Flavia Căloiu, eleva clasei I C – AMG, a participat la schimbul European Nursing Module din luna martie. Ea i-a însoțit pe studenții din Spania, Norvegia, Anglia, Belgia, Elveția și Olanda în stagiul practic desfășurat la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni.

Flavia ne-a povestit despre această experiență:

 

„Mă bucur că am putut fi din nou alături de studenții străini în cadrul proiectului ENM, în martie 2019. I-am însoțit pe parcursul a două săptămâni în România, la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” din București și am observat împreună programul de lucru al medicilor și asistenților în cadrul mai multor secții.

Colegii străini au fost impresionați de faptul că, deși volumul de muncă din spital este foarte mare, asistenții și medicii se descurcă foarte bine și îngrijesc cu atenție toți pacienții, ajutându-se din ce în ce mai mult de tehnologie. Oaspeții au observat că încă se folosește destul de mult hârtia, comparativ cu țările lor de origine unde există sisteme electronice pentru evidența informațiilor.

Au văzut însă că este un spital dotat cu aparatură modernă și personal foarte amabil și prietenos, cu secții bine organizate, asemănătoare celor din străinătate.

De exemplu, când au intrat în secția de Terapie Intensivă au spus că paturile sunt asemănătoare celor din Belgia sau Olanda.

De asemenea, au remarcat multe asemănări între cum se realizează procedurile în țările lor și cum se întâmplă în România.

Le-a plăcut foarte mult faptul că mediul de lucru este plăcut, toată lumea fiind prietenoasă și amabilă, salutându-se pe holuri ori de câte ori aveau ocazia. În plus, au apreciat culorile de pe secții și faptul că fiecare etaj este colorat diferit, ceea ce transmite veselie și optimism.

 De asemenea, au observat că există o relație de colaborare între medici și asistenți, ei formând cu adevărat o echipă, ceea ce ajută mult procesul de îngrijire.

Au observat medici și asistenți medicali dedicați profesiei, care tratează și îngrijesc bolnavii cu seriozitate și profesionalism.

Au remarcat cât de importantă este munca pe care o depun infirmierele și brancardierii și cât de mult îi ajută pe asistenții medicali. Postul de infirmier nu există în țările lor, atribuțiile acestora intrând tot în sarcina asistenților medicali.

Pe perioada stagiului clinic i-am simțit aproape, dornici să afle cât mai multe; au avut întrebări și au fost încântați de tot ce au observat.

Au ținut să ne mulțumească atât nouă, cât și cadrelor medicale și profesorilor pentru amabilitatea cu care au fost primiți, pentru profesionalism.

Au fost triști la finalul perioadei deoarece totul a fost „prea repede”, timpul fiind scurt, dar trăit la intensitate maximă în timpul experiențelor din spital și din timpul liber.

La despărțire, s-au arătat bucuroși că au vizitat România și au spus că vor recomanda și altor colegi să aleagă această destinație pentru schimbul ENM.

Particip la acest program pentru a două oară de când sunt elevă a Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și, cu siguranță, voi mai participa.

A fost și este de fiecare dată o experiență deosebită, o ocazie extraordinară de a observa îndeaproape procedurile și tehnicile pe care le realizează asistenții medicali, de a înțelege mai bine anumite tehnici.   

A fost interesant pentru mine deoarece am văzut și prin ochii unor colegi din afara țării noastre, care poate sunt obișnuiți cu alte standarde, că munca pe care o depun asistenții medicali este una fantastică.

Explicându-le lor, am reușit să înțeleg mai bine cum ar trebui să îmi exercit profesia pe viitor, ce anume să urmăresc, dar și ce să evit.

Am acumulat multe informații doar purtând un dialog cu ei.

Am reușit să comunicăm și să relaționam încă din prima clipă și am rămas prieteni.

Am întâlnit oameni serioși, elevi ca și mine, dornici să facă mult bine și să schimbe lumea.

ENM România este o ocazie excelentă de a lega prietenii, de a învăța și de a deveni mai buni în ceea ce facem.”

 

FLAVIA CĂLOIU (clasa I C – AMG), Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” – București

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 100

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes