Isabela Cristescu, eleva clasei II E AMG, participă la schimbul European Nursing Module desfășurat la Escuela Universitaria de Enfermeria de Vitoria Gasteiz, Vitoria, Spania, în perioada 07 – 18 martie 2022.

Ea ne-a transmis jurnalul pentru primele zile petrecute în Spania:

7 martie 2022 (prima zi ENM)

Am ajuns cu o zi înainte de începerea oficială a schimbului ENM. După un zbor destul de lung și o călătorie cu autobuzul, am ajuns la destinație, în orașul Vitoria Gasteiz. Am fost întâmpinată cu căldură și entuziasm de studenta care mi-a fost delegată pentru a-mi fi „buddy” și de mama sa. M-au condus la apartament unde ne-am întâlnit cu ceilalți buddies și colegele mele din Belgia și Danemarca.

Escuela Universitaria de Enfermeria de Vitoria Gasteiz se află la 20 minute distanță de apartamentele în care noi, cele patru studente, vom petrece următoarele două săptămâni. La fel de aproape se află și Spitalul Araba University Hospital, cel în care voi fi prezentă în următoarele zile.

Prima zi:

Ne-am întâlnit cu doamna prof. Elena De Lorenzo la universitate, la ora 8. Ne-a prezentat întreaga școală, profesorii, am intrat în diferite clase unde ne-a prezentat cu entuziasm studenților și ne-a explicat ce activități se petrec în fiecare clasă.

Am observat că studenții de acolo învățau cum să folosească diferite aparate medicale, dar și cum să pregătească patul pacientului. La orele de teorie erau așezați în semicerc și purtau discuții deschise cu profesorul.

Am avut ocazia de a proba un set de simulare a bătrâneții. Acesta este alcătuit dintr-un ham, ochelari care simulează diferite afecțiuni ale ochilor (precum cataractă, glaucom) și diferite greutăți care se pun la picioare cu scopul de a ne mișca mai greu și a simula edemul periferic.

După prezentarea școlii, am plecat la spitalul care se află lângă școală. Spitalul este uriaș. Aici am aflat pe ce secții vom veni în următoarele zile și cu ce asistenți vom interacționa. Ni s-au creat legitimații cu numele și poza noastră. Ne-au dat și o mapă cu organizarea sanitară a spitalului (aceasta este înmânată și noilor angajați).

Am fost plăcut suprinsă când doamna profesoară ne-a dus să ne alegem uniformele. Ei pun foarte mult accentul pe codul de culori și fiecare categorie (infirmieri, portari, asistenți, medici, studenți practicanți) are o anumită culoare. Toate uniformele și instituțiile medicale au imprimat logo-ul Servicio Vasco de Salud.

După prezentarea spitalului, doamna profesoară ne-a invitat la o cafenea unde ne-a cumpărat „tortilla de patatas” și „cafe con leche”. Apoi, ne-am întors la școală și am reluat activitățile. Ne-a rugat să reprezentăm pe o coală de hârtie imensă cultura țării noastre prin desene. Ne-am amuzat pe tema aceasta și cred că fiecare dintre noi a reușit cu brio să treacă de această probă. Ne-am prezentat cu mândrie mâncarea tradițională, istoria și obiceiurile.

A urmat o prezentare despre cultură în general, despre șocul cultural și interacțiunea dintre oamenii cu culturi diferite.

Pe seară am ieșit să vizităm Centrul vechi al orașului împreună cu studenții spanioli.

8 martie 2022 (a doua zi din schimbul ENM)

Astăzi am vizitat El Centro De Salud De Salburua. Aici ne-am întâlnit cu Rakel Tejero (nurse supervisor), responsabilă de buna organizare și funcționare a clinicii. A urmat o prezentare despre clinică: categoriile de angajați și responsabilitățile lor, cum e împărțită clinca, dar și procedurile medicale efectuate în interiorul acesteia.

Am aflat multe lucruri interesante și am putut observa în timpul prezentării diferența dintre sistemul de sănătate spaniol și cel din țara noastră.

