Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de sân ocupă primul loc în cadrul neoplaziilor feminine la nivel mondial, iar Octombrie este luna dedicată conștientizării și prevenției cancerului de sân.

În acest sens, în perioada 1 – 31 octombrie, în țări din întreaga lume, au loc campanii care își propun să crească atenția și gradul de conștientizare a populației privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei afecțiuni.

Să vorbim despre prevenție nu este niciodată redundant, cu atât mai mult cu cât incidența acestei afecțiuni este în continuă creștere.

Înainte de a fi profesor și asistent medical, sunt femeie, mamă, soție, fiică, prietenă…și, în consecință, vă îndemn să conștientizați importanța prevenției atât pentru sănătatea dumneavoastră, cât și pentru binele celor dragi. Ca orice boala gravă, cancerul mamar are un impact major nu doar asupra pacientului, ci și asupra celor din jur.

Cancerul de sân nu ține cont de vârstă, însă vindecarea lui depinde de momentul în care a fost depistat, iar depistarea în stadii timpurii salvează vieți.

Frica de diagnostic, ignorarea unor programe de prevenire și screening, precum și lipsa educației sanitare, fac ca în țara noastră diagnosticarea să se realizeze în stadii avansate, atunci când tratamentul rămâne numai paliativ, iar suferința pacientei este imensă.

Consider că este foarte important ca populația să fie informată cu privire la factorii de risc, semnele și simptomele care ar trebui să ne atragă atenția, dar și la metodele de screening și de diagnostic precoce.

Ne dorim ca prin prezentarea realizată împreună cu elevii clasei I E, calificarea asistent medical generalist, să contribuim la creșterea gradului de coștientizare a cancerului de sân și, în același timp, să subliniem importanța Educației pentru Sănătate – instrument al promovării sănătății.

 

prof. Iulia Țigănuș

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 295

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes