Ce înseamnă să lucrezi într-o farmacie?

Mulți pacienți vin în farmacie pentru a cere sfaturi, păreri, înainte de a consulta un medic. De ce? Pentru că au încredere în personalul din farmacie. Pentru că știu că aici, în farmacie, există personal care lucrează cu medicamente, un „soi special de produse comerciale”, pe care nu le pot lua din altă parte. Deci, recunosc statutul de personal calificat în domeniul medicamentului atât pentru farmaciști, cât și pentru asistenții de farmacie. În plus, s-au convins că, în farmacie, personalul evaluează cu atenție fiecare caz în parte și, prin cunoștințele de specialitate pe care le are, decide dacă poate face o recomandare de medicație sau îndrumă pacientul la consult medical de specialitate. Deci, personalul din farmacie, farmaciștii și asistenții de farmacie, este conștient de obligația pe care o are de a evalua situația fiecărui pacient și de a oferi soluția optimă în limitele competențelor.

Produsele care conțin substanțe medicamentoase, ce nu au nevoie de prescripție medicală, sunt sigure doar dacă recomandarea pentru acestea sau eliberarea la cerere se face după o discuție cu pacientul, prin care personalul de specialitate din farmacie, prin cunoștințele dobândite, decide dacă sunt potrivite patologiei descrise de pacient, dacă nu interacționează cu alte medicamente pe care și le administrează pacientul sau dacă situația descrisă de pacient nu este o urgență medicală.

În spatele oficinei se desfășoară o activitate care, după părerea mea, este motorul farmaciei. Acolo, personalul de specialitate, asigură resursa materială pentru buna desfășurare a activității din oficină. Este o activitate care necesită mult efort și consum de energie. Din păcate, ea nu se vede, dar este esențială. Aici, asistentul de farmacie are o contribuție semnificativă. Cu cât un asistent de farmacie este mai implicat în această activitate și o face cu responsabilitate și profesionalism, cu atât întreaga activitate din farmacie se desfășoară în condiții mai bune.

Asistentul de farmacie este o verigă foarte importantă în lanțul de activități dintr-o farmacie, cu condiția să fie bine pregătit și să-și asume cu responsabilitate sarcinile ce îi revin în folosul pacientului.

Este remarcabil efortul pe care îl fac și în aceste zile specialiștii din farmacii! Cinste lor!

Îndemn pe toți cei care înțeleg rolul și importanța unui sfat competent să vină să se formeze profesional pentru a intra în comunitatea asistenților de farmacie!

(sursa foto: playtech.ro)

 

Prof. Farm. Arina CRISTEA

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 141

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes