Eleva clasei II E AMG, Isabela Cristescu, a participat la schimbul European Nursing Module desfășurat la Escuela Universitaria de Enfermeria de Vitoria Gasteiz, Vitoria, Spania, în perioada 07 – 18 martie 2022.
Ea ne-a transmis jurnalul celei de a doua săptămâni petrecute în Spania:
„14 martie 2022 (a opta zi ENM)
Luni a fost ultima și cea de-a treia zi pe secția Chirurgie 2B.
Ca în fiecare zi, am pornit spre spital pline de entuziasm și energie. Ne place să mergem pe jos. Sunt doar 20 de minute de parcurs. Profităm din plin de aerul curat și de natura din jurul nostru. Nici arhitectura clădirilor nu ne dezamăgește. Vitoria Gasteiz este un oraș cu multe spații verzi, doar cu blocuri, fără case, cu trotuare late și piste pentru bicicliști.
Când ajungem la spital, mergem la vestiar unde ne schimbăm în uniforma cu care deja ne-am obișnuit. Spațiile cu vestiare sunt foarte mari. Avem fiecare vestiarul nostru. Ni s-a dat cheie pentru acesta, astfel că pe toată perioada schimbului ENM ne lăsăm înăuntru anumite lucruri pe care le folosim zilnic la spital.
La ora 8 dimineața suntem deja pe secție. Deja familiarizată cu locul, cu personalul medical, saloanele cu pacienți, intru în modul observare / participare la rutina zilnică: parcurg notițele lăsate de tura de noapte pentru fiecare pacient în parte. Notez în carnețelul personal datele importante despre pacienți, pe care le vom folosi întreaga zi. Comunic cu infirmierele eventualele schimbări, ca de exemplu cea a dietelor și starea generală a pacienților.
Un alt lucru interesant: există multiple diete, numerotate de la 1 la 99, unde de exemplu 99 înseamnă fără dietă sau 71 înseamnă semilichidă. În notițe, în dreptul rubricii dietă va apărea doar indicele dietei specifice.
Urmează pregătirea și administrarea medicației.
După cum povesteam și în jurnalele trecute, toate aceste informații se află într-un sistem care permite integrarea lor în cele 3 domenii (sectoare) de îngrijire din Spania: primar, specializat, sănătate mintală. Această integrare facilitează activitatea de nursing, îmbunătățind calitatea și siguranța îngrijirilor. Programul se numește Osabide Global. Practic reprezintă fișa medicală electronică a Osakidetza (Osakidetza-Basque Health Service este instituția creată în 1984 responsabilă cu sistemul public de sănătate din comunitatea autonomă a Pais Vasco, aparținând Sistemului Național de Sănătate, creată în 1986 și care a înlocuit INSALUD) și a primit premiul pentru cea mai bună experiență de asistență medicală pentru îmbunătățirea calității și siguranței pacienților din Spania, acordat de către Societatea Spaniolă pentru Calitatea Asistenței Medicale, SECA.
Serviciul Basc de Sănătate a fost premiat pentru că a fost primul din Spania care are o fișă medicală electronică concentrată pe pacient. Și pentru favorizarea unei relații și colaborări mai bune între nivelurile de asistență medicală, contribuind la sustenabilitatea sistemului și la îmbunătățirea siguranței clinice.
A fost implementat pentru prima dată în spitalul Txagorritxu din Vitoria. De atunci, numărul erorilor asociate cu medicația a fost redus cu 67%.
După terminarea administrării medicației și măsurarea funcțiilor vitale ale pacienților, urmează vizita medicilor.
Apoi, asistenții medicali se așează la calculator și notează evoluția pacienților de când a început tura de dimineață. Spre exemplu, evoluția unui pacient poate arăta în felul următor:
– funcții vitale constante
– afebril
– nu prezintă dureri
– s-a ridicat de trei ori din pat și a făcut mișcare în salon, etc.
În timpul petrecut la spital, administrarea medicamentelor are loc la orele 9:00 și 12:00.
La ora 13:00 ne luăm la revedere și ne îndreptăm spre vestiare după care spre apartamentele unde locuim.
15 martie 2022 (a noua zi ENM)
Marți am schimbat secția de Chirurgie 2B cu secția de Chirurgie 2C. Secțiile se aseamănă foarte mult având aceeași organizare și același asistent șef de secție.
M-am integrat cu ușurință pentru că deja cunoșteam procedurile de rutină. Și aici, ca și pe cealaltă secție, asistentele sunt foarte amabile și prietenoase. La fel și studentele din practică și restul personalului medical.
Sunt trei ture organizate astfel:
– tura de dimineață cu trei asistente
– tura de după-amiază cu două asitente
– tura de noapte cu două asistente
Fiecărei asistente îi revin maximum șapte pacienți. Cele două secții de chirurgie au câte paisprezece, respectiv treisprezece saloane, cu câte două paturi fiecare.
Din păcate azi a fost o zi sumbră. Am avut parte de o experiență care m-a mișcat și m-a dus cu gândul la cuvintele bunicii mele: „Moartea e suverană!”
Am început cu rutina zilnică. A venit și timpul să intrăm în fiecare salon la pacienți. Una dintre paciente a suferit o complicație în urma operației de nefrectomie de pe 25 februarie. Din această cauză, pe data de 5 martie a suferit o a doua operație, de data aceasta de splenectomie. Este internată cu diagnosticul „durere abdominală”. Urmează să i se facă o radiografie abdominală pentru a determina cauza durerii.
