Ziua Mondială a Zâmbetului (World Smile Day) este aniversată, anual, în prima zi de vineri a lunii octombrie.

În anul 1963, artistul american Harvey Ball a creat imaginea „față zâmbitoare” (smiley face), reprezentând un buton galben cu două puncte și o paranteză, pe care, în prezent, oamenii de peste tot din lume o folosesc cu scopul de a-și exterioriza emoțiile pozitive. Harvey Ball a realizat această imagine pornind de la ideea că toți oamenii ar trebui să-și acorde cel puțin o zi pe an pentru a zâmbi, pentru a face gesturi frumoase și a-i face pe alții să zâmbească, potrivit www.worldsmileday.com/.

Ziua Mondială a Zâmbetului a fost marcată pentru prima dată în anul 1999, în orașul natal al lui Harvey Ball, Worcester. În același an, Harvey Ball a fondat și World Smile Corporation, care avea să fie sponsorul anual al evenimentului internațional.

Uneori, tot ce este nevoie pentru a face ziua mai bună este un zâmbet, fie că este unul pe care cineva ți-l oferă ție, fie că îl împărtășești cu altcineva. Micile acte de bunătate pot aduce un zâmbet luminos cuiva care a avut o zi mai grea, iar acest lucru poate schimba totul. Fie că este vorba doar de un salut vesel sau un mic cadou, Ziua Mondială a Zâmbetului ne încurajează pe toți să acționăm pentru a aduce câteva zâmbete în plus în lume.

Efectele benefice ale zâmbetului asupra sănătății fizice și psihice au fost demonstrate știițific. Zâmbetul este un reflex cerebral, care nu schimbă doar expresia feţei, ci şi stimulează creierul să producă endorfine,  reducând astfel durerea fizică şi emoţională şi dând o senzaţie de bună-dispoziţie. Întărește sistemul imunitar și crește starea de sănătate.

Zâmbetele conduc la o bună comunicare interpersonală, îmbunătăţesc lucrul în echipă şi ajută la diminuarea conflictelor. Cercetătorii în neuroştiinţe spun că zâmbetul stimulează acele circuite ale creierului responsabile de interacţiunea socială, empatie şi starea de spirit.

Unele studii spun că persoanele care zâmbesc des, trăiesc mai mult. Un zâmbet autentic are puterea de a schimba chimia creierului și implicit starea de sănătate a corpului. Pe lângă faptul că are un efect relaxant și induce un sentiment de bucurie și împlinire, zâmbetul ușurează durerile și îmbunătățește procesul de vindecare.

Această zi este o bună ocazie să ne amintim de doamna dr. Mioara MINCU, fondatoarea școlii noastre, cea care ne-a învățat ce înseamnă puterea și valoarea unui zâmbet:

Unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un ZÂMBET. Dăruiţi-le voi unul, pentru că nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dărui.”

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 312

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes