Un fenomen psihosocial complex, stresul a devenit un leitmotiv al vieţii de astăzi, care se arată a fi tot mai solicitantă. Confruntarea cu cerinţe, sarcini, situaţii percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanţă generează asupra fiecărei persoane în parte, stări de tensiune, încordare sau disconfort, mai mult sau mai puţin intense.
Înţelegerea felului în care răspundem la stres şi identificarea cauzelor sunt esenţiale pentru implementarea tehnicilor de management al stresului personal.În acest scop, psihologul clinician Alina Anca, specialist în psihoterapie cognitiv-comportamentală din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” a susţinut vineri, 23.10.2015, un training cu tema „Managementul stresului”, la care au participat 20 de profesori şi membri ai echipei de conducere a şcolii noastre.
În prima parte a trainingului, tematica propusă a evidenţiat elemente precum: Mecanismul biologic de producere a stresului, Modele de stres descrise de-a lungul istoriei, Efectele stresului la nivel fizic, psihologic şi comportamental, Factori predispozanţi şi de menţinere a distresului, Tipuri de stres întâlnite în viaţa cotidiană, precum şi Perspective sănătoase de înţelegere şi de abordare a fenomenului „stres”.
În partea a doua a trainingului, psihologul Alina Anca a pus accentul pe partea practică, prezentând şi exersând chiar împreună cu participanţii peste 30 de tehnici (cognitive, emoţionale, corporale/fizice, spirituale şi comportamentale) de gestionare a stresului.
Maniera profesionistă şi plăcută abordată de trainerul Alina Anca în prezentarea acestor teme precum şi deschiderea participanţilor către autoanaliză şi aplicare a tehnicilor expuse au creatpremisele ca acest curs să îşi atingă scopul.
„Trainingul a fost special conceput pentru a răspunde solicitărilor şi nevoilor participanţilor şi pentru a facilita creşterea performanţei profesionale şi a calităţii vieţii acestora”, a precizat psihologul Alina Anca.
„Atmosfera care s-a creat aici ne-a făcut să ne simţim împreună, aşa cum trebuie să fie o echipă unită. Cred că fiecare a avut ocazia de a descoperi ceva nou despre el însuşi. Eu mi-am reamintit cu această ocazie că râsul a fost dintotdeauna arma mea antistres”, a spus prof Daniela Stoian, Director al Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
„Deşi stresul este un subiect cu care mulţi dintre noi suntem familiari şi chiar constituie o temă pe care o abordăm în cursurile noastre de nursing sau educaţie pentru sănătate, maniera prezentării a fost atât de atrăgătoare încât ne-a ţinut atenţia trează pe parcursul celor 4 ore şi cu siguranţă, fiecare dintre noi a avut ceva de învăţat!”, este de părere prof. Maria Pârlog, psiholog şi profesor de nursing.
„Mi-am readus aminte nişte tehnici – cum este cea a terapiei prin râs, pe care nu le-am mai practicat din tinereţe. M-am simţit foarte bine la acest curs”, a spus prof. nursing Maria Pop.
„Am venit la acest curs pentru ca acolo unde se află echipa din care fac parte vreau să fiu şi eu alături de ei. Credeam că manageriez bine stresul în viaţa mea, dar în urma acestui curs mi-am dat seama că sunt multe lucruri de îmbunătăţit” a afirmat psiholog şi prof. nursing Violeta Zlota.
„Întotdeauna avem de învăţat din întâlnirea cu ceilalţi, pentru că poţi primi de la ei noi perspective de a vedea şi a înţelege viaţa. Aşa cum mi-am dorit, cursul acesta ne-a ajutat să conştientizăm unele distorsiuni spre care avem tendinţa şi totodată ne-a oferit şi soluţiile de schimbare. Rămâne să le şi aplicăm după ce le-am aflat” a afirmat şi Ramona Bandrabur, Director de Comunicare.
„Stresul este o temă care m-a preocupat şi pe care am studiat-o încă de acum mulţi ani în urmă. Acest curs a venit spre confirmarea unor concluzii ale mele şi în acelaşi timp m-a ajutat să-mi îmbogăţesc cunoştinţele”, a spus domnul Doru Iordache, Director Adjunct.
Doamna Gina Tulache, Şef al Catedrei de nursing şi psiholog a afirmat că participarea la acest curs a fost ca un antrenament în procesul continuu de îmblânzire şi conducere a „calului”, simbol al puterilor noastre interioare, pentru a simţi cât mai puţin denivelările drumului vieţii.
„Cursul acesta mi-a confirmat ceea ce ştiam dar nu am şi aplicat până acum şi vă mulţumesc, faptul că trebuie să am grijă ca eu însămi să fiu fericită pentru ca cei din jurul meu să fie fericiţi”, a afirmat prof. Cristina Costache.
{gallery}stories/2015/managementulstresului{/gallery}
Spune si altora despre asta, alege platforma!
Afișări articol: 155