În data de 28.04.2015, s-a desfășurat un nou curs Masterclass pentru elevii anului III ( toate calificările ) și absolvenții SPSCD, organizat de Clubul Absolvenților. Tema acestei întrevederi a fost „Povesti de succes ale absolvenților Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
Invitații speciali au fost atât absolvenți ai SPSCD, cât și asistenți medicali, ce au avut-o ca mentor pe doamna dr. Mioara Mincu, fondatorul școlii noastre:
- doamna Dorela Listar, absolventă a promoției anului 1963, membră a Asociației de Nursing;
- doamna Carmen Nicolae, fost asistent medical, la formarea căreia un rol important l-a avut doamna dr. Mioara Mincu, membră a Asociației de Nursing;
- doamna Doina Călinescu, director de îngrijiri la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, fostă absolventă a SPSCD, care a avut-o ca mentor pe doamna Dr Mioara Mincu;
- doamna Liliana Moise, asistent șef Secția ATI – Pediatrie la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, absolventă a SPSCD;
- doamna prof. Gina Tulache, responsabil Catedra de Nursing și Științe, absolventă a SPSCD;
- doamna prof. Anca Grecu, responsabil Catedra AMF, absolventă a SPSCD.
În deschiderea activității, doamna director a Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Daniela Stoian, a adresat câteva cuvinte invitaților: „Cred că aveți nu numai o poveste de succes, ci mai multe povești în sufletul dvs. Vă așteptăm cu drag să veniți să ni le spuneți și pe celelalte! Ne dorim să fiți alături de elevii noștri, să aibă și ei povești de succes!”
Doamna prof. Aurelia Șova, Director Adjunct al SPSCD a afirmat: „O felicit pe doamna profesor Adriana Păunescu, cea care a inițiat și dezvoltat aceste activități, cursuri Masterclass. Faptul că sunt foarte mulți elevi prezenți este un lucru foarte bun și i se datorează. Vă mulțumesc pentru prezență și aștept cu nerăbdare să cunosc poveștile fiecăruia dintre dumneavoastră”.
În prezentarea sa, doamna Dorela Listar i-a surprins în mod plăcut pe cei prezenți în sală, prin devotamentul față de profesie, de formarea continuă, prin implicarea și prezența activă la diverse conferințe, în cadrul cărora se discută problema omului aflat în suferință, a mamei aflată în dificultatea creșterii și îngrijirii copilului nou-născut. De asemenea, ne-a impresionat prin acțiunea sa de a sponsoriza din resurse proprii lucrările elevilor ce acordă importanță acestor subiecte. Doamna Dorela Listar a activat elevii noștri prin sensibilitatea, dăruirea și iubirea manifestată față de oameni, în general, îndemnându-i pe aceștia spre a-și forma și educa abilitățile de comunicare empatică în relația cu pacientul, numind profesia de asistent medical „o artă”.
Dorela Listar: „Trebuie să-ți alegi profesia cu drag, cu pasiune și să crezi în ea. Trebuie să dați dovadă de dragoste față de pacient. Să considerați că fiecare om pe care îl îngrijiţi este o rudă de a voastră.
A fi asistent medical, indiferent unde lucrezi, este o artă. Dacă nu deții această artă, te retragi la timp. Nu este o profesie pe care să o faci pentru un salariu sau un post sigur. Trebuie să o faci cu devotament. Sper că ați venit la această minunată școală cu tot sufletul și veți pleca cu dragoste pentru pacient, care este cel mai bun medicament pentru acesta. Vă rog să fiți oameni cu oamenii! Să fiți sora celui din spital, mama celui din salon. Să găsiți timpul, măcar 5 minute, să-l mângâiați pe acel pacient. V-ați ales o profesie grea, dar dacă v-ați ales-o cu drag veți face față tuturor încercărilor.”
Doamna Carmen Nicolae a insistat în expunerea sa asupra necesității viitorului asistent medical de a se forma și perfecționa continuu, amintind de parteneriatele sale cu școli din Statele Unite ale Americii și Anglia.Carmen Nicolae: „Este important să fiți atenți cu pacienții, să vă purtați frumos cu aceștia. Poate unii dintre dvs. ați fost pacienți sau ați avut rude și ați cunoscut diverse atitudini. O mare parte din procesul de vindecare constă în ascultarea pacientului.”