Pacienta era depresivă, a plâns de nenumărate ori, avea temeri și faptul că nu înțelegea cum a ajuns în această situație au dus la deteriorarea stării psihice. Am observat cum asistenta s-a așezat lângă pacientă pe pat și a început să vorbească cu aceasta cu scopul de a o calma. Nu s-a grăbit, a vorbit calm și i-a oferit informații pe care pacienta le deținea în mod eronat. A încurajat-o și i-a subliniat faptul că e alături de ea și că o va ajuta să își îmbunătățească starea de spirit, dar și cea fizică.
La vizita medicului chirurg, acesta i-a recomandat să discute cu psihologul spitalului. Pacienta a acceptat și mai târziu am observat psihologul intrând în salonul pacientei.
Recunosc că această situație m-a întristat nespus. De abia aștept să ajung mâine la spital să văd cum se mai simte.
Mai târziu, soneria dintr-un salon a fost declanșată. Ne-am îndreptat repede către acel salon pentru a vedea ce s-a întamplat. Era vorba de un pacient care suferise o insuficiență hepatică. Starea lui se degradase. În salon se afla și fiica acestuia. Din păcate, o oră mai târziu pacientul a decedat.
Am fost impresionată de aceste momente. Moartea e suverană, însă unele suflete sunt dobârâte prea devreme.
16 martie 2022 (a zecea zi ENM)
Miercuri dimineață m-am trezit cu gândul la cei doi pacienți din ziua precedentă. De abia așteptam să intru în salonul unde se afla pacienta cu splenectomie despre care povesteam că are stări depresive și a acceptat dialogul cu psihologul spitalului. Am fost plăcut surprinsă să aflu că se simte mai bine din punct de vedere psihic. Acum zâmbea, era calmă și cooperantă.
Legat de pacientul decedat, am cerut detalii asistentei și colegei mele spaniole.
După cum am scris și ieri, pacientul suferea de insuficiență hepatică. Atunci când s-a internat era conștient, dar cu dureri insuportabile. În urma tuturor procedurilor medicale se știa că, din păcate, șansele de supraviețuire sunt extrem de reduse. Pacientul beneficia de îngrijiri paliative. Pentru reducerea durerii, i s-a administrat: midazolam = este un medicament benzodiazepinic utilizat pentru anestezie, sedare procedurală, tulburări de somn și agitație severă. Funcționează prin inducerea somnolenței și scăderea anxietății; morfină = un medicament pentru durere din familia opiaceelor, care se găsește în mod natural sub formă de rășinoasă, de culoare maro închis, din planta de mac. Poate fi administrat oral sau injectabil. Acționează direct asupra sistemului nervos central pentru a induce analgezia și a modifica percepția și răspunsul emoțional la durere;
scopolamina = este un alcaloid tropan și un medicament anticolinergic, natural sau produs sintetic.
Restul zilei a decurs normal, cu rutina deja obișnuită.
17 martie 2022 (a unsprezecea zi ENM)
Joi am aflat cum se realizează o internare pe secția Chirurgie 2C. Sunt necesare următoarele documente: cererea de admitere semnată de medic și pacient, testul covid, informații despre procedurile chirurgicale și intervenționale în timpul pandemiei de covid-19, confirmarea suprimării medicamentului pentru anticoagulare pentru proceduri invazive, fișa medicală chirurgicală. În dosar mai există autocolante cu codul de bare cu care pacientul va putea fi identificat. Acestea se lipesc pe diferitele medicamente care urmează a-i fi administrate.
Un lucru foarte interesant: vizitele aparținătorilor nu sunt limitate. Aceștia pot veni oricând doresc. De asemenea, în salon există un scaun/fotoliu extensibil pentru ca aparținătorul să se poată odihni comfortabil lângă pacient. Singurul moment când sunt rugați să părăsească salonul este atunci când are loc la vizita medicilor deoarece informațiile sunt considerate confidențiale.
Câteva dintre diagnosticele cu care m-am întâlnit pe secție: colică renală, gastrectomie subtotală, prostatectomie radicală, nefrectomie dreaptă, colecistectomie, splenectomie, apendicectomie, strictura jejunală esofagiană, abces peritonsilar, laringectomie.
18 martie 2022 (a douăsprezecea zi ENM)
Vineri, ultima zi ENM, a fost un pic cam tristă din pricina despărțirii. Ne-am trezit de dimineață și am pornit spre facultate. Acolo ne-a întâmpinat, cu căldura și entuziasmul cu care ne-a obișnuit, doamna profesoară Elena de Lorenzo, coordonatorul nostru.
Am discutat despre ce am învățat în aceste două săptămâni de schimb ENM și am răspuns la niște întrebări pe care ni le-a trimis pe mail înainte de călătorie.
Ne-a înmânat diplomele de participare ENM, ne-am îmbrățișat, am făcut poze și ne-am luat la revedere.
Pentru mine, schimbul ENM a fost o experiență unică, plină de momente frumoase și interesante. Mi-am făcut prieteni noi, am aflat despre sistemul se sănătate spaniol și despre cum se desfășoară cursurile de nursing într-o universitate din Spania. O experiență minunată pe care, cu siguranță, aș dori să o repet!”
prof. Raluca Brad