Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” oferă posibilitatea elevilor săi de a se forma la standarde europene, de a-şi dezvolta competenţele profesionale şi lingivstice.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este o școală europeană preocupată permanent de pregătirea teoretică și practică a elevilor conform cu standardele și cerințele internaționale.

Școala noastră asigură elevilor posibilitatea interacţiunii cu studenți din alte ţări, fie prin participarea la schimburile de experienţă, fie prin contactul pe care îl realizează cu studenţii în timpul activităţilor din şcoală.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, cu o experiență în educație de peste 33 de ani, este prima școală din București ce a devenit membră a Modulului European de Nursing (ENM), activând din anul 1999.

Modulul European de Nursing este o reţea de şcoli şi universităţi din Europa (din ţări precum: Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Norvegia, Franţa, Belgia, Spania, Italia, Țările de Jos, Elveţia, Bulgaria, Macedonia, Serbia etc.), ce are ca activitate principală schimbul de experienţă pentru elevi.

În fiecare an şcolar, există trei schimburi de experienţă, în lunile octombrie, martie şi mai.

Elevii selectaţi în cadrul acestui proiect îşi aleg şcoala sau universitatea unde, pentru două săptămâni, vor desfăşura stagiul de instruire teoretică și clinică.

Pot participa în proiectul ENM, elevii din anii II şi III de studiu, calificarea asistent medical generalist. Selecţia se realizează pe baza unui interviu şi depunerea unui portofoliu de activitate, iar condiţia esenţială pentru participarea la acest proiect este cunoaşterea limbii engleze.

Tot în fiecare an şcolar, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” devine la rândul ei gazdă pentru studenții universităţilor membre din ENM. Sub coordonarea profesorilor şcolii şi a elevilor, studenţii veniţi pentru schimbul de experienţă ENM realizează stagii de practică în spitale şi clinici de stat şi particulare din Bucureşti.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a pus accent întotdeauna pe dezvoltarea competențelor profesionale și lingvistice ale elevilor, pentru a le facilita accesul într-un sistem medical din străinătate sau pentru a-i forma ca profesioniști de elită, care să lucreze în spitalele din România. Întotdeauna au fost derulate în școală programe internaționale pentru elevi, care să le permită acestora desfășurarea stagiilor de instruire clinică în spitalele din Europa.

În contextul actual european, schimburile de experienţă şi parteneriatele internaţionale devin o prioritate în formarea profesională a elevului.

„În cadrul schimbului de experiență European Nursing Module, elevii noștri au ocazia de a-și îmbogăți cunoștințele profesionale acumulate și de a aprofunda valorile socio-culturale ale profesiei de asistent medical, prin efectuarea unui stagiu de practică în spitalele universitare internaționale partenere, din multe țări europene. Elevii școlii noastre sunt susținuți în permanență să participe la acest program, primind constant burse de studiu, precum și suportul echipei de Relații și Proiecte internaționale.

De peste 30 de ani creștem și ne perfecționăm pentru a oferi  elevilor cea mai bună pregătire profesională. Experiența European Nursing Module este cea care întregește și oferă intensitate începutului de carieră tuturor elevilor din școala noastră.

Ne mândrim să facem parte din rețeaua European Nursing Module pentru a oferi elevilor noștri această oportunitate de a  dezvolta o viziunea  globală și de a intra în contact cu colegii din diferite țări. Împreună găsim soluțiile cele mai bune și dezvoltăm modele de bune practici care pregătesc  asistentul medical  pentru importantul rol de a fi liantul între comunitate și unitățile sanitare,  pentru a răspunde  provocărilor cu care se confruntă în acordarea de îngrijiri.” – prof. dr. Andreea Csolti – responsabil Relații și Proiecte internaționale, coordonator ENM  

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat Conferința anuală a Modulului European de Nursing – European Nursing Module (ENM) în anul 2004, urmând să organizeze și în 2024 acest eveniment important.

În perioada 06 – 17 martie 2023, cinci elevi ai școlii noastre au participat la schimbul de experienţă ENM în Elveția și Belgia, după cum urmează:

Ioana Amorțitu (Damian), 2 H AMG, Zurich University of Applied Sciences, Winterthur, Switzerland; Mihaela Claudia Dumitrescu (Dordea), 2 i AMG, Zurich University of Applied Sciences, Winterthur, Switzerland; Alexandru Ștefan, 2 i AMG, Zurich University of Applied Sciences, Winterthur, Switzerland; Valentina Scurtu (Calomfir), 3 B AMG, Zurich University of Applied Sciences, Winterthur, Switzerland; Simona Vlad, 2 J AMG, AP University College, Antwerp, Belgium.  

