Elevul școlii noastre, CRISTIAN MIHĂESCU, participă la Schimbul European Nursing Module desfășurat la Universitat Rovira i Virgili, Tarragona, din Tortosa, Spania. Acesta este jurnalul primei săptămâni petrecute în Spania.
Ziua 1 – 08.10.2018
În prima zi de practică, am fost foarte încântat să mă aflu în Spitalul Universitar „Ioan al 23-lea” și să cunosc personalul medical care lucrează aici, aflându-mă pe secția de pediatrie.
În ziua de 8 octombrie, începând cu ora 8:30 și până la 14:30, am avut ocazia de a cunoaște reguli noi și de a observa în ce constă procesul de îngrijire. Am asistat la efectuarea mai multor tehnici: monitorizarea funcțiilor vitale, folosindu-se diferite aparate de monitorizare, administrarea de medicamente pe cale parenterală, atât manual, cât și prin injectomat.
De asemenea, am observat că micii pacienți au dreptul de a alege alimentele pe care vor să le mănânce prin intermediul unui „meniu”, sub îndrumarea părinților și a personalului medical.
Am asistat și la recoltarea probelor de sânge pentru analizele de laborator și am observat că se preferă sistemul Butterfly, cu fluturaș de recoltare.
Am avut ocazia de a intra în laboratoarele de neonatologie și de a vedea incubatoarele în care sunt monitorizați nou-născuții prematur.
Menționez faptul că în această secție de pediatrie sunt internați copiii cu bronșită, apendicită, diabet zaharat, bronhopneumonie și ectopii testiculare sau boli ale uterului.
Asistentele medicale respectă normele și regulile sanitare, execută fiecare manevră cu multă atenție și acordă respect și interes pentru ca pacienții să-și recapete starea de sănătate. Totodată, am observat că datele pacienților (informații generale, diagnostic, semne și simptome, funcții vitale) sunt trecute pe o foaie de observație și o foaie de temperatură virtuale, printr-un program computerizat.
Am interacționat cu studenții care fac practică în acest spital și am realizat un schimb util de informații și idei.
În concluzie, această primă zi a fost pentru mine una importantă, o zi în care am interacționat atât cu cadrele medicale, cât și cu studenții din acest spital.
Ziua 2 – 09.10.2018
A doua zi de practică la Spitalul „Ioan al 23-lea” din orașul Tarragona a fost foarte interesantă și plină de activități.
De la ora 8:00 și până la ora 15:00 am asistat și am participat la diferite tehnici, în secția de pediatrie: administrarea medicamentelor atât pe cale orală, cât și pe cale parenterală, măsurarea funcțiilor vitale, recoltarea sângelui pentru analize de laborator, efectuarea unei spălături vaginale.
Am aflat că planurile de îngrijire din acest spital sunt asemănătoare cu cele din România, cu mici diferențe. Problemele de dependență sunt denumite probleme reale, iar manifestările de dependență poartă denumirea de probleme de risc.
Aceasta a fost, pe scurt, o altă zi plină pe secția de pediatrie.
Ziua 3 – 10.10.2018
A treia zi de practică la Spitalul „Ioan al 23-lea” din orașul Tarragona a fost una cât se poate de frumoasă. Faptul că mă aflu înconjurat de oameni calzi, prietenoși și răbdători îmi dă o stare de bucurie interioară, care mă determină să-mi fac datoria cât se poate de bine.
Începând cu ora 8:00 dimineață și terminând cu ora 15:00 după-amiază, m-am implicat în toate activitățile de pe secție.
Începând de la ora 8:30 până la ora 9:30, am măsurat funcțiile vitale ale pacienților cu ajutorul aparatelor de monitorizare.
De la ora 10:00 până la ora 11:00, am asistat și am ajutat, sub supravegherea cadrelor medicale, la efectuarea de recoltări de sânge.
De la ora 12:00 până la ora 13:30, am administrat medicamentele împreună cu personalul de pe secție.
Să lucrezi pe o secție de pediatrie nu este ușor, dar satisfacția pe care o ai atunci când vezi zâmbetele copiilor, bucuroși că și-au recăpătat starea de sănătate și se pot juca fără probleme, este foarte mare.
În concluzie, orice experiență are rolul ei în această viață. Important este ca tu să-ți dorești să avansezi și să-ți depășești condiția.
Ziua 4 – 11.10.2018
În această zi am avut șansa să vizitez orașul Reus, alături de minunatele studente de la Facultatea de Asistenți Medicali. Din punctul meu de vedere, viața adevărată se trăiește atunci când ai aproape oameni adevărați. Studentele cu care am fost în Reus mi-au lăsat în suflet un sentiment pe care nu îl voi uita. Am fost foarte impresionat de răbdarea, calmul și amabilitatea pe care au avut-o față de mine atât în timpul vizitei în orașul Reus, cât și în stagiul de practică din spital.
A vizitat Piața Gaudi, Parcul Saint-Jordi și centrul istoric al orașului.
Am reușit să realizăm schimburi de informații și idei, discuții care au dus la o atmosferă caldă și frumoasă. A fost o zi minunată!
Cristian MIHĂESCU