Premiul Nobel pentru Medicină 2024 a fost acordat luni americanilor Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN și rolul său în reglarea post-transcripțională a genelor.
Gary Ruvkun și Victor Ambros sunt biologi moleculari.
„Descoperirea lor revoluționară a dezvăluit un principiu complet nou de reglare a genelor care s-a dovedit esențial pentru organismele multicelulare, inclusiv pentru oameni”, a anunțat Academia Regală Suedeză de Științe, care decernează Premiile Nobel.
Anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat unguroaicei Katalin Karikó și americanului Drew Weissman, pionierii vaccinului COVID-19.
***
O descoperire revoluționară
„Premiul Nobel de anul acesta onorează doi oameni de știință pentru descoperirea unui principiu fundamental care guvernează modul în care activitatea genelor este reglementată. Informațiile stocate în cromozomii noștri pot fi comparate cu un manual de instrucțiuni pentru toate celulele din corpul nostru. Fiecare celulă conține aceiași cromozomi, deci fiecare celulă are exact același set de gene și aceleași instrucțiuni. Cu toate acestea, diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele musculare și nervoase, au caracteristici foarte distincte. Cum apar aceste diferențe? Răspunsul constă în reglarea genetică, care permite fiecărei celule să selecteze doar instrucțiunile relevante. Acest lucru asigură că doar setul corect de gene este activ în fiecare tip de celulă.
Victor Ambros și Gary Ruvkun au fost interesați de modul în care se dezvoltă diferite tipuri de celule. Ei au descoperit microARN-ul, o nouă clasă de molecule ARN foarte mici care joacă un rol crucial în reglarea genelor. Descoperirea lor revoluționară a dezvăluit un principiu complet nou de reglare a genelor, care s-a dovedit a fi esențial pentru organismele multicelulare, inclusiv pentru oameni. Astăzi se știe că genomul uman codifică peste o mie de microARN-uri. Descoperirea lor surprinzătoare a dezvăluit o dimensiune complet nouă a reglementării genelor. MicroARN-urile s-au dovedit a fi de o importanță fundamentală pentru modul în care organismele se dezvoltă și funcționează”, se menționează în comunicatul Academiei Regale Suedeze de Științe.
***
Doi profesori din SUA
Victor Ambros, născut în 1953 în Hanover, New Hampshire, SUA, are un doctorat obținut la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Cambridge, MA, în 1979, unde a realizat și cercetări postdoctorale între 1979 și 1985. În 1985, a devenit cercetător principal la Universitatea Harvard, Cambridge, MA. A fost profesor la Școala de Medicină Dartmouth din 1992 până în 2007. În prezent, este profesor Silverman de Științe Naturale la Școala de Medicină a Universității din Massachusetts, Worcester, MA.
Gary Ruvkun s-a născut în Berkeley, California, SUA, în 1952, și a obținut doctoratul la Universitatea Harvard în 1982. A fost bursier postdoctoral la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Cambridge, MA, între 1982 și 1985. În 1985, a devenit cercetător principal la Spitalul General din Massachusetts și la Școala Medicală Harvard, unde în prezent este profesor de genetică.
***
Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, acordat de Adunarea Nobel la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, este primul dintre premiile acordate în fiecare an în numele Fundației Nobel.
În zilele următoare vor urma premiile Nobel pentru fizică (marți), chimie (miercuri), literatură (joi), pace (vineri) și economie (lunea viitoare).
Câștigătorii premiului pentru medicină, acordat pentru prima dată în 1901 germanului Emil von Behring, au devenit rareori nume cunoscute în afara cercurilor științifice.
Printre excepții se numără britanicul Sir Alexander Fleming, premiat în 1945 împreună cu Ernst Chain și Sir Howard Florey pentru descoperirea penicilinei și a efectelor sale curative, și rusul Ivan Pavlov în 1904 și câinii săi, condiționați să saliveze la sunetul unui clopoțel.
sursa: www.puterea.ro
prof. Raluca Brad