Luni, 15 octombrie, Clubul Absolvenților a demarat suita activităților de tip MasterClass: „Știu! Pot! Simt! Cunosc! Devin cel mai bun!”.
Tema evenimentului – „Pledoarie privind pregătirea preoperatorie și îngrijirea postoperatorie a pacientului – ghid medical pentru asistenții medicali” – a fost abordată de către invitatul nostru de onoare, conf. dr. Jean Ciurea, neurochirurg și cercetător în neuroștiințe, coordonator al Centrului de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”.
Prezentă la activitate, doamna director adjunct, prof. Anca Grecu, a adresat următorul mesaj: „Îi mulțumim invitatului nostru pentru alăturarea sa în proiectul Clubului Absolvenților de a forma profesioniști. Pentru școala noastră, menținerea acestor relații confirmă misiunea de a forma Educatori pentru Sănătate. Ne dorim să menținem această colaborare care se concretizează deja prin participarea elevilor noștri la stagiul clinic din cadrul Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar -Arseni”.
În debutul prezentării sale, domnul doctor a evidențiat impactul războiului și al conflictelor asupra domeniului sănătății, atribuind respectul cuvenit surorilor medicale, care continuă activitatea medicului, indiferent de condițiile de muncă.
Cu privire la acest aspect, doctorul Jean Ciurea a accentuat noblețea profesiei, a cărei misiune este de a dărui, indiferent de efortul asociat – empatia fiind o trăsătură de bază a asistentului medical generalist. În acest context, Jean Ciurea a comparat activitatea surorii medicale cu cea a unei călugărițe, care îl slujește pe Isus, întocmai cum doctorul și asistenta medicală slujesc pacientul. Spațiul acestei slujiri este sala de operație, comparată cu altarul spre care specialistul în domeniul sănătății își concentrează jertfa, prin cumulul eforturilor și a energiei, către un volum mare de muncă.
„Când veți păși în temple / spital / sala de operație, dispoziția voastră este foarte importantă, nu doar în relația cu colegii, ci mai ales în relația cu pacienții. Lăsați acasă problemele, iar când intrați acolo deveniți OAMENI, nu din obligație, ci doar pentru că așa se slujește sacrul și pentru că așa se respectă haina albă.”
Încă din vechi timpuri, asistentele medicale erau angajate și după criteriul frumuseții acelui zâmbet luminos, cu o mare putere de vindecare a pacientului, prin întărirea speranței că vă mai vede și mâine. Atitudinea conținătoare, securizatoare, caldă și zâmbitoare, împachetate într-o atitudine de înaltă decență, poate activa driver-ul spre dorința de vindecare nutrită de pacient.
Toți pacienții resimt nevoia de a se confesa, iar specialistul cel mai apropiat sufletului lor, sunteți voi, asistenții medicali, întrucât nu oricine are acest „dar duhovnicesc”. Printr-o atitudine empatică, voi puteți da sens profesiei. Rolul vostru e să observați realitatea stării lor de sănătate. Doar astfel veți obține informații utile despre factorii generatori de boală, despre tratamentele colaterale la care recurg, despre viața familială, deloc de neglijat în ceea ce privește patogeneza. „Implicați-vă responsabil pentru a înțelege contextul situațional, în scopul identificării soluțiilor, nu pentru a găsi vinovații.”
O atitudine adecvată unui asistent medical dedicat este, pe lângă disponibilitatea în relația cu pacientul, și preocuparea pentru a urmări și surprinde evoluția stării de sănătate a acestuia. În acest sens, familiarizarea voastră cu citirea analizelor medicale, cu utilizarea calculatorului și a internetului, cu administrarea tratamentului și a procedurilor medicale, contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului. „Toate aceste intervenții și preocupări reprezintă cărămizi care construiesc evoluția voastră profesională. Când mergeți la vânătoare sau la război, trebuie să aveți la voi toate armele, iar tehnologia nu trebuie să vă fie străină.”
Sacralitatea profesiei este justificată de către neurochirurgul Jean Ciurea prin imaculata haină albă, indicator de status care comunică „puterea dăruirii dintr-un eșafod al curățeniei sufletești”. Indiferent de problemele personale, asistentul medical trebuie să dețină o dispoziție emoțională pozitivă și adecvată în relația cu pacientul anxietat înainte de / sau după o intervenție chirurgicală.
„Trebuie să faceți un apostolat, dacă ați ales această profesie, putând interveni adecvat, doar dacă simțiți că aveți dăruie și har față de acest domeniu, pentru că doar astfel veți avea spor și veți putea funcționa adecvat. Este un act de maximă concentrare și meditație, ca urmare a deținerii conștiinței de a oferi celui aflat în suferință doar ceea ce este mai bun. Orice degenerare în atitudinea voastră profesională sabotează implicit relația cu pacientul. Trebuie să existe o considerație pentru ceea ce puteți dărui. Focalizarea pe pregătire este importantă. Cu toate acestea, profesia de asistent medical nu înseamnă doar asimilarea unor cunoștințe, ci reprezintă un sacrificiu, care atrage capacitatea de a dărui, este o jertfă a voastră în sprijinul celor care vă solicită ajutorul.”
În continuare, domnul doctor atrage atenția asupra necesității dezvoltării plenare a viitorului asistent medical, urmând un program educațional adecvat potențialului intelectual, fiind preocupat și de cunoștințele lingvistice: „Orice acțiune pe care o inițiați stă în puterea voastră. Trebuie să știți ce vrea inima! Puterea constă în a alege să faceți ce vrea ea, să nu o înșelați pentru că altfel riscați să intrați în conflict cu ea.”
Întrebarea unuia dintre elevi: „De ce neurochirurgie?” și răspunsul doctorului Jean Ciurea au deturnat atenția elevilor noștri către o altă etapă importantă în acest proces al dezvoltării profesionale: conștientizarea resurselor personale, în acord cu care se vor orienta către o anumită secție. Aflăm astfel că preocuparea medicului Jean Ciurea pentru starea de sănătate a omului se originează în copilărie, când tatăl său, care practica tot chirurgia, obișnuia să evalueze starea pacientului cu ajutorul unui ceas primit cadou de la bunicul patern. Această imagine onirică a activat dorința de a înțelege magia acestor intervenții ale tatălui său. Amintirilor din copilăria doctorului Ciurea li se adaugă intervenția mentorilor săi (profesorul de matematică și anatomie), care nu doar i-au confirmat potențialul intelectual, ci l-au învățat cum să învețe, inspirându-i orientarea în profesie. „Neurochirurgia a fost o alegere motivată doar de dorința de a înțelege creierul uman, îndeosebi interferența acestuia cu câmpul electromagnetic, respectiv cu conștiința noastră extinsă.”
În finalul prezentării sale, domnul conf. dr. Jean Ciurea a transmis elevilor noștri următorul mesaj: „Priviți cu mândrie și onoare către profesia aleasă, evitând a face compromisuri. Nu vă feriți să visați, nu vă limitați în alegerile la care recurgeți, stabiliți-vă ținte înalte, menținându-vă activă nevoia de cunoaștere, întrucât cunoașterea stă la baza motivației existențiale!”
Feedback-ul profesorilor și al elevilor prezenți la eveniment a fost unul majoritar pozitiv și adaug câteva dintre declarațiile acestora:
Prof. Mirela Avram:„Aş fi vrut să îmi lipesc cuvintele de fiecare celulă. Am reuşit să păstrez emoţia şi să mă las inspirată de viaţa OMULUI Jean Ciurea, un OM care slujeşte în altarul medicinei pentru nevoile altor oameni. Un OM care în halatul alb al pocăinţei iubeşte şi respectă pacientul, asistentul medical şi medicul – echipa care lupta pentru ca binele să învingă în orice boală. Cuvintele domului Conf. Dr. Jean Ciurea, medic neurochirurg, s-au aşezat într-o poveste de viaţă, transmițând tuturor celor din sală îndemnul de a fi implicat, responsabil, dornic de cunoaștere și de a dezvolta abilităţi de comunicare pentru a duce şi menţine lupta, speranţa şi zâmbetul celui aflat în suferinţă. Mulțumesc pentru modelul valoros oferit!”
Prof. Alice Ragazan: „O încântare, o mângâiere pentru minte și suflet. Medicul Ciurea oferă prezență, înțelepciune și lecții de bun simț. Într-o lume „zbuciumată”, uitasem, pentru un timp, că mi-am promis să-mi urmez dascălii întâlniți în anii petrecuți prin școli. Îndemnul domnului doctor: „E lupta ta! Poart-o cu demnitate până la capăt!” , mi-a reamintit să nu mă abat de la valorile proprii. E important să facem tot ce ne stă în putere. Astfel, putem evita autojudecarea, criticile și regretele inutile. Să aplicăm puterea cuvântului în sensul adevărului și să nu ne mai prefacem ceea ce nu suntem, deoarece ne este teamă că vom fi respinși. Îi mulțumesc pentru că există OMUL Jean Ciurea și nu doar neurochirurgul Jean Ciurea. De astfel de oameni avem nevoie în educarea elevilor noștri.”
Astride Tshimama, elevă în anul III A: „Astfel de învățături am nevoie să primesc: despre empatie, despre iubirea față de pacient și colegul meu, despre demnitate și despre importanța de a privi profesia de asistent ca fiind impecabilă.”
Elena Apostol, absolventă a școlii noastre, promoția 2018: „Participarea la aceasta activitate mi-a reîmprospătat ideea referitoare la noblețea profesiei pe care am ales-o, noblețe renăscută nu doar din informațiile vehiculate de interlocutor, cât mai ales din exemplul personal al invitatului acestei întâlniri. Mult succes echipei care coordonează și organizează evenimentele masterclass. Acum chiar „Știu! Pot! Simt! și Vreau să Devin cea mai bună!”
Personal, îmi „justific dorința de a-l invita pe domnul conf. dr. Jean Ciurea la activitățile Clubului Absolvenților, tocmai datorită preocupărilor sale în cercetarea legăturii dintre creier și psihicul uman, fiind unul dintre puținii medici care admit că la baza etiologiei bolilor se află îndeosebi cauze de natură emoțională.
Dincolo de vasta sa experiență în domeniul neurochirurgiei, ne-a surprins nu doar atitudinea deschisă și stilul ales în abordarea temei întrevederii, cât mai ales prețuirea față de profesie, față de pacient, față de asistentul medical și imaculatul său halat alb.
Și iată cum, încă o dată, se evidențiază importanța a două domenii cu rol catalizator în dezvoltarea fiecăruia: sănătatea și învățământul, cu referire îndeosebi la profesiile asociate acestora.
În final, contează doar hrănirea nevoii noastre de a rămâne oameni, evitând riscul de a pacta cu rigiditatea în atitudine, ori de a ne abandona în ariditatea unor expuneri!”
Prof. Adriana PĂUNESCU
Responsabil al Comisiei de Monitorizare a Inserției Absolvenților pe Piața Muncii
Clubul Absolvenților