El Centro De Salud De Salburua oferă servicii de sănătate, informare și instruire cetățenilor din Vitoria cu privire la sănătatea și boala acestora. De asemenea, au programe de prevenire a cancerului colorectal, de screening pentru cancerul de col uterin, depistare precoce a cancerului de sân. Mi s-a părut foarte interesant și programul Pacient Activ. Este un program de educație pentru autoîngrijire, astfel încât persoanele care suferă de boli cronice sau sunt responsabile pentru îngrijirea lor, să poată afla despre boală, precum și despre acele obiceiuri sau comportamente care le vor face să ajungă la o stare mai bună de sănătate. Programul oferă ateliere (workshops) în care pacienții sunt învățați să înțeleagă boala, să-și asume responsabilitatea pentru sănătatea lor și să ia deciziile adecvate cu privire la aceasta. Sunt ateliere de educație între egali; adică sunt dirijați de persoane care au o boală cronică sau de îngrijitorii lor. În ele se învață modalități de a face față problemelor, de a stabili obiective pentru schimbarea obiceiurilor, tehnici de comunicare cu familia și echipa profesională de sănătate, tehnici de relaxare, management emoțional și informare despre exercițiul fizic, noțiuni de nutriție, utilizarea adecvată a medicamentelor și cunoștințe de bază despre boală. Pe scurt, sunt oferite informații de bază despre boală și se lucrează la instrumente și abilități care vor facilita cetățenilor să fie mai activi și mai responsabili în îngrijirea sănătății.

Pe seară am mers împreună cu studenții spanioli în centrul orașului unde a vut loc o manifestație de Ziua Femeii. Marșul a început la ora 19:00 în Plaza de San Antón, convocat de Mișcarea Feministă.

Anul acesta, 8 martie s-a concentrat pe eliminarea  decalajului salarial și a unui sistem de îngrijire public gratuit și universal.

Pe lângă capitală, alte orașe precum Llodio, Amurrio, Agurain, Dulantzi Artziniega sau Zigoitia au mai făcut apel la manifestații pentru egalitate, dar și la organizarea de discuții sau expoziții.

9 martie 2022 (a treia zi ENM)

În prima zi la spital pe secția Chirurgie generală am observat cum se comportă asistentele, pacienții, tipul de medicație, modalitățile de administrare, dispozitivele medicale, organizarea saloanelor, numărul asistentelor de pe secție și numărul de pacienți pentru fiecare.

Doamna prof. Elena de Lorenzo m-a prezentat asistentei șefe de pe secția Chirurgie 2B (aici voi veni timp de trei zile, după care mă voi duce pe secția Chirurgie 2C). După ce am intrat pe secție, le-am cunoscut pe Anihoa, studentă anul IV aflată în practică și pe asistenta Inez.  Acestea au fost foarte drăguțe cu mine, mi-au oferit explicații despre saloane și pacienții pe care îi au în grijă. M-au lăsat să administrez unui pacient insulină, să schimb diferite perfuzii, să pregătesc medicația pacienților, să îngrijesc plăgile după operație.

Am fost plăcut surprinsă să observ că toate datele sunt în format electronic. Nu se scrie de mână. Au o tabletă conectată la computer, un program general unde se găsesc medicația și datele fiecărui pacient în parte.

Toți pacienții au o brățară cu cod de bare care este scanat cu tableta. Astfel, se face identificarea pacientului în mod sigur și ușor. După scanare, pe tabletă vor apărea datele pacientului, cu ce medicație a fost adiminstrată și când, dar și medicația care urmează a fi administrată.

Medicația a fost administrată la ora 9 dimineața și la 12. În tot acest interval, am luat la cunoștință numărul saloanelor și al pacienților, diagnosticele acestora, comportamentul asistentelor medicale.

Am mai aflat că deși în școală învață despre cele 14 nevoi ale Virginiei Henderson, în spital se folosesc de los 13 Dominios de Enfermería (NANDA):

  • promocion de salud
  • nutricion
  • eliminacion
  • actividad / reposo
  • percepcion / cognicion
  • autopercepcion
  • rol / relaciones
  • sexualidad
  • afrontamiento /  tolerancia al estres
  • principios vitales
  • seguridad / proteccion
  • confort
  • crecimiento / desarollo

A fost o zi minunată și mi-a părut rău când a trebuit să plec. De abia aștept să mă reîntorc!”

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 332

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes