Marți, 10 octombrie, am fost la Spitalul Central Zemun și am avut acces la două secții: Ortopedie și Urgențe. Acolo am fost întâmpinați de cadre medicale prietenoase și dornice de a ne arăta ce se petrece zilnic pe aceste secții.

Secția de Urgențe este diferită față de ceea ce am văzut în spitalele noastre. Urgențele minore, majore, Chirurgie, Ortopedie se află într-o singură încăpere; nu sunt încăperi diferite pentru fiecare specializare. Am observant însă că există totuși multe asemănări, de la instrumentar până la tehnici și atribuțiile asistentului medical.

Ce ne-a plăcut foarte multe este faptul că la fiecare intrare în orice secție se găsea o mini -recepție unde aparținătorii puteau afla date despre pacienți, despre starea lor de sănătate.

 

Miercuri, 11 octombrie: astăzi am avut acces pe două secții: Ortopedie și blocul operator. În blocul operator am asistat la o intervenție chirurgicală. Pacienta, în vârstă de 80 de ani, prezenta fractură de femur. Echipa medicală, bine pregătită și foarte deschisă cu noi, a reușit să țină pacienta stabilă pe tot timpul operației, care a fost un adevărat succes, în ciuda vârstei acesteia. Din păcate, nu am avut voie să facem poze acolo.

Pe Ortopedie, am asistat la diferite tehnici, la administrarea tratamentului și chiar am ajutat la pregătirea materialelor în cazul unui pacient, care a necesitat aparat gipsat la mâna dreaptă, în urma unei fracturi.

 

Joi, 12 octombrie: am avut acces pe 2 secții: Urgențe și bloc operator.

În blocul operator am asistat la 3 operații: extirparea unei tumori, o intervenție la colon și una de membru superior drept.

La Urgențe am văzut diferiți pacienți, iar de remarcat este că mulți aveau probleme digestive – la nivelul anusului sau colonului.

 

Vineri, 13 octombrie: Astăzi am fost în blocul operator și am asistat la două operații: prima – protezarea șoldului și una la chirurgie generală. Pacienta care a fost operată la șold suferise un AVC, iar din această cauză avea probleme de coordonare a membrelor inferioare și superioare pe partea dreaptă. Am asistat inclusiv la efectuarea rahianesteziei. Când a plecat din sala de operații, pacienta era foarte fericită, chiar zâmbea. A pierdut puțin sânge, iar doctorii au decis că este necesară o transfuzie de sânge pentru a preveni complicațiile.

 Pacientul care a avut intervenția la abdomen nu a fost la fel de norocos, până la jumătatea operației pierduse deja 2 litri de sânge, iar medicii încercau să îl mențină stabil. În cele din urmă, și această operație a avut succes. Însă, medicii se așteptau la complicații pe parcursul recuperării, având în vedere ce s-a întâmplat pe parcursul operației.

 

GHINEA MIHAI, MUNTEANU ALEXANDRA și VĂLEANU LAVINIA – clasa II B – AMG

 

 

  

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 283

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes