HPV (Human Papilloma Virus) este cunoscut sub denumirea de virusul Papilloma uman. Se numește Papilloma virus, deoarece unele tipuri de HPV determină apariția verucilor (negilor) sau a papiloamelor, care nu sunt tumori maligne. Totuși, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția persistentă cu HPV. De asemenea, virusul este răspunzător de unele tipuri de cancer la nivelul organelor genitale și orofaringelui (la nivelul gâtului și gurii).

Infecția cu HPV afectează atât femeile, cât și bărbații. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele. Se consideră că aproape fiecare persoană activă sexual este infectată cel puțin o dată pe parcursul vieții. Anumite tipuri de HPV determină la nivelul pielii apariția verucilor sau negilor, iar altele au risc crescut cancerigen.

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea Ministerul Sănătății a extins categoria de vârstă pentru fetele din grupa de vârstă 11 – 18 ani pentru care vaccinarea anti-HPV este gratuită, numărul de doze necesar pentru categoria de vârstă 11 – 14 ani fiind de 2 doze, iar pentru categoria de vârstă 15 – 18 ani fiind de 3 doze.

Ideal, vaccinul trebuie administrat înaintea începerii vieții sexuale sau a infectării cu virusul HPV, deoarece efectele vaccinului scad pe măsura creșterii numărului de parteneri sexuali. Decizia terapeutică cu privire la necesitatea efectuării vaccinului și modul în care se efectuează acesta aparține medicului curant.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților / reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie.

Pentru prevenția infecțiilor cu HPV, se recomandă:

– Evitarea activității sexuale, care este cea mai sigură metodă de prevenție a infecției cu HPV;

– Utilizarea prezervativului și un număr redus de parteneri, care pot reduce, dar nu elimină riscul de transmitere a virusului HPV;

– Screening, prin testarea Babeș Papanicolau, a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 ani;

– Vaccinarea împotriva infecției cu virusul HPV.

Bolile asociate cu infecția cu virusul HPV sunt:

– cancer cervical 100% din cazuri;

– cancer penian 50% din cazuri;

– cancer anal 88% din cazuri;

– cancer vaginal 70% din cazuri;

– cancer vulvar 43% din cazuri.

Vaccinurile HPV stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi, astfel încât atunci când organismul va veni în contact cu virusul HPV anticorpii se vor lega de acesta și vor preveni ca virusul să intre în celule și să le infecteze.

Vaccinurile care se folosesc în prezent sunt vaccinuri de tipul celor care conțin particule asemănătoare virusului, formate din anumite componente din structura virusului HPV. Deoarece nu conțin genomul viral, nu produc infecția. Aceste tipuri de vaccinuri care conțin particule asemănătoare virusului sunt puternic imunogene, ceea ce înseamnă că produc un nivel ridicat de anticorpi în organism, având astfel o eficacitate foarte bună.

Vaccinul HPV produce cel mai puternic răspuns imun atunci când este administrat la pre-adolescenți, înainte ca aceștia să fie expuși la virus. Pentru a produce cel mai bun efect, vaccinurile HPV trebuie administrate între 11 și 12 ani, vaccinarea putând să înceapă și de la vârsta de 9 ani. Vaccinurile sunt recomandate pentru băieți și fete. Studiile au arătat că vaccinarea la o vârstă mică nu este legată cu începerea mai devreme a vieții sexuale.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin și Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

Pe site-ul Ministerului Sănătății se precizează următoarele:

„În primele 6 luni ale acestui an, au fost utilizate 52.066 de doze de vaccin împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății.

Reamintim că, vaccinarea împotriva HPV este gratuită și se realizează în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, pe baza solicitărilor depuse. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită Direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare pentru imunizare.

În perioada 1 ianuarie 2022 – 31 iulie 2022, au fost înregistrate la cabinetele medicilor de familie un număr de 30.201 solicitări de vaccinare (16.545 solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 – 14 ani și 13.665  solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele între 15-18 ani), conform Raportului privind vaccinarea anti – HPV realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin și Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

În jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.

Practic, 5 femei din grupa de vârstă 20 – 50 de ani mor zilnic, în medie, în România, de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită numai prin vaccinarea împotriva virusului HPV.

În spatele cifrelor seci se afă mame, fiice, surori, bunici, prietene sau soții. Pierdute de familiile, copiii sau soții lor. „Poate că cifrele nu au aceeași valoare ca atunci când au un nume.” – subliniază medicul Gindrovel Dumitra.

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcurcul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV. Vaccinul anti-HPV acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație.”

surse: https://www.ms.ro/2022/08/31/vaccinul-anti-hpv-este-disponibil-la-medicii-de-familie-si-la-directiile-de-sanatate-publica/; https://protejeaza-tedehpv.ro/?utm_source=Ve&utm_medium=VeCPC; https://asphd.ro/prevenirea-cancerului-de-col-uterin-prin-vaccinare-anti-hpv-aprilie-2022/

 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 234

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes