Școala Postliceala Sanitară „Carol Davila” continuă să ofere elevilor de liceu perspective pentru o carieră în domeniul asistenței medicale prin organizarea de întâlniri, în cadrul cărora sunt prezentate activităţi specifice.
Scopul evenimentului Ziua Porților deschise, organizat joi – 29 martie 2018, a fost de a acorda elevilor de liceu sprijin în orientarea profesională, de a veni în întâmpinarea nevoilor acestora și de a-i ajuta să urmeze profesia de asistent medical.
Un alt scop al activității a fost acela de a consolida parteneriatul pe care îl avem cu unitățile de învățământ de nivel liceal, în vederea eficientizării orientării școlare și profesionale a elevilor.
Cu această ocazie, ne-am bucurat din nou de prezența doamnei Cristina Iurișniți, deputat USR, membru în Comisia pentru Învăţământ, Știinţă, Tineret şi Sport a Camerei Deputaților, care a subliniat importanța Educației pentru sănătate în rândul liceenilor.
Doamna deputat a demarat anul trecut o campanie pentru introducerea materiei „Educaţie pentru Sănătate“ (inclusiv Educaţie Sexuală) în toate şcolile din România. „Tragem un semnal de alarmă! Copiii şi tinerii noştri au nevoie de informaţii din surse sigure pe teme de educaţie nutriţională, stil de viaţă sănătos, prevenţie, educaţie pentru sănătatea sexuală şi pentru reproducere, pentru viaţa de familie. Să nu ne mai mirăm că rata obezităţii este printre cele mai mari din Europa! La fel şi rata sarcinilor accidentale la adolescentele de 15 ani. Ce fel de viitor vrem să le oferim copiiilor noştri?“ (sursa: adevarul.ro)
Prezent la eveniment, domnul prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a apreciat inițiativa doamnei deputat și a afirmat: „Ne dorim să însuflețim și să schimbăm mentalități, să dăm curaj oamenilor să-și modifice obiceiuri de viață instituite poate de-a lungul multor ani, să formăm copii și tineri care apoi să-și influențeze spre schimbare părinții și bunicii. Toate eforturile sunt pentru a susține pledoaria Educației pentru Sănătate. Profesia de asistent medical este cea mai căutată la nivelul Uniunii Europene, iar noi suntem cea mai bună și mai mare școală sanitară privată din țară și membră în elita instituțiilor de educație medicală de pe continent. Dacă aveți Vocație, Ambiție, Pasiune și vă considerați capabili să vă pregătiți la cele mai bune standarde internaționale și apoi să practicați performant, cu sfințenie și responsabilitate, această profesie nobilă (și astfel să vă îndepliniți misiunea), vă invităm să vă alăturați poveștii noastre de succes. Numai împreună cu voi o vom putea continua și o vom face mai frumoasă!
De 28 de ani școala noastră pregătește Educatori pentru Sănătate și astfel se constituie într-un agent activ pentru Sănătatea Europei.”
Doamna director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila, prof. Aurelia Şova, i-a întâmpinat pe liceeni şi i-a felicitat pentru participarea la acest eveniment important pentru orientarea lor profesională şi pentru îmbogăţirea cunoştinţelor despre sănătate: „Astăzi aveți ocazia să cunoaşteţi mai bine Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, să participaţi la lecţii de igienă şi educaţie pentru sănătate, urmate de concursuri pentru testarea cunoştinţelor. Educatorii pentru sănătate, profesori şi elevi din şcoala noastră, vă vor prezenta şi câteva dintre proiectele şcolii, importante pentru formarea la standarde înalte a asistenţilor medicali, pentru a fi competitivi pe piaţa muncii interne şi internaţionale. Vă doresc mult succes!”
La eveniment au participat elevi din liceele bucureştene şi din zonele limitrofe: Liceul Tehnologic „Elie Radu”, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, Colegiul Tehnic „Petru Rareș”, Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”, Liceul Teoretic Bilingv „Miguel De Cervantes”, Colegiul Național „Matei Basarab”, Colegiul Tehnic Feroviar „Mihai I”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Colegiul Tehnic „Media”, Liceul Tehnologic „Dimitrie Bolintineanu”, Colegiul Tehnologic „Grigore Cerchez”, Liceul Teoretic „Ion Ghica” Răcari.
Liceenii au avut ocazia să cunoască cele 3 calificări profesionale prin participarea la activități care au avut ca teme:
-Abuzul de substanțe; Stresul și depresia; Contracepția; Infecțiile cu transmitere sexuală – calificarea asistent medical generalist;
-Ora de nutriție; Laboratorul de frumusețe – calificarea asistent medical de farmacie;
-Igiena posturală la adolescenți – calificarea asistent medical de balneofiziokinetoterapie şi recuperare.
Organizatorii și coordonatorii acestei activități au fost doamna prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”; prof. Anca Grecu, șef Catedra de Farmacie, director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”; prof. Andreea Csolti ( șef Catedra de Nursing și Științe ); prof. Gelu Costache ( șef Catedra Balneofiziokinetoterapie și Recuperare ), prof. Alina Grecu ( șef Catedra Socio-Umane ); prof. Nicoleta Oprea ( responsabil Comisia de Proiecte și Programe Educative ); prof. Maria Baldovinescu; prof. Raluca Kiyak; prof. Marilena Pușcaș; prof. Arina Cristea; prof. Mioara Marcu; prof. Iulia Leuciuc; prof. Elena Păduraru; dr. Elena Achim; prof. Anca Mihai; prof. Cristina Costache, prof. Claudia Săndulescu; prof. Andreea Damian; prof. Maria Dumitrică; prof. Alice Ragazan; prof. Adina Preda; prof. Mirela Avram; prof. Adriana Păunescu; prof. Raluca Simion; prof. Daniela Vlădescu; prof. Raluca Brad. Elevii noștri s-au implicat în număr mare în această activitate și au coordonat echipele de liceeni, oferindu-le informații despre școală și profesia de asistent medical.
Prof. Alina Grecu ( șef Catedra Științe Socio-Umane ), prof. Nicoleta Oprea ( responsabil Comisia de Proiecte și Programe Educative ) și prof. Raluca Kiyak le-au prezentat liceenilor detalii despre admitere și activitățile organizate de școala noastră.
Pentru calificarea asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare a fost organizat atelierul cu tema „Igiena posturală la adolescenți”. Prof. Maria Dumitrică și prof. Gelu Costache ( șef Catedra de Balneofiziokinetoterapie și recuperare ) au lucrat cu tinerii liceeni veniți în vizită, au conceput exerciții și metode de prevenire și tratare a scoliozei, cifozei și lordozei. Liceenii s-au implicat în această activitate, descoperind dinamica și frumusețea domeniului medical de recuperare, arătând chiar interes în urmarea profesiei de asistent medical de balneofiziokinetoterapie.
Calificarea Asistent Medical de Farmacie, sub coordonarea doamnei prof. Anca Grecu ( șef Catedra de Farmacie, director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” ) a prezentat o activitate intitulată „Laboratorul de frumusețe”. Elevii de liceu au intrat în atmosfera unui laborator de farmacie la invitația elevilor noștri și a cadrelor didactice prezente – prof. Arina Cristea, prof. Marilena Pușcaș și prof. Mioara Marcu – și au preparat o emulsie cosmetică.
Tinerii oaspeți au fost dornici să se implice, astfel că au luat parte la cântărirea substanțelor, amestecarea componentelor și ambalarea preparatului obținut. Toată lumea a testat și a apreciat emulsia preparată.
Tot Catedra de Farmacie a organizat și activitatea denumită „Ora de nutriție”, susținută de prof. Elena Păduraru, prof. Iulia Leuciuc.
Activitățile desfășurate de Catedra de Nursing și Științe s-au bucurat de prezența unui număr mare de liceeni, dornici să afle informații și să împărtăşească problemele lor de viață legate de subiectele abordate: prof. Cristina Costache – „Contracepția”; prof. Claudia Săndulescu – „Infecțiile cu transmitere sexuală”; prof. Anca Mihai – „Stresul și depresia”; dr. Elena Achim – „Abuzul de substanțe”
Din discuțiile purtate cu elevii s-au identificat problemele reale ale adolescenților și factorii care determină sau favorizează aceste probleme.
Întâlnirea dintre elevii Şcolii „Carol Davila” cu liceenii le-a oferit acestora din urmă prilejul de a cunoaşte aspecte ale vieţii de elev în „Carol Davila” şi perspectivele pe care școala le oferă pentru a deveni asistent medical.
Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este o instituţie de învăţământ preuniversitar particular acreditată, cu experienţă de 28 de ani în Educaţia pentru Sănătate, care pregătește asistenți medicali în trei calificări profesionale acreditate: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare.
Fondată în 1990 şi condusă până în anul 2008 de către Doamna Dr. Mioara Mincu, şcoala îşi continuă acum activitatea sub patronajul Fundaţiei Umaniste „Dr. Mioara Mincu”.
Mulțumim tuturor colaboratorilor din liceele partenere, cadrelor didactice și elevilor școlii noastre care s-au implicat în buna desfășurare a acestui eveniment!
prof. Raluca BRAD