Doamna Doina Călinescu a transmis elevilor informații cu privire la întreaga sa activitate profesională, amintind de spiritul bonom al doamnei dr. Mioara Mincu, cea care i-a oferit o pregătire în particular pentru această profesie și a sprijinit-o ori de câte ori a avut nevoie. Expunerea sa a impactat dorința elevilor noștri de a se dezvolta profesional, prin amintirea nenumăratelor cursuri și formări ce i-au conferit actualul statut, acela de director de îngrijiri. De asemenea, a atras atenția asupra eticii și deontologiei asistentului medical, asupra importanței păstrării confidențialității informațiilor despre pacient și diagnostic, a cunoașterii drepturilor pacientului, a relației cu medicii și colegii, asupra atitudinii, persuasiunii și ținutei în această profesie nobilă. Doamna Călinescu a punctat și importanța formării continue, a participării la cursurile de perfecționare profesională.Doina Călinescu: „Am în subordine 600 de asistenți medicali și infirmieri, printre care și foști colegi de ai dvs., care sunt foarte bine pregătiți. Fiți mândri deoarece sunteți elevi ai acestei școli! După părerea mea este una dintre cele mai bune școli sanitare existente și beneficiați de o pregătire foarte bună. Și voi puteți deveni asistenți șefi sau directori de îngrijiri. Trebuie doar să vă doriți, să fiți oameni corecți, cu voi, cu colegii, să vă placă această profesie extrem de frumoasă.”Doamna Liliana Moise i-a impresionat vizibil pe toți cei prezenți în sală prin povestea sa de succes: a absolvit școala la vârsta de 18 ani, timp de 6 luni a practicat profesia în zone rurale, confruntându-se cu problema asistentului dornic de a face bine pacientului, dar care nu dispune însă de resursele materiale necesare. Profesionalismul de care a dat dovadă a fost remarcat, ajungând să profeseze pe o secție pe cât de importantă, pe atât de dificilă – ATI Pediatrie. Deși are o experiență de mulți ani, are familie și copii ce depășesc vârsta majoratului, doamna Liliana Moise urmează Facultatea de Asistenți Medicali, din dorința de a se perfecționa, de a cunoaște mai multe, de a fi mai bună în profesie. De asemenea, doamna Liliana Moise a sfătuit elevii să manifeste seriozitate și dorința de cunoaștere în stagiul practic, deoarece încă de pe acum pot fi selectați pentru a fi angajați în momentul finalizării studiilor.
Doamna prof. Gina Tulache: „Am terminat această școală în anul 1997. Mulți dintre colegii mei lucrează în spitale. Pe mine m-a atras mai mult latura gerontologiei. Am lucrat 6 ani ca asistent medical cu persoanele vârstnice. Am învățat foarte multe la locul de muncă. Am condus timp de 10 ani un centru de îngrijire. La un moment dat, mi-am dat seama că nu e suficient să cunoști vârstnicul doar din punct de vedere medical și am urmat studiile universitare la Facultatea de Psihologie și Sociologie. Mi-am continuat perfecționarea, având și doctoratul în sociologie, pe studiul persoanei vârstnice, pentru a acoperi în felul acesta toate necesitățile și problemele de orice natură pe care le ridicau persoanele în vârstă. Din anul 2011 sunt și profesor de nursing la SPSCD și în prezent responsabilul catedrei de nursing. Chiar dacă alegeți să nu deveniţi asistenţi medicali, în școala noastră există posibilitatea să rămâneți la catedră și să descoperiți în continuare tainele acestei profesii frumoase alături de elevi.”
Doamna prof. Anca Grecu: „Sunt onorată să fiu alături de persoane remarcabile, cu asemenea povești deosebite. Am absolvit această școală în anul 2001, iar din 2011 sunt profesor. Experiența anterioară din domeniul farmaceutic m-a ajutat la catedră. Trebuie să spun că și profilul asistentului de farmacie implică bunăvoință, zâmbet, respect, susținere morală înainte de tratamentul medicamentos.”