Analiza publicată de Adevărul prezintă starea învățământului particular din România. Școlile postliceale sanitare particulare se evidențiază ca fiind o primă alegere vocațională pentru absolvenți.

Românii sunt din ce în ce mai dispuşi să plătească mii de euro pentru a-şi educa copiii în sistemul privat. Cele mai căutate sunt şcolile postliceale sanitare, care asigură un loc de muncă atât în spitalele din ţară, cât şi în cele din străinătate.

Dotarea şcolilor, numărul mic de elevi într-o clasă, un Bacalaureat recunoscut internaţional, metodele de predare occidentale şi cursurile ţinute în limbi străine fac ca tot mai mulţi părinţi să-şi înscrie copiii la şcolile particulare din învăţământul preuniversitar, fie ele grădiniţe, şcoli gimnaziale sau postliceale. Aproape 96.000 de elevi studiază anul acesta în învăţământul preuniversitar privat din România, cei mai mulţi, aproape jumătate, fiind în învăţământul postliceal sanitar (aproape 50.000), urmat de grădiniţe (aproape 20.000).

„Şcolile private au o reputaţie bună, iar părinţii urmăresc şi calitatea condiţiilor în care învaţă copiii lor. Nu este vorba neapărat că sunt profesori mai buni, ci că tot procesul de învăţare este  mai bun datorită condiţiilor. De asemenea, mai este un factor: nevoia de segregare, adică părinţii vor ca ai lor copii să fie alături de alţi elevi din acelaşi mediu social, mai avut. Nu este ceva anormal, întotdeauna oamenii au format grupuri în funcţie de afinităţi“, a explicat sociologul Mircea Kivu.

Succesul învăţământului postliceal sanitar

Cel mai mare boom s-a înregistrat în ultimii ani în sectorul poslicealelor sanitare. Aproape 50.000 de tineri sunt înscrişi în învăţământul postliceal sanitar, de departe cel mai de succes în mediul privat, dintre toate formele de învăţământ, crescând cu aproape 20.000 de elevi în ultimii patru ani. Succesul acestor unităţi şcolare stă mai ales în diploma recunoscută în UE, care le poate aduce tinerilor joburi bine plătite peste hotare.

La fel ca doctorii care iau drumul străinătăţii după ce termină Medicina, şi cei care urmează cursurile de la posticealele sanitare aleg să plece din ţară.

„Creşterea interesului pentru învăţământul postliceal poate avea legătură cu cererea crescută de personal din domeniul sanitar şi cu slujbele bine plătite mai ales în spitale sau clinici din afara ţării.

În România sunt organizate chiar târguri de joburi dedicate sistemului sanitar la care sunt prezentate ofertele angajatorilor din străinatate”, a explicat expertul în educaţie Tincuţa Apăteanu.

Mulţi se reorientează profesional

Directorul ARACIP, Şerban Iosifescu, vorbeşte însă despre un nou fenomen: tinerii caută să se reorienteze spre calificări bănoase. De altfel, directoarea Şcolii Sanitare Postliceale „Carol Davila” din Bucureşti, Florinela Ionescu, susţine că în multe cazuri este vorba de reconversie profesională, inclusiv a celor cu studii superioare.

„Sunt tineri care urmează cursurile noastre deşi au terminat o facultate, unii pe acelaşi domeniu, dar alţii vin din alte domenii. Într-adevăr, în ultimii ani a crescut interesul pentru postliceala sanitară fiindcă oferă o calificare sigură şi sunt elevi care vor să plece în străinătate cu această calificare, unde sunt bine plătiţi”, a explicat directoarea. Articolul îl puteți citi integral la link.

SURSA: www.adevarul.ro, publicat pe 12 mai 2014

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 439

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes