentului, ne-a declarat:

„Tradiția se definește ca fiind un ansamblu de datini și obiceiuri, de credințe și valori care aparțin unui grup social și îl definesc. Noi, românii, ne-am păstrat în timp tradițiile, le-am adaptat la nevoile umane de astăzi pentru că ne sunt rădăcini. Azi, tradiția înseamnă vechi și nou, îmbină ritual, rugăciune, urare, dorință. Una dintre dorințele noastre este ca sărbătorile de iarnă să adune acasă familia, iar „Carol Davila” este o mare familie care păstrează tradițiile la rang de suflet si care ne adună astăzi cu bucuria sărbătorilor de iarnă.”

 

Doamna director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Aurelia Șova: „Suntem bucuroși să avem alături de noi invitați speciali, copiii minunați de la Conțești și elevii noștri. Să intrăm în atmosfera minunată a sărbătorilor, să lăsăm grijile pe care le avem și să ne bucurăm împreună.”

 

Domnul Președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, Prof. Univ. Dr. Alexandru Ioan Mincu a afirmat: „Mulțumim copiilor din Conțești pentru că ne-au colindat! Ați cântat foarte frumos și vă mulțumim pentru că respectați tradițiile românești. Vă doresc să duceți mai departe colindele noastre, să îi învățați și pe alții cât de bogați suntem în tradiții și în valoarea umană. Vă doresc succes la școală, să ajungeți oameni importanți și să nu uitați niciodată de unde ați plecat. Așa cum nu voi uita nici eu, niciodată, că am plecat din Conțești, județul Dâmbovița. Și spun tuturor asta, cu mândrie! Îmi amintiți de copilărie, când mergeam prin sat cu colindatul.

Acum ceva timp, cea care a înființat Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” și a dat numele școlii dumneavoastră, Doamna Doctor Mioara Mincu, se năștea în Conțești. A fost elevă a școlii, apoi profesor suplinitor – timp de un an, a terminat Facultatea de Medicină și a susținut dispensarul  din sat, înființând acolo și o sală  de nașteri.  Nu a uitat niciodată școala, satul și a continuat să facă multe lucruri bune pentru aceasta pe tot parcursul vieții.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” există de 27 de ani și suntem o familie. Este pentru prima dată când reușim să ne întâlnim aici toți membrii acestei familii, dumneavoastră din Conțești și noi, cei din „Carol Davila”. Ne-am reunit ca o adevărată familie. Ne iubim, ne respectăm, ne ajutăm și vrem să clădim împreună multe lucruri.

Avem alături de noi și pe cei care au lucrat o viață alături de Doamna Doctor Mioara Mincu: doamnele Augustina Cristescu, Georgeta Ionică, Felicia Tudorache, Ștefania Dumitrescu  și Luminița Ghivirigă. Vă mulțumim pentru prezență și ne dorim să învățăm de la dumneavoastră. Vă mulțumim tuturor și să ne vedem cu bine în fiecare an!”

Ca în fiecare an, în preajma Sărbătorilor de iarnă,  grupuri de elevi ai școlii noastre vin să ne colinde. Din an în an, mai mulți şi tot mai talentaţi colindători ne îmbogăţesc sufletele cu urările lor şi cu bucuria pe care o au de a dărui. Coordonaţi de doamna prof. Violeta Zlota, ne-au colindat și anul acesta și i-am primit cu aceeași bucurie.

De mulţi ani alături de noi, grupul MELOS TON ne-a încântat şi anul acesta cu recitalul de colinde interpretate cu atât de mult har.

 

prof. Raluca Brad

( foto: Alina Petre, clasa I C – AMF )

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 295

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes