Luni, 12.03.2018
Am început ultima săptămâna de practică într-un alt centru medical, Cap el Temple, care funcționează diferit față de un spital. Aici, asistentul medical dispune de mai multă autonomie și urmează un anumit protocol pentru tratarea unor afecțiuni. În general, activitatea constă în realizarea unui control al bolii sau continuarea tratamentului; de asemenea, se pune accent pe educația pentru sănătate și se poate oferi asistență la domiciliu sau chiar la telefon. Administrarea vaccinurilor, tratarea leziunilor sunt o parte dintre activitățile pe care asistentul medical le desfășoară.
Astăzi, s-a început prin efectuarea recoltării de sânge, pentru analizele de laborator, pentru 25 de pacienți, programați între orele 8.00 și 8.45. La ora 9.00, probele sunt preluate și transportate la laboratorul spitalului. Rezultatul analizelor se ridică de către pacient în 2 zile lucrătoare.
Pentru cei 25 de pacienți veniți la cabinet au fost 2 asistenți medicali, așadar volumul de muncă nu a fost unul foarte mare. Interacțiunea dintre asistent și pacient este una caldă, iar azi li s-a povestit despre venirea mea în Cap el Temple. Am fost întâmpinată cu foarte multe zâmbete.
A urmat o pauză de aproximativ 30 minute, după care au început vizitele pacienților.
Primul pacient a fost o femeie de 63 de ani, care a venit pentru un control de rutină. S-au măsurat și notat: greutatea, înălțimea, temperatura, tensiunea arterială, pulsul, glicemia și s-a efectuat EKG-ul. Toate datele au fost introduse în sistemul electronic, unde se poate vizualiza întregul istoric al pacientului.
Un alt caz a fost cel al unui bărbat în vârstă de 74 de ani, diagnosticat cu hipertensiune arterială. A venit pentru un control al bolii și pentru a i se măsura glicemia à jeun și valoarea tensiunii. La prima măsurătoare, pacientul a înregistrat 170/98 mm Hg și un puls de 83 bătăi/minut. La a doua măsurătoare: 160/90 mm/Hg și puls 88 bătăi/minut. La a treia măsurătoare: 150/90 mm/Hg și puls 86 bătăi/minut. Asistenta l-a învățat tehnici de relaxare și exerciții de respirație. Urma un tratament cu Enalapril 5mg. Asistenta medicală a mers cu fișa pacientului la medic, pentru a discuta cu privire la tratament. După 10 minute, pacientul a primit recomandare pentru începerea tratamentului cu Bisoprolol 5mg. A fost programat peste 2 săptămâni pentru o reevaluare.
În cabinet, s-a prezentat și un bărbat diagnosticat cu Diabet zaharat tip 1, care a suferit în urmă cu 2 luni o operație pentru amputarea unei deget de la picior. Venise pentru schimbarea pansamentului, care se realizează o dată la 2 zile. Toaleta leziunii s-a făcut utilizând mănuși și comprese sterile. Mai întâi, s-a aplicat ser fiziologic, apoi un unguent protector și ulterior o pastă cu alginat de argint pentru plăgi. Pacientului i s-au recoltat probe pentru examenul bacteriologic, în urmă cu câteva zile, și a fost identificat un bacil gram negativ, Citrobacter; antibiograma a evidențiat sensibilitatea la Gentamicină, administrată intramuscular, în cadrul centrului.
Marți, 13.03.2018
Astăzi, am început ziua de practică la ora 8 cu recoltările de sânge, pentru analizele de laborator, pentru 15 pacienți. Am ajutat-o pe asistenta Blanca, împreună cu studenta Laia, la etichetarea și pregătirea vacutainerelor. Cu această ocazie, am învățat mai multe cuvinte în limba spaniolă, inclusiv culorile (albastru, roșu, mov, galben, negru – culorile specifice dopurilor de cauciuc ale vacutainerelor).
Am primit vizita profesorului coordonator de la facultate, doamna Marisa, care a venit să se asigure că totul se desfășoară bine pentru mine, în noua locație de practică.
Lista programărilor pentru vizită nu a fost foarte mare; nu am văzut decât 2 pacienți până la terminarea zilei de practică. A fost o situație neobișnuită, însă am profitat de ocazie ca să pot vorbi mai multe cu Laia și asistenta medicală.
Unul dintre pacienți venise pentru un control ORL deoarece avea o senzație de jenă la urechea dreaptă. A fost examinat și s-a constant prezența unui dop de ceară; a fost programat la medicul specialist peste o săptămână. Sistemul electronic în care lucrează cadrele medicale ne permite să vedem întreagul istoric al pacientului. Acest pacient, de exemplu, suferea de tulburare bipolară.
Am aflat că Blanca lucrează alături de un psiholog și un medic la o serie de terapii de grup, unde în jur de 6 – 10 pacienți iau parte la câte 10 ședințe gratuite, cu o durată de 90 minute. Sesiunile sunt dedicate pacienților cu dificultăți de comunicare sau anxietate, care se confruntă cu probleme în gestionarea situațiilor stresante. De asemenea, Blanca mai susține un curs dedicat pacienților și unul cadrelor medicale pentru renunțarea la fumat. Reușita acestui curs este în proporție de 60% .
