Premiul Nobel pentru Medicină pentru anul 2023 a fost acordat cercetătorilor Katalin Kariko și Drew Weissman pentru dezvoltarea vaccinurilor ARN mesager contra Covid-19.
Cei doi au fost premiați „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri eficiente cu ARNm împotriva Covid-19”, a anunțat juriul.
Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, acordat de Adunarea Nobel la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, este primul dintre premiile acordate în fiecare an în numele Fundației Nobel.
„Câștigătorii au contribuit la dezvoltarea, într-un ritm fără precedent, a vaccinurilor pentru una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă”, au adăugat organizatorii.
Kariko și Weissman, colegi de lungă durată la Universitatea din Pennsylvania, au câștigat deja mai multe premii prestigioase pentru cercetările lor, inclusiv premiul Lasker în 2021, considerat adesea un precursor al premiului Nobel.
Prin recompensarea duo-ului, Comitetul Nobel se îndepărtează de practica sa obișnuită de a recompensa cercetările care datează de câteva decenii.
Descoperirile lor decisive datează din 2005, iar primele vaccinuri cu ARN mesager împotriva Covid-19 au fost fabricate ulterior de Pfizer/BioNTech și Moderna.
În plină pandemie, multe persoane s-au familiarizat cu principiul vaccinurilor cu ARN mesager: acestea se concentrează pe o mică parte a virusului – în cazul SARS-CoV-2, așa-numita proteină „Spike” – și au ca scop injectarea în organism a unor șiruri de instrucțiuni genetice, numite ARN mesager, care instruiesc organismul să producă această proteină.
Inofensiv în sine, acest „Spike” al coronavirusului este apoi detectat de sistemul imunitar, care produce anticorpi.
„Descoperirile celor doi laureați ai premiului Nobel au fost esențiale pentru dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19 în timpul pandemiei care a debutat la începutul anului 2020. Prin descoperirile lor revoluționare, care au schimbat în mod fundamental înțelegerea noastră despre modul în care ARNm interacționează cu sistemul nostru imunitar, laureații au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă”, a explicat Academia Suedeză.
Katalin Karikó s-a născut în 1955 în Szolnok, Ungaria. Și-a obținut doctoratul la Universitatea din Szeged în 1982 și a efectuat cercetări postdoctorale la Academia Maghiară de Științe din Szeged până în 1985.
Apoi a efectuat cercetări postdoctorale la Universitatea Temple din Philadelphia și la Universitatea de Științe ale Sănătății din Bethesda. În 1989, a fost numită profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania, unde a rămas până în 2013.
După aceea, a devenit vicepreședinte și, ulterior, vicepreședinte senior la BioNTech RNA Pharmaceuticals. Din 2021, este profesor la Universitatea din Szeged și profesor adjunct la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.
Drew Weissman s-a născut în 1959 în Lexington, Massachusetts, SUA. Și-a primit diplomele de doctor în medicină și doctorat de la Universitatea din Boston în 1987.
Și-a făcut pregătirea clinică la Beth Israel Deaconess Medical Center din cadrul Harvard Medical School și a efectuat cercetări postdoctorale la National Institutes of Health.
În 1997, Weissman și-a înființat grupul de cercetare la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania. El este profesor în domeniul cercetării privind vaccinurile și director al Institutului Penn pentru inovații ARN.
Premiul, unul dintre cele mai prestigioase din lumea științifică, a fost decis de către Adunarea Nobel a Universității de Medicină Karolinska Institute din Suedia și vine la pachet cu 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari).
Premiul pentru Medicină de anul trecut a fost acordat suedezului Svante Paabo pentru secvențierea genomului omului de Neanderthal, o rudă dispărută a omului de astăzi, și pentru descoperirea unei rude umane necunoscute până acum, Denisovans.
După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.
surse: www.g4media.ro; www.hotnews.ro
prof. Raluca Brad