Luni, 16 octombrie
Astăzi am început stagiul pe secția Urgențe. Față de secțiile similare din spitalele din țară, aici organizarea este astfel: pacientul este primit în triaj și, în funcție de gravitatea situației, este direcționat către cabinetele de consultații ale medicilor pentru urgențe minore – dureri de cap, greață, vărsături, stări febrile din cauze necunoscute; în saloane – pacienții cu urgențe medii -colici renale, biliare; în camera de urgențe majore – pacienții cu probleme grave – infarct de miocard, accidente de circulație etc.
Pacienții cu urgențe minore așteaptă în sala de așteptare să fie programați pentru consult medical; medicul întocmește o foaie de observație și o schemă de tratament și analize, apoi pacienții sunt preluați de către asistent care le recoltează probele pentru analizele indicate și le administrează tratamentul, la recomandarea medicului. Dacă necesită monitorizare un timp mai îndelungat, sunt introduși într o cameră specială unde sunt conectați la aparate; dacă nu, după analize și tratament pacienții vor pleca acasă.
În cazul urgențelor medii, pacienții sunt internați în saloane după consultul de specialitate; li se recoltează probele pentru analize și li se aplică tratamentul corespunzător, în funcție de afecțiune.
Pacienții cu urgențe majore sunt introduși într-o cameră specială, sunt monitorizate funcțiile vitale și, în funcție de afecțiune, li se aplică tratamentul de urgență.
Sistemul este foarte bine organizat. Fiecare pacient beneficiază de maximă atenție, medicație și îngrijire corespunzătoare în funcție de afecțiunea și gravitatea bolii.
Am fost impresionate de dotarea, condițiile, profesionalismul și deschiderea personalului medical. O experiență deosebită!
Marți, 17 octombrie
Am continuat practica pe Urgențe. Față de ieri, astăzi a fost o zi mai puțin aglomerată, dar cu foarte multe cazuri pe Traumatologie. Am stat mai mult în sala de pansamente și am asistat la aplicarea bandajelor și a aparatelor gipsate pentru: entorse, fracturi de tibie, reaplicare de bandaje. Aplicarea acestora se realizează de către asistentul medical, ajutat de infirmieră, după ce medicul de specialitate a consultat pacientul și a realizat radiografia. A fost și un pacient mai mic, cu vârsta de un an, cu o fractură de tibie. Pentru acesta, bandajul gipsat a fost aplicat de către medicul specialist. Aplicarea este relativ facilă având în vedere faptul că se folosesc bandaje impregnate cu ipsos, ce sunt hidratate înainte de aplicare.
Asistenții medicali sunt foarte amabili. Chiar dacă sunt într-o continuă mișcare își găsesc timpul necesar să ne explice tot ceea ce fac și tehnicile pe care le aplică.
Miercuri, 18 octombrie
Ziua de astăzi a continuat cu practica în spital pe secțiile: Cardiologie și Urgente. După-amiază am participat la un curs de anatomie cu studenții de anul I. În spital, pe secția de Cardio am asistat la efectuarea de EKG, aplicare și monitorizare holter. În secția de Urgente, în afară de recoltare și administrare de medicamente, am asistat la înlocuirea de sondă gastrică și sondă urinară la un pacient cu hemipareză și cancer de esofag.
După stagiul din spital, am asistat la un curs de anatomie în sala de disecții. Tema de azi a avut ca subiect tibia și peroneul – structură, formă, tip de oase, diferențe dintre oasele piciorului stâng și drept, articulație. O oră doar despre aceste două oase. O zi interesantă!
GALOFTEANU ( LUCA ) GABRIELA și STOICA IOANA (clasa III O – AMG)