Blanca reprezintă un model pentru mine. O cunosc doar de 2 zile, dar am remarcat profesionalismul și devotamentul ei pentru tot ceea ce face. Am avut o conexiune foarte bună încă de la început, chiar dacă nu vorbește prea bine limba engleză. Oricum, facem toate eforturile pentru a reuși să comunicăm și apreciez foarte mult efortul celor de aici.
Miercuri, 14 martie 2018
Astăzi am fost pe tura de după-amiază, în centrul Cap el Temple, unde am avut plăcerea să îl cunosc pe medicul alături de care Blanca lucrează la terapiile de grup. Sesiunile vor începe în 2 săptămâni așa că, în momentul în care am intrat în cabinet, am surpins câteva minute în care se puneau la punct ultimele detalii.
Am apreciat modul în care comunicau și se completau, având o foarte bună relație medic-asistent medical.
Am ajutat la completarea unor fise pentru pacienți și mi s-a oferit un exemplar din chestionarele pe care le vor aplica la primele întâlniri de terapie. Am fost surpinsă să găsesc printre acestea o schemă de regim alimentar, care arată diferențele culturale în privința orelor de masă, a cantității și a alimentelor recomandate. Spre exemplu, micul dejun se servește până în ora 12. Prânzul este servit între orele 13 – 16, iar cina între orele 21 – 22 și poate cuprinde combinații de carbohidrați, proteine, amidon.
Orele de practică au continuat cu vizita unor pacienți programați pentru diferite controale. Unul dintre aceștia a fost un român în vârstă de 57 de ani, născut în Galați, care s-a stabilit în Spania în urmă cu 12 ani. Venise la control pentru a i se monotoriza schema de tratament pentru trombofilie. I s-a determinat indicele INR folosind sânge capilar, iar apoi s-a introdus valoarea în sistemul electronic, de unde a reieșit schema de tratamet cu anticoagulant. De asemenea, i s-a recomandat să facă mai multă mișcare și să se hidrateze corespunzător.
La finalul programului am efectuat o vizită acasă la o pacientă, care nu se putea deplasa la centrul medical. Îngrijirea la domiciliu se realizează o dată la 2 zile și constă în toaletarea zonei cu escare stadiul 2 și schimbarea pansamentului.
După terminarea tratamentului, am fost servite cu bomboane de ciocolată, iar pacienta ne-a povestit că în urmă cu 6 ani ani a vizitat mai multe orașe din România: București, Brașov și Cluj și a fost încântată de peisajele pitorești, de localnicii primitori și tablourile lui Ștefan Luchian, pe care le-a văzut într-un muzeu.
Joi, 15 martie 2018
Ultima zi de practică la Camp el Temple a început în tura de după-amiază, de la ora 15.30.
A fost o zi interesantă pentru că am primit protocolul pe care asistentul medical trebuie să îl urmeze atunci când pacientul se prezintă în cabinet cu următoarele diagnostice: sindrom febril, incontinență urinară, hipertensiune arterială, dispnee, epistaxis, hiperglicemie, hipoglicemie, îngrijiri paliative. Dosarul cu protocolul cuprinde simptomele bolii, antecedentele pacientului, valorile normale, tratamentul care poate fi administrat de asistentul medical, complicațiile posibile și alte informații despre educația pentru sănătate.
Astăzi s-au prezentat la cabinet 2 pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală pentru chist pilonidal și am asistat la schimbarea pansamentului. În fișa pacientului erau trecute de către medic și o serie de recomandări cum ar fi igiena strictă, reapaus parțial, menținerea uscată și curată a plăgii și tratamentul cu Paracetamol și Nolotil, dacă durerea persistă.
Altor pacienți le-a fost recomandat să urmărească și să noteze într-un tabel valorile pulsului și ale tensiunii arteriale, dimineața și seara. Fișa cuprindea și informații despre modalitatea în care se efectuează tehnica: repaus timp de minim 5 minute înainte de măsurarea valorilor, evitatarea consumului de alcool, tutun, a meselor copioase, adoptarea unei poziții relaxante. Pacienții au venit la cabinetul asistentului medical pentru a prezența valorile înregistrate care au fost mai apoi trecute în sistem. Spre exemplu, o pacientă de 73 de ani avusese, pe data de 9 martie, valoarea 170/110 mm/Hg; valoarea minimă a fost înregistrată în noaptea de 5 martie, 140/85 mm/Hg. Asistentul medical i-a măsurat încă o dată tensiunea arterială și pulsul și a încurajat pacienta să își amintească dacă în ziua de 9 martie a avut parte de vreo situație stresantă. De obicei, monitorizarea tensiunii și pulsului la domiciliu este recomandată pacienților care suferă de hipertensiune arterială.
Alexandra BACALU (clasa III A – AMG)