Ioana Amorțitu (Damian), 2 H AMG, Zurich University of Applied Sciences, Winterthur, Switzerland: „Cred că această experiență avută în Elveția a avut darul de a trezi în mine dorința de a mă pregăti mai bine, de a învăța mai mult, pentru a fi mai bună în ceea ce voi face după ce voi avea diploma, când voi lucra cu oameni și pentru oameni. Efectiv cei cu care am interacționat aveau darul de a te face să îți dorești asta din adâncul sufletului, iar când vezi că ei pot, te gândești că și tu vei putea. Am descoperit tărâmul unde totul e pe deplin organizat și totul merge așa cum trebuie – fie că este autobuz, tren, instituție sau dacă vorbim despre relații interumane. Contrar așteptărilor generale, oamenii sunt extrem de primitori, foarte calzi și foarte deschiși să ne cunoască și să descopere cine suntem și de unde venim.

Am descoperit totodată  rigoarea și ordinea din sistemul medical elvețian, care din punctul meu de vedere este un exemplu de luat și de dus acasă. Am fost primiți ca și cum eram parte din echipă și am fost implicați în activitățile cotidiene din spital; am fost priviți ca niște oameni care sunt acolo să se perfecționeze.

Sunt mândră pentru că am participat la acest program. Sunt foarte bucuroasă pentru că am avut ocazia să trăiesc experiența ca un întreg, în toate aspectele vieții cotidiene și să simt pe deplin gustul evoluției și civilizației.

În mod sigur aș recomanda oricui are posibilitatea să participe la un asemenea program, deoarece o nouă lume se va deschide înaintea sa și va pleca mai bogat atât în cunoștinte, cât și sufletește.” 

Mihaela Claudia Dumitrescu (Dordea), 2 i AMG, Zurich University of Applied Sciences, Winterthur, Switzerland: „Ce m-a impresionat? Sunt multe de spus…Buna comunicare între cadrele medicale; părerea asistentului medical contează în realizarea planului de îngrijire al pacientului; medicul se consultă cu asistentul medical și împreună ajung la un numitor comun (tratament, căi de administrare etc.); foarte bună organizare a dulapurilor unde se țin medicamentele (fiecare pacient are raftul lui); se face raport al asistenților și practicanților de 3 ori pe zi (fiecare vine la raport cu ce a întâmpinat până la momentul respectiv); se schimbă practicantul cu un asistent medical în cazul în care pacientul are nevoie de ajutor avansat. Turele se suprapun – prima tură – orele 7.00 -16.00, tura a II-a – orele 11.00 – 21.00. Dotarea: au covorașe cu alarmă pentru pacienții care cad din pat; ceasuri cu alarmă pentru fiecare pacient (când pacienții sunt în dificultate sau au vreo urgență, accesează butonul de pe ceas, acesta afișând salonul unde se află pacientul pe un ecran de pe hol și din cabinet). Salariile încep de la 5000 CHF/lună!

Ce nu prea mi-a plăcut: se face multă risipă de materiale.

Ce aș schimba la sistemul românesc de sănătate? Aș marșa pe o mai bună comunicare între cadrele medicale. Aș aproviziona spitalele cu suficiente materiale, aș schimba aparatura veche. Aș mări salariile în funcție de volumul de muncă!

Susțin schimbul de experiență intercultural ENM! Este o experiență unică, cu deschidere către lucruri noi, interculturalitate, schimb de impresii și experiență în domeniul medical. Consider că aceste programe ne ajută să evoluăm la standarde europene. În domeniul medical avem nevoie continuă de actualizare a cunoștințelor și a conduitei medicale pentru a putea progresa.”

Simona Vlad, 2 J AMG, AP University College, Antwerp, Belgium: „Experiența și activitatea mea practică la Spitalul ZNA din Antwerp – secțiile Neurologie și Pneumologie – au fost la superlativ, de la interacțiunea cu personalul, la petrecerea timpului alături de ei, interacțiunea cu tehnologia lor și cunoașterea culturii organizaționale din sistemul medical belgian.

Personalul medical cu care am colaborat a fost foarte generos în oferirea informațiilor despre sistemul lor de sănătate, îngrijirea pacienților și tot ce presupune activitatea zilnică a unui asistent medical.

Sistemul medical belgian este unul dintre cele mai performante sisteme din Europa. Secretul eficienței acestuia constă în organizare, tehnologia medicală avansată, susținerea statului, standardul de viață ridicat, cultura belgienilor. Cu siguranță, acesta ar putea constitui un model pentru România.

M-am întors acasă cu un bagaj de cunoștințe pe care l-am împărtășit cu colegii, dar și cu apropiații mei. Mă simt mai bogată sufletește.

Recomand cu căldură să îndrăzniți să gustați fervoarea acestei experiențe unice! Doresc să mulțumesc din suflet profesorilor care ne-au susținut și au fost alături de noi la fiecare pas. Cuvintele de mulțumire nu pot îmbrăca forma a ceea ce simt! Mulțumesc înzecit!”

În perioada 08 – 19 mai 2023, trei elevi ai școlii noastre au participat la schimbul de experienţă ENM derulat la Berner Bildungszentrum Pflege, Berna, Elveția: Iulian Viorel Bordianu – 2 C AMG, Ioana Drăgușin (Mincu) – 2 C AMG și Daniela Alexandra Petre (Muntean) – 3 A AMG.

Iată ce spun Oana și Iulian după experiența din Elveția:

 

 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 337

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes