Asistam cu stupoare în ultimele două zile la propagarea cu insistenţă pe toate canalele media a ştirilor care fac referire la posibilitatea absolvenţilor de liceu care nu doresc să continue studiile şi nu îşi găsesc un loc de muncă de a beneficia de indemnizaţia de șomaj.
Nu contestam sub nici o formă veridicitatea acestei informaţii, ci valoarea informaţiei pe care întreaga mass-media românească o difuzează într-un moment delicat. La nivelul întregii ţări, zeci de mii de tineri din cei care nu au promovat examenul de Bacalaureat, vor trebui să decidă, împreună cu familiile lor, ce vor face în viitor. Ne întrebăm cu îngrijorare în ce fel poate fi influenţat psihicul unui tânăr ale căror performanţe la învăţătură s-au dovedit a fi scăzute de faptul că are alternativa posibilităţii de a obţine fără nici un efort nişte beneficii din munca contribuabililor acestei ţări? Oare nu există riscul ca unii dintre cei care au fost informaţi prin mass-media să aleagă tocmai varianta uşoară, de a obţine ajutorul de şomaj de 250lei/lună, timp de 6 luni, ratând astfel alternative care i-ar determina să devină activi pe piaţa muncii acum sau în anii care urmează?
Situaţia din anul acesta este mai bună decât cea de anul trecut, iar acest procent de promovabilitate la BAC, de circa 50%, se regăseşte şi în alte ţări occidentale, deci situaţia nu este neapărat dramatică. Dramatic este că tinerii nu sunt informaţi corect care sunt alternativele pe care le au de a se angaja sau de a-şi continua studiile pentru a se pregăti pentru profesii căutate pe piaţa muncii. Elevii care nu au absolvit bacalaureatul în această sesiune trebuie să ştie că au posibilitatea de a-şi continua pregătirea în cadrul şcolilor vocaţionale.
Ca o instituţie care de 23 de ani promovăm EDUCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE (şi vă rugăm să înţelegeţi holistic noţiunea de sănătate: a trupului, a minţii şi a sufletului, relaţională – în familie şi societate, a educaţiei etc.), ne întrebăm dacă nu ar fi mult mai folositor ca mass media să le ofere tinerilor aflaţi acum la un moment de răscruce soluţii constructive pentru continuarea educaţiei lor şi formarea unor atitudini corecte faţă de rostul lor în viaţă? Sau daca nu ar fi mai benefică informarea publicului asupra avantajelor pe care angajatorii le au dacă încadrează absolvenţi de liceu?
În politica Ministerului Educaţiei Naţionale se consideră că şcolile postliceale reprezintă una dintre cele mai viabile soluţii de redresare a situaţiei actuale din învăţământ. Acestea oferă tinerilor care nu au absolvit examenul de bacalaureat oportunitatea de se pregăti și califica într-o profesie.
Instituţia de învăţământ postliceal pe care organizaţia noastră o coordonează, şcolarizează atât absolvenţi de liceu cu Bacalaureat cât şi fără ”BAC” dar şi absolvenţi de studii universitare și oferă un act educaţional de calitate tuturor cursanților. Ba mai mult, avem o preocupare deosebită în a oferi absolvenţilor noştri oportunităţi de angajare, într-o profesie foarte căutată la nivel european, cum este cea de asistent medical.
Considerăm că tinerii care nu au reuşit să absolve examenul maturităţii în această sesiune, dar au şansa să o facă în sesiunile viitoare, merită orientaţi, încurajaţi, motivaţi să-şi continue educaţia sau să găsească modalităţi de a deveni persoane active ale societăţii, nu să-şi înceapă viaţa cu o ştampilă de şomer la 19